Malaysian airlines katasztrófa

zaqrack Posted in Gyorshír, Közlekedés,Tags: , ,
1

Gondolom otthon is hallani róla, hogy egy Kuala Lumpur-ból Pekingbe tartó Malaysian Airlines repülő a múlt hét végén eltűnt. Aki nem hallott volna róla, annak itt egy cikk: http://cink.hu/hova-tunhetett-a-malajziai-boeing-777-es-1539810222

Nem lezuhant, nem felrobbantották – egyszerűen eltűnt, az egyik pillanatban még volt vele kapcsolat, a másikban nem. Egyelőre semmit nem tudni róla. Az mindenesetre gyanús, hogy két utas is lopott útlevéllel ült a gépen, de legalább annyira különös, hogy két napnyi keresgélés után sem találták még meg a lezuhant repülőt (valahol Vietnam és Kína határában a tenger fölött szakadt meg a kapcsolat. Olajfoltot találtak a tengeren, de roncsot, repülődarabokat semmilyet.

Gyanakodnak terrorizmusra is az ellopott útlevelek miatt és mert állítólag a gép vissza akart fordulni, de ennek a verzónak ellentmond az,  hogy a gépen szinte csak kínaiak ültek, Malajzia pedig muzulmán ország. Ha pedig műszaki hiba történt, akkor felettébb különös, hogy bármilyen vész- vagy hibajelzés nélkül egyszerre csak megszakadt a kapcsolat.  Többen már a Lost című kultikus tévésorozat eseményeit vélik felfedezni a történtekben.

Az esettel kapcsoaltos személyes érintettség részünkről annyi, hogy három hét múlva repülök Indiába Kuala Lumpuron át ugyanezzel a légitársasággal. Szerintem felesleges aggódni, ez két dolgot jelent. A jó, hogy statisztikailag még kisebb esélyem lesz arra, hogy bármi bajom történik, a rossz az, hogy valószínüleg Kuala Lumpur-ban erősen szigorítanak majd a biztonsági ellenőrzésen, így lehet nem lesz lehetőségem benézni a városba a 6.5 órás átszállásom alatt.

 

Dugó

zaqrack Posted in Hétköznapok, Közlekedés,Tags: , ,
Comments Off on Dugó

image

Esőben a metróból kifele menet is sorba kell állni a tömeg miatt.

Bemutató: kínai tricikli

zaqrack Posted in Kínáról, Közlekedés,Tags: , , , ,
6

Kína a biciklik országa – szólt valamikor a mondás. Nos, Kínában sok minden változik – ez is. Gépesítik a gyártást és motorizálják a közlekedést – félelmetes sebességgel. Aki csak teheti biciklijéről autóba ül, aki nem teheti, azért az is legalább egy elektromos robogót összespórol magának (50-100000Ft körüli áron nem a megengedhetetlen luxus kategóriája még a szegényebbeknek sem). Lassan tényleg csak az marad biciklin, akinek nagyon nem telik másra.

De mi van azzal, akinek a bicikli munkaeszköz? Biztos mindenki látott már képet a jellegzetes ázsiai triciklikről, amin változatos, néha egészen elképesztő dolgokat hurcolnak ide-oda. Nos, természetesen ide is betört a fejlődés szele – kitűnő elektromos triciklik kaphatók már 50000Ft körül, általában platóval, de ha úgy kívánod, akár dobozos felépítménnyel is. Még erre sem telik, mégis úgy érzed, elég volt 2-3 évtizeden át taposni a pedált nap mint nap?

Van megoldás! Ugyanis a régi triciklik (amik a közhihedelem szerint sokkal tartósabbak, mint azújabb darabok – és ebben van is valami igazság, elnézve az új gyártmányokat) némi házilagos vagy kisipari tuningolással átalakíthatók elektromos kivitelűvé. Amíg ma a HR-es ügyintézőre vártam a kerületi adó- és járulékhivatal előtt Pekingben, volt alkalmam körbefényképezni egy gyönyörű példányt. Úgyis divat kezd lenni európában az elektromos rásegítéses kerékpározás, így biztos sokakat érdekel a téma. Részletes, enhyén technikai jellegű beszámoló következik.

Íme mai tesztünk alanya. Csak a gép, egyelőre rakomány nélkül

More »

???

Panda Posted in Közlekedés,Tags: , ,
2

Na, akkor ha már panasz van, hogy nem írunk, megosztanám rövid tapasztalatomat a nagyközönséggel.

Már egy hete megbeszéltem Julcsi barátnőmmel, hogy átmegyek hozzájuk Barnussal ma reggel, sütünk sütit, meg pogácsát, és csacsogunk picit. Elvileg 9-re mentünk volna, de persze nem volt szívem Barnit felébreszetni, így 8:45 körül voltunk lenn a ház előtt. Tudtam hogy veszett ügy, és biztos nem fogunk odaérni időben, ugyanis a 9óra, és környéke az az időpont, mikor az emberek munkába indulnak, ezért gyakorlatilag lehetetlen taxit fogni.

Persze a lehetetlent is megpróbáljuk, így sétálgatunk, és nézelődök. Taxivadászat van. Na persze hogy csak piros, vagy bordó taxi van szabad, de annyira nem sietünk, hogy leintsek egyet is. (A piros és bordó taxik tiltólistások. Borzalmas vezetők, büdös cigifüstös utasterek, és a legtöbb azt se tudja merre kell menni… Persze van kivétel. Itt vannak a legtapasztaltabb, és legjobb taxisok is, de hogy ezt kifogd… na nem is mondok semmit.)

More »