A nap, amikor semmi se működik

zaqrack Posted in Hétköznapok, Munka,Tags: , ,
3

Vannak ilyen napok. Igazából nem ma kezdődött a folyamat, de ma tetőzött az események hulláma

Az egész ügy azzal kezdődött, hogy kb. egy hete elromlott a laptopomon a trackpad. Jó, ez nem akkor probléma, mert az esetek többségében amúgy is a külső egeret használom, de azért néha elég kényelmetlen tud lenni (például amikor nem működik az egér sem a kontakthibás USB foglalat miatt…) nem baj, gondoltam ezt még túlélem.

Ezek után tegnap hirtelen elment az internet otthon.  Ja, hogy elfelejtettem feltölteni a számlát (feltöltőkártyás) Mobilnetről felcsatlakoztam az internetre, felmentem a szolgáltató oldalára és fizetni akartam. Ismeretlen hibaüzenett kaptam a banktól. Gondoltam talán a mobilnettel van baj. Gyorsan elszaladtam a szolgátatóhoz, itt van az ügyfélszolgálat az utcánkban, ott feltöltöttem és aktiváltam a netet. 10 perc, vissza haza, addigra már volt is internet, kipróbáltam egy másik netes vásárlást, nem megy… Felhívtam a bankot telefonon, ők sem tudtak segíteni, nem ismerik ezt a hibakódot. Szerencsére némi gondolkodás után, egy kisebb kitérővel, Andi számlájára átutalva az összeget el tudtam rendezni a kért fizetést. A probléma azóta is megoldatlan, be kéne mennem a bankba utánajárni, de hiába is mennék, mert az útleveleink le vannak adva a vízumhosszabbítás miatt még két hétig anélkül meg nem állnak szóba velem a bankban.

Mindezek után tegnap este Barni ráborított egy pohár vizet szerencsétlen laptopomra, ismét. Jó, szerencsére nem ment rá sok, de ahhoz épp elég, hogy hiába szárítottam egész éjjel, két billentyű tönkrement immár teljesen. Hogy melyik kettő? A delete és a backspace. Így bármit írok, nem tudom törölni, korrigálni. Szuper. Még szerencse, hogy van rendszeresítve egy kis külső billentyűzet pont ilyen esetekre.

Ma pedig mikor szépen bejöttem a munkahelyre, a számítógépemmel, a külső egeremmel és külső billentyűzetemmel a zsákomban, mivel szembesülök? Hogy ismét elfelejtették meghosszabbítani a HP-s emailcímem érvényességét (ezt félévente kell megtenni a kapcsolattartónknak), így nem tudom elérni a leveleim. Szuper, szuper. Itt vagyok egy rokkant számítógéppel és még emailezni (tehát dolgozni) se tudok.

Bánatomban felmentem a taobao-ra összevadászni pótalkatrészeket a géphez – találtam is, aztán átbűvészkedtem a fizetést Andi számláján – előrelátó megfontoltságból magammal hoztam a banki azonoítókulcsát, amúgy várhattam volna ezzel is estig. Persze, beadhatnám a szervizbe, hogy javítsák meg, de csináltunk már ilyet egy kollégával, egy hétig ülnek rajta. Akkor már inkább megvárom amíg holnaputánra ideér a futár az alkatrésszel és megszerelem én  – mellesleg sokkal olcsóbban is kijövünk.

Most pedig várom a futárt és hogy Amerika felébredjen és megszeljék az emailem…

Mi lesz még ma? Defekt a biciklin? :-S

Teambuilding – Zhujiajian

zaqrack Posted in Felfedezés, Munka,Tags: , , , , ,
1

A hétvégét a fiúk és Andi nélkül töltöttem – az éves, immár rendszeres csapatépítő tréninget tartottuk a kollégákkal. Tavaly ugye Nanjing városába és egy közeli fürdőbe mentünk, idén a Zhoushan szigetek, azon belül is Zhujiajian szigete volt a cél. Itt már voltam Robiékkal két éve egy napot és úgy gondoltam mind a távolság, mind az árak, mind a szórakozási lehetőségek ideálissá teszik a csapatépítéshez. Csapatépítésre pedig szükség van, mivel ugye nincs irodánk és részben otthonról dolgozik mindenki így heti 1-2x találkoznak egymással a kollgégák egymással, kell némi közös program. Ez kb. 3-4 havonta egy nagyobb közös ebédben és az éves kirándulásban merül ki.

