Honvágy

zaqrack Posted in Gondolatok, Shanghairól,Tags: , ,
2

Nagyjából eddig bírtam. most már nem telik el olyan nap, hogy ne jutna eszembe Shanghai. Főleg az ételek hiányoznak nagyon nagyon nagyon, a zöldségek, gyümölcsök, halak, de hosszasan elidőzök egy-egy utcakép felett is, ahogy most így válogatom a képeket a blogra (igen, dolgozunk rajta, már nem kell sokat várni… :)).

Nagyon hiányoznak még az “embereink” is, ahogy azt egyszer egy másik ex-Shanghai lakótól olvastam: az embereink, akik mindig ott vannak a megszokott helyükön. A zöldséges, a gyümölcsös, a mantou árus, a kapuőr, a wuyében a néni, a virágárus bácsi, a buszvezető. A napi rutin, az óvodába bicilizés, a forgalom, a nyüzsgés, a taxik, a kedvenc éttermeink… és még annyi más.

Ami nem: az éjszakai munka, a levegő és a lakás rossz szigetelése. De ezekre nem is gondolok, így most és innen nem ellensúlyozzák azt a sok élményt és dolgot, ami most már így egy kontinenssel arrébbről annyira elérhetetlennek tűnik. Elérhetetlennek, mert hiába tehetjük meg bármikor, hogy felugrunk egy repülőre visszalátogatni egy rövid időre, csak látogatóként térhetünk vissza és nem lakóként.

És van még egy nagyon furcsa érzés, a különlegesség hiánya. Egyrészt ahogy megyek az utcán és minden egyes percben látok valamit ami új, ami érdekes. Ami idegen. Itthon minden olyan ismerős és megszokott. Nincs mire rácsodálkozni, elmerengeni (persze, tudom, hogy van, de nem olyan intenzitással és gyakorisággal ér el, mint Shanghaiban). Másrészt meg hogy itthon nem vagyunk különlegesek abban az értelemben, ahogy ott azok voltunk. Nem vagyunk többé Shanghaiban élő külföldiek, Shanghai-i magyarok. Ezt nehéz elmagyarázni, egyszerűen jó volt annak lenni.

És persze, itt a család, itt a hegy, a biciklik, a juhtúró, a paprika, a nyugodt és csendes esték és mit nem adtam volna ezekért amíg nem itthon voltunk… de mégis, most valahogy nem ellensúlyozza azt a hiányt amit érzek… talán azért tör rám így, mert nekem nem volt időm feldolgozni korábban és megfelelően lezárni, annyira lefoglalt a pakolás, költözés és utazás. Azt hiszem csak az idő segít ezen. És szerencsés vagyok, hogy átélhettem és része lehettem.

Köszönöm, Shanghai és Shanghai lakói.

Idozites…

zaqrack Posted in Gyorshír, Shanghairól
Comments Off on Idozites…

image

Nos azt hiszem a legjobbkor hagyjuk el Shanghait. 🙂

ERA Intersection of Time – Cirkusz felnőtt előadás

Panda Posted in Shanghairól,Tags: , , ,
2

Manka ittléte nagyrészt utazással telt, de volt két-három nap, mikor Shanghaiban tartózkodtunk :), és ezalatt alaposan kihasználtuk Petivel, hogy esténként el lehet szökni itthonról.

Így volt ez a második éjszakán is. Régóta vágytam rá, hogy megnézhessem a Shanghai Circus World esti, felnőtteknek szóló előadását. Jártunk már ugyan a cirkuszban Barnival, de az egész más volt, no meg délelőtti időpontban volt. Az esti előadás ezzel ellentétben fél nyolckor kezdődik (minden nap van előadás) és két órás, így gyerekeknek nemigen fér bele, pedig Barni biztos élvezte volna ezt is.

Az előadás úgy hirdeti magát, hogy ha elmulasztod, elmulasztod Shanghait. Azért nem hiszem, hogy ez így lenne, de tényleg érdemes volt megnézni, nekünk nagyon tetszett, pedig nem ültünk túl drága helyen. (nem olcsók a jegyek, 120 és 580 yuan között mozognak, de gyakorlatilag a legolcsóbb 120-as jegyeket kivéve mindenhonnan élvezhető, azért érdemes nem adni 280 alá)

A jegyek beváltása után elfoglaltuk odabent a helyünket és lassan kezdődött is a müsor. Miután lakapcsolták a fényeket, egy jó nagy világító táblával körbejárt egy emberke, hogy tilos a video, fényképkészítés. Ezt persze sokan elfelejtették… Mi inkább élveztük az előadást és levadásztunk pár képet a netről a bloghoz 🙂

Egy rövid, akrobatikus résszel kezdtek, egy vékony hölgyemény egyensúlyozott és tornázott úgy, hogy egy kezén állt. Ezután egy egyensúlyozó produkció volt, egy fickó a lábával egyre több kistányért majd evőeszközt dobott egymásba úgy, hogy a feje tetején tornyosultak az edények. Volt, hogy egyszerre négyet. Később akrobata fiúk ugráltak át egyre magasabb karikákon dobbantó nélkül persze (a végén jó 2.5 méter magasan volt a karika alja), közben persze pörögtek-forogtak, szaltóztak össze-vissza.

