Fel-alá a Huamu utcán

zaqrack Posted in Család,Tags: , , , ,
1

Tegnap este fel-alá bicajoztam a Huamu úton. Ez bicajosok által kedvelt edzőhely, mert a Century Park mellett fut, most mégsem edzés céljából bicajoztam. Tegnap este ugyanis péntek volt, amikor Laci rendszeresen templomba jár. Az, hogy jelenleg épp a világ másik végén van, neki nem felmentés, itt is el szeretett volna menni. Három zsinagóga van Shanghaiban, ebből kettő müködik, a közelebbi gyakrolatilag egy családi ház a közeli, alig négy kilométerre levő Tomson villaparkban.

Nem bonyolult az útvonal, a Huamu road-on kell végigmenni, majd ott be a villaparkba. Laci – szerinte- megfelelően felkészült, megnézte a térképen az útvonalat, mondta, hogy “csak végig kell menni a Huamu utcán” ami gyakorlatilag tényleg így van.

Mi erősködtünk, hogy azért vigyen el némi tartalékpénzt meg egy telefont, ha bármi gond lenne, el tudjuk érni. Hat körül elindult térkép és telefon nélkül, és annyi pénzzel, amennyi egy irányban elég a taxira. Taxival ment, hiszen picit késében volt. Kilencre vártuk haza. A gyerkőcök lefeküdtek aludni, mi pedig Andival élveztük a nagyi áldásos hatását és elmentünk sétálni a környékre.

Fél tizenegykor értünk haza… Laci sehol. Mama már aggódott, hiszen se pénzt, se telefont, se iratokat nem vitt magával, nyelveket nem beszél, ha eltűnik, elég nehezen kerül elő.

More »

Azért tud szép lenni ez a város

zaqrack Posted in Hétköznapok
2

image

Rég volt már igazi naplementénk, de most mér egy hete mindennap…

image

Taobao kalandok

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , ,
20

Továbbra is imádjuk a taobao-t, vásárlásaink nagy részét itt bonyolítjuk le. Biztosan a kínaiaknak szánt árat kapjuk, alapból legtöbb esetben olcsóbb, mint a boltban venni valamit, házhoz jön reálisan alacsony költésgért (futárdíj általában 6, maximum 10Y).

Már kettes, de hamarosan hármas szintű VIP vevők vagyunk, 190 különféle árut vettünk, 15000yuan értékben (utóbbi egy kicsit ijesztő érték, de tényleg bútortól kezdve az élelmiszerig sok mindent vásárlunk itt). A tapasztalat abszolút pozitív, eddig 2-3 olyan termék volt amivel nem voltunk teljesen megelégedve, és egy esetben bonyolódtunk nagyobb vitába az eladóval.Az is tipikus, hogy ha bármit nem taobao-n akarunk megvenni, megnézzük itt az árakat, és ennek megfelelően alkudozunk a boltban.

Legutóbb két kalapot szerettünk volna venni Andinak a nyaraláshoz – kicsit azonban elhúzódott a válogatás, így csak csütörtök késő délután tudtam megvenni az árut az eladótól