Nem volt jelen a teljes csapat, Kathy 6.5 hónapos terhes, ezért nem jött, Kay pedig családi elfoglaltság miatt nem csatlakozott – ellenben Cathy hozta a fiát is, így hatan vágtunk neki péntek késő délután a négy és fél órás buszos útnak. Meglepően simán sikerült taxikat szereznünk a célhoz érve, így már este 10-kor a szállásra értünk.
More »

Ezzel is megvolnánk

zaqrack Posted in Munka,Tags: , ,
7

Mindössze ennyi engedélyre, tanúsítványra, pecsétre és azonosítóra van szükséged, ha Kínában szeretnél bejegyeztetni egy céget külföldiként. Meg persze időre és pénzre. Sok pénzre. Ha pedig mondjuk megváltozik mondjuk a cég bejegyzett címe, vagy az ügyvezető személye akkor mehetsz az összes hivatalba frissíteni az adatokat és kérni az új papírt.

IMG_8331

Ja és mostantól szólíthattok igazgató úrnak, ha épp úgy tetszik 🙂

Teambuilding – Nanjing

zaqrack Posted in Munka, Utazás,Tags: , , , ,
6

Vészesen közledett az év vége, márpedig én idén megígértem, és ha törik, ha szakad, akartam egy csapatépítő tréninget tartani. Elvégre nincs saját irodánk, az ügyfélnél ülünk, heti 2-3x ha egy-egy össze tudunk ülni közösen, mint egy csapat, akkor már sokat mondtam. Néhány – amúgy kitűnő – közös ebéden/vacsorán kívül pedig más csapatépítő program nem történt, pedig már másfél év is eltelt, hogy felvettem az első alkalmazottat.

Így hát idén hosszas (túl hosszas) tervezgetés indult, hogy hova menjünk – aztán hirtelen itt lett az október, és gyorsan dönteni kellett. Szerencsére Kay visszajött a szülési szabadságról, neki pedig jobban megnyílnak a többiek, így gyorsan sikerült rendezni az igényeket, és kialakultak a keretek: két nap / egy éjszaka, család nélkül, maximum 2 órányi útra Shanghaitól, lehetőleg ne legyen túl nagyvárosias. Elkészült a költségterv, bőven belefértünk az előzetesen ellokált keretbe, így elkezdődött a szervezés – amit kis cég révén mi végeztünk.

A cél pedig: Nanjing, azaz Kína volt déli fővárosa. Közel van (300km) és jól megközelíthető (80 perc vonattal), valamiért mégis kimaradt eddig a meglátogatott helyek listájáról (bár a 101-es listán rajta van…) – mint most kiderült, teljesen méltatlanul. Ugyan kis városnak nem mondanám a 8 millió lakosával (az elmúlt öt évben pont egy Budapestnyi lakossal bővült…), de ezt ellensúlyozni igyekeztünk úgy szervezni a programot, hogy a nem túl frekventált látványosságokhoz menjünk. Egy munkanapot beáldoztunk az eseménynek, így a pénteki nap kicsit kötöttebb, és kötelező jellegű volt, míg a szombat opcionális is szabadabb. Beszámoló kattintás után…

More »

Az internet csodái

zaqrack Posted in Gyorshír, Munka,Tags: ,
3

Szereplők:

  • A és B – francia mérnökök Grenoble-ban
  • P – én, Shanghaiban

helyszín: az internet.

A: Szia P, valami gond van a dokumentációban, xy leírás nem jó.