Voltak egész félelmetes mutatványok is, valamint egy, ami nekem kicsit se tetszett, itt egy nem túl nagy, rácsos fémgömbbe tömörült be vagy öt-hat motoros és egymást kergették dudálva. Jó büdös is lett a benzingőztől, de a kínaiaknak persze tetszett.. 🙁

Nem mondom végig az összes müsorszámot, maradjon valami meglepi azoknak is akik majd elmennek megnézni. Talán a motoros volt az egyetlen ami nem volt annyira jó, a többi mind lenyűgöző volt. Végül egy gyönyörü légtornász előadással zártak, fantasztikus volt.

Azt gondolom jól tettük, hogy elmentük, teljesen megérte, és gazdagabbak lettünk egy élménnyel. Ajánljuk mindenkinek aki Shanghaiban jár!

Kiskert, magnóliák, tavasz

Panda Posted in Felfedezés, Shanghairól,Tags: , , , ,
1

A rizsmentes étterem mellett felfigyeltünk egy cukinak tünő kis kertre, és mivel gyönyörü napsütéses, tavaszi időnk volt, tettünk benne egy rövid sétát.

P1010541

A kapun belépve kis utat pillantottunk meg, az út mellett fasor, minden fára egy-egy kalitka felakasztva. A kalitkában éneklő madarak dalára Barni Ricsivel a nyomában rögtön odaszaladt, hogy közelebbről megszemlélhesse, meghallgathassa őket. Ekkor förmedtek rá Barniékra a kalitkák gazdái, hogy gyerekeink “zavarják” a madarakat… Erre azért én is puffogtam pár sort. Persze, az nem zavarja szerencsétleneket, hogy mozogni alig bírnak a miniatür kalitkákban! Nevetséges. Na mindegy, manjünk is tovább, van itt más is ami érdekes! 🙂

P1010553

More »

Farsang Shanghaiban 2014

Panda Posted in Shanghairól,Tags: , , ,
2

Idén a farsang új köntöst kapott, mivel a folyamatos népvándorlás/költözködés miatt a korábbi szervezőség magja már nem itt él, így idén mások tervezték-szervezték, mint az előző években. A régi hely tavaly is már igencsak szüknek bizonyult a közel150 főnek, így hát főleg a kisgyerekesek buzgalma miatt, egy nagyobb és hozzánk közelebb eső bárban mulattunk, ahol Ervin, Shanghai kvázi hivatalos magyar szakácsa dolgozik.

A farsang a shanghai-i magyarok legnagyobb éves összejövetele. A családtalanok a havi rendszeres közös vacsorákon, a családosok szülinapoknál és újabban mikuláskor gyűlnek össze. Van még pár a konzulátus által szervezett program, például a március 15-i Petőfi szoborkoszorúzás – de mind közül a farsang az, ahol a lehető legtöbben összegyűlünk, már több éve 100 fölött van a létszám, ami a helyi magyarok kb. 150 fős populációját tekintbe elég jó arány. 

Míg régebben Puxi-ban, idén Pudongon került megrendezésre az esemény. Változás volt az is, hogy külön gyerekprogramok voltak időben eltolva a felnőtt bulitől – a kisgyerekesek 4-re érkezhettek és fél 7-ig tartott a program, de utána a “felnőtt” programban is maradhattunk persze.

More »

Magyarok Shanghaiban

zaqrack Posted in Shanghairól,Tags: , ,
1

Van itt Shanghaiban egy néha aktívabb, néha passzívabb, de a világ más országaiban levő magyar közösségekhez képest – legalábbi a mindenfelé élő ismerősök elmondása szerint –  kellemes magyar közösség. Szerepet játszik ebben a távolság, az ebből eredő egymásra utaltság, a relatív kis létszám és még sok más.

Más ország népeihez képest talán kevés a közös program, de azért szerintem panaszra sincs sok: havi egy magyarok találkozója, heti-kétheti baba-mama klub (most már több csoportban), 2-3 havonta kiscsoportos közös kirándulások, kb. félévente kolbásztöltés, a konzulátus által szervezett események, pl. kiállításmegnyitók, Petőfi szobor koszorúzása március 15-én, és a legnagyobb esemény, a februári éves farsang, stb.

Utóbbin ha jól tudom tavaly közel százan voltunk – azért ez elég szép az itt élő 150-170 főnyi létszámból. A  programok önszerveződők, a kommunikáció fő csatornája egy közös levelezőlista – aki részletesebben is érdeklődik az itteni magyar kolónia életéről, annak javaslom a néha kissé hektikusan frissülő, de mindig információdús  http://shanghai.azsia.net/ oldal meglátogatását, amit a közösség motorja, Guczó tart karban.

