Vízum – a történet vége

zaqrack Posted in Kínáról,Tags: , ,
5

Valahol ott maradt félbe a sztori, hogy két hete Pekingbe utaztunk, ahol kézhez kaptam az alábbi kis könyvecskét, és egyúttal a november óta futó folyamat utolsó lépéseként leadtuk igénylésünket a tartózkodási engedélyre.

idegenek munkavállalási engedélye 🙂

Volt némi izgalom, minden rendben megy-e (problémáztak, hogy nem Pekingben lakunk), de végül a mai nap hívott Gifty, hogy kezében van mindhármunk lakhatási engedélye, és még ma küldi futárral.

Szóval most 2013 február 14-ig szabadon jöhetünk, mehetünk – és ami a legfontosabb – maradhatunk Kínában. Apró, jelentéktelennek tűnő formalitás – nekem mégis egy hatalmas előrelépés és nagy megkönnyebbülés.

Most pedig következik az utolsó lépés, a munkaviszonyom, valamint az adó- és járulékfizetési kötelezettségek áttelepítése Kínába. Ennek okairól még írok majd…

Szárított tonhalszelet

zaqrack Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , ,
3

Ez az élelmiszeripari termék abból kifolyólag került kosarunkba, hogy elfogyott itthon a gyümölcs, de valami nassolnivaló kellett estére – így lementünk a sarki éjjelnappaliba – ahol aztán elcsábultunk az ízléses csomagolásnak.

szárított halacska

Hogy mi ez? Szárított hal. Drágának drága, ugyan 5Y volt de csak 15g a tartalom, tehát kilónként olyan 12000Ft körülre jön ki.

A csomagolás pofás, már-már nyugati szintű. A halszag nem jellemző, kifejezetten bizalomgerjesztő.

Beleharapsz, majszolgatod, az állaga kellemes, az íz kicsit intenzív édeskés-savanykás, kifejezetten nem rossz. Rágcsálod, rágcsálod, lassan már a negyedét megeszed.

Aztán abbahagyod pár másodpercer az evést és bekövetkezik a baj. Valami működésbe lép (tippem: az ízfokozók) és egyszerre csak elkezdenek az ízek őrült erővel kavarogni a szádban és a nyelveden, édes -savanyú – sós, de mindegyikből az émelyítő töménységű, villámygorsan váltva egymást.

Nem tudsz tőle szabadulni. Egyre intenzívebbek az ízek a szádban (pedig az ételt már fél perce lenyelted). Megiszol rá egy pohár vizet, jobb a helyzet de még mindig olyan, mintha a fél fűszerespolcot a fejedre öntötted volna. Egyre kellemetlenebb rohadt húsra  emlékeztető ízélmény kezd a hatalma alá keríteni, és kitart, hosszú percekig.

Sok idő telik el, mire újra rendeződik a nyelved ízlelőkészsége és a normális helyzet a szádban.

Pedig alapvetően nem lenne rossz – de az a baj vele mint olyan sok kínai dologgal – nem tudják hol a határ, és rettenetesen eltúlozzák a dolgot, pont ezzel téve tönkre az élményt. Részemről köszönöm egyszer elég volt.

  • Ajánlom: Előrehaladott krónikus fogszuvasodástól szenvedőknek akik nem bírnak megmaradni a saját szájszaguktól.
  • Nem ajánlom: bárki másnak.

 

CsodaJármű

zaqrack Posted in Hétköznapok
2

image

Én már nem lepődök meg semmin…