P: OK, köszönöm A, hogy szóltál. Ezeket az információkat B-től kaptam, megbeszélem vele mi lehet a gond.

P: Szia B, A szólt, hogy gond van a dokumentációban, xy leírás nem jó. Tudnál segíteni?

B: persze, mi a pontos gond?

P: A nem mondta pontosan, de én úgy látom xy-ban ez meg az.

B: OK, Megbeszélem A-val, itt ül a szomszéd asztalnál

P: …

tehát az információ leggyorsabb útja Franciaország – Kína – Franciaország. Logikus. 🙂

Pekingi otthonunk

zaqrack Posted in Munka, Utazás,Tags: , , , ,
3

Képek és gyerekek nélküli, hosszú, személyes nézőponttal teli blogbejegyzés következik. Én szóltam előre.

Aki utazott már velem valahova, tudja, hogy településenként jó 2-3 órát el szoktam tölteni a szálláshelyünk kiválasztásával. Véleményeket olvasok, térképeket nézek, árakat hasonlítok össze. Meg is van az eredménye: nagyon ritkán sikerül mellényúlni, általában elégedettek vagy még annál is boldogabbak vagyunk a szálláshelyeinkkel.

Ha Pekingbe megyek, akkor viszont eszembe se jut keresgélni. A Landmark Towers-ben foglalok szobát. Pedig ez a szálloda semmi kiemelkedő extrát vagy különleges szolgáltatást nem tud felmutatni. Nézzük át kicsit a hátterét, miért mégis mindig ez a hely lesz befutó.

More »

Hírek a munka világából

zaqrack Posted in Hétköznapok, Munka,Tags: , ,
7

Barnit ugye nem vették fel az oviba, és azóta bármilyen óvodákat hívok telefonon, zárt kapukat döngetek (arról nem is beszélve, ha személyesen megyek oda, mert itt oviidőben szigorúan zárva vannak az óvodák.

Ma azonban rájöttem a megoldásra. Felveszem Barnit alkalmazottnak!

Néha ugyanis úgy érzem magam, mint egy óvóbácsi az óvodában.

Ugyanakkor ma siker is volt: a pekingi utamat intéztem épp és egy ottani HR-es ügyintézővel diskuráltam hosszasan, telefonon, kínaiul. Azt ne firtassuk, hogy ennek az oka az volt, hogy a harmadik (szintén kínai) emailemre se válaszolt 🙂

Ellenben simán átbeszéltünk olyan témákat, mint adófizetés, késedelmi pótlék, időpontegyeztetés, részletek átküldése e-mailben és hasonlók. Mindent értettem és mindent el tudtam mondani. (Érdekes amúgy, azt vettem észre, ha olyannal beszélgetek, aki szépen beszél kínaiul nekem is sokkal folyékonyabban és szebben hangúlyozva megy a beszéd, és ami még fontosabb, olyan szavak és kifejezések kerülnek elő az agyam méléyről, amiket amúgy nem nagyon használnék.

Hiába, mégiscsak a pekingi putonghua a kínai nyelv netovábbja. Hegy is van, látnivaló is van, szépen is beszélnek. Csak ne lenne olyan élhetetlen és koszos város.

 

Egy újabb vállalkozásbarát ügymenet

zaqrack Posted in Munka,Tags: , ,
5

Korábban  már volt szó többször, mennyire macerás egy céget bejegyezni, beindítani Kínában. Mindezen nehézségek biztos átéléséhez csak egy dolog szükséges: ne legyél kínai állampolgár. Nekik sok minden könyebb.

Mi a mai vállalkozásbarát folyamat? Tegyük fel, hogy már van egy bejegyzett, működő céged, döcög is valahogy és eljön a nagy nap – szeretnéd benyújtani a számlát az elvégzett munkáért az ügyfélnek/megrendelőnek – de nem a külföldi anyavállalaton keresztül, hanem helyben, Kínában.

