Hongqiao integrált közlekedési csomópont

zaqrack Posted in Hétköznapok, Shanghairól,Tags: , , , ,
2

A pekingi vonatút során sikerült behatóbb tapasztalatokat szereznem a csomóponról, és úgy gondolom, megér egy külön bejegyzést.

Shanghainak két reptere van. Pudong és Hongqiao. Aki járt nálunk látogatóban, az járt Pudongon – tudja mekkora méretekkel büszkélkedhet. A másik reptért Hongqiao-nak hívják, és a város másik végén helyezkedik el. Nemzetközi repülőtér ez is, mint a pudongi, de javarészt belföldi járatokat fogad, a nemzetközi gépek inkább Pudongra érkeznek.

Először 2008-ban szálltam le Hongqiao-n, egy közepes méretű, nem túl jól szervezett reptér benyomását keltette, ahonnan ráadásul a közlekedés nehézkes, hiszen csak taxival lehetett bejutni a városba, amikhez mindig nagy sor állt.

Amikor kiköltöztünk márciusban, akkor itt szálltunk le, akkor tudatosult, hogy ez a Hongqiao már nem a régi Hongqiao, ugyais épült egy komplett második terminál, ami nemes egyszerűséggel négyszer akkora, mint a régi. Tiszta, logikusan szervezett, sokkal inkább mint a pudongi és közelebb is van a belvároshoz. Azonban nem csak a reptérről van szó, az egész kép csak most állt össze a pekingi út során. Talán a legjobb, ha egy ábrával szemléltetem a dolgot:

More »