More »

Közlekedési kártya

zaqrack Posted in Shanghairól,Tags: , , ,
3

Még lesz szó a gyógyszerről, de most kicsit másról írok: a közlekedési kártyáról.

card

Már korábban volt róla szó (jó régen), hogy itt Shanghaiban nincs bérlet a tömegközlekedésre (a turistáknak szóló 3 napos jegyet kivéve, ami nem igazán elterjedt). Helyette van az egy útra szóló jegy és a van a mágneskártya (közlekedési kártya, jiaotong ka, 交通卡) amit gyakorlatilag mindenki használ.

Ez egy kis mágneskártya, amire adott összeget feltöltve tudod kiegyenlíteni az útiköltséget a kártyaolvasóhoz értinve a tömegközlekedési járművek mindegyikén (busz, metró, troli, komp, meg az az egy villamos ami van), sőt nem csak ott, ezen felül még működik:

 • taxiban
 • magleven
 • turista információs központokban
 • parkolódíjhoz
 • benzinkúton
 • autópályadíjat fizetni
 • autószerelőt fizetni

More »

Víziváros – Xinchang

Panda Posted in Felfedezés, Shanghairól,Tags: , , , , ,
1

Hetek óta tervezzük, hogy ellátogatunk a hozzánk legközelebb eső vizivárosba, Pudongon. Még Peti fedezte fel egy bicajozás alkalmával, hát most megnéztük közösen is. (pár kép beszúrva, összes kép a bejegyzés végén…)

Busszal indultunk neki, a gyerekek jól viselkedtek (Ricsi aludt) és 35 megálló múlva már oda is értünk. Tényleg elég elhagyatott környék, nem sokan mászkáltak a kis utcákon, pár ember szállingózott csak. Az idő is kellemes volt, kis szellő, a felhőkön átszürődő fény.

IMG_3630
More »

Légszennyezettség – kabala

zaqrack Posted in Shanghairól,Tags: , ,
1

Emlékeztek még a légszennyezettség kabalára? Mostanában már rendszeresen feltűnik a metrón és a buszokon levő tévékben a hírek között a levegőminőség illusztrálására.

És a neve is megvan: 空气宝宝, azaz Levegő bébi.

Remélem hamarosan újra kimászunk a 150 feletti értékekből, mert sajnos a meleggel (28 fok!) együtt megjött ez is.

Légszennyezettség-kabala

zaqrack Posted in Shanghairól,Tags: ,
2

Ma belecsaptunk a lecsóba egy 300 feletti nappal, dél körül 380 is volt a légszennyezettség. Bár szomgriadó vagy gyárleállítás még nem történt, azért a hatóságok sem ülnek ám tétlenül! Megszületett a légszennyezettség-kabala!

Mert Kínában ugye mindennek kell egy kabala, hát most már Shanghai légszennyezettségének is van, úgy változik a hangulata ahogy jobb-rosszabb a levegő minősége, és a haját is olyan színűre festi, amilyen a riasztási szint.

Neve még nincs, lehet szavazni a környezetvédelmi hivatal honlapján, és itt nálunk is a blogon kommentben 🙂

 •  空气宝宝 Kongqi baobao (levegő bébi)
 • 囡囡 Nannan (Bébi / kedveske)
 • 兰兰 Lanlan (Lanlan)
 • 小 清 新 Xiao qingxin (Kis frissecske)
 •  灵灵 Lingling (Riasztásocska)
 • 佳佳 Jiajia (Szépecske / jócska, esetleg Allison)
 • 朵 朵 Duoduo (virágocska, felhőcske, esetleg fülcimpácska :))
 • 欣欣 Xinxin (vidámka)
 • 圆圆Yuanyuan (kerekecske (gombocska???))

Valahogy a  “koszoska” és a “kis mocsok” hiányzik nekem a listáról. De azért legalább érezni, hogy újabban figyelnek a légszennyezettségre, nem söprik a szőnyeg alá a problémát, mint pár éve, tehát van remény. (Ugyanezt támasztja alá, hogy a hivatalos mért és közzé is tett adatok szinte megegyeznek az amerikai követség által mért értékekkel, ami szintén nem így volt régebben)

Ugyanakkor Pekingbe a múlt heti 800 feletti értékek után meérkezett a szibériai szél és olyan tiszta lett a levegő, mint a Mátra bércein. Konkrétan minden mérési érték zöldben van. Vasárnap megyünk, remélem addig kitart – a mínusz 15 fokot meg kibírjuk valahogy egy kis tiszta levegőért cserébe 🙂

Ja, még egy érdekes adat: Napi mindössze napi szál cigaretta hatszor akkora egészségügyi kockázat, mint a pekingi levegőt szívni minden nap, ha a belélegzett PM2.5 por mennyiségét és a rá tapadó vegyi anyagokat nézzük Több pedig arányosan rosszabb.  Megfordítva: hat nap egy átlagosan szennyezett Pekingben olyan hatással van az egészségedre mint egy szál cigit elszívni, de még a jelenlegi rettenetes Shanghai-i mért értékből is 60 órányi jelenlét kell az egy cigaretta-ekvivalens mennyiséghez.  Szóval a kedves dohányos olvasók ne hüledezzenek a rossz kínai levegőn, inkább szokjanak le! 🙂