Őszintén szólva nem tudom pontosan hogy zajlik ez otthon, de ha jól sejtem optimális esetben egy számítógépes számlázóprogramot kell megvenned, de egyszerűbb esetben akár kézzel is írhatsz áfás számlát számlatömbre, amire rányomsz egy céges pecsétet és kész.

Namost Kínában ugyanez a folyamat így zajlik, ha hivatalos “áfás” számlát akarsz kibocsájtani (blokkot/nyugtát sokkal egyszerűbben is lehet):

  1. Az adóhivatalban leadsz egy igénylést, miszerint a céged szeretne számlát kiállítani.
  2. A hivatal által kijelölt üzletben megvásárlod a számlakészítő és nyomtató berendezést
  3. Az üzlet technikusa kiszáll a céged regisztrált címére, és beüzemeli a berendezést.
  4. Itt álljunk meg egy szóra, a szavak mögött van némi mögöttes szükséglet: Egyrészt szükséges egy működő asztali számítógép a telephelyen (laptopról szó sem lehet), másrészt pedig igen, számlát csak a cég regisztrált székhelyén állíthatsz ki. Ha ez Pekingben van és te Shanghaiban üzemelsz? Hát akkor így jártál.
  5. Ha mindez megvan, ismét elzarándokolhatsz az adóhivatalba, ahol adnak neked egy üres számlakönyvet.

Kész is vagy! Már nyomtathatod is a számlákat az ügyfeleid részére!

Ja, majd elfelejtettem, minden hónapban újra kell aktiválni a gépecskét az adóhivatalban, különben visszavonják a jogosultságot.

Újabb kellemes, egyszerű és vállalkozásbarát folyamat. 🙂

 

A pekingi maffia birodalmában

zaqrack Posted in Munka, Utazás,Tags: , , , , , , ,
1

A mai program a munkavállalói (és a családtagokak szóló) vízumhoz szükséges egészségügyi vizsgálat volt. Tulajdonképpen ez a fő ok, amiért most itt kell lennünk Pekingben.

Az ezt végző klinika régebben a város közepén volt, de most kihelyezték a világ végére. 8:30-tól 11:00-ig fogadják a kedves külföldieket. Konkrétan jó háromnegyed órát metróztunk, mire odajutottunk, 9:30-kor szálltunk le a metróról. A metróból kiszállva a már szokásos pekingi problémába ütköztünk: vagy nem volt taxi, vagy aki jött, az meg nem akart elvinni.

Végül némi cselhez folyamodva szerencsésen sikerült bepattanni egy taxiba amiből épp kiszálltak. Elmegyaráztam neki címmel, kereszteződéssel, épülettel hova mennénk – nem tudta hol van. Aztán pár másodperc múlva kattant neki a lámpa – „Ja, az a külföldiek vizsgálóhelye!” Mondom igen, igen, erre azt mondja: „20 yuan!”

More »

Váratlan utazás

zaqrack Posted in Hétköznapok, Munka,Tags: , , ,
9

Ma elmentünk vízumot hosszabbítani. Ugyan két hét múlva elhagyjuk Kínát egy időre, de ami lejár, az lejár, tehát hosszabbítani kell.

Leadtam a szokásos papírokat, az ügyintéző szépen el is kezdte nézni, megvitatta a szomszéd ügyintézővel, hogy Magyarország vízumdíjmentességet élvez, majd a monitorra nézve derült égből villámcsapásként kibökte, hogy már túl sokszor hosszabbítottunk, többször nem lehet, és visszaadta az útlevelem.

Nekiálltam magyarázni, hogy de hát itt a repjegy, megyünk haza, ugyan már csak 2hétre legyen szíves, erre azt mondta, hogy ez nem az ő tisztje, speciális elbírálásért forduljak a 4-es pultnál a főtiszthez.

4-es pult… már a száma rossz. Ide nincs sorszám, ki idekerülsz, hagyj fel minden reménnyel… Előttem egy norvég jólszituált üzletember kínai feleséggel és idegesen rohangáló ügynökkel, 5 perc után úgy repültek, ahogy azt kell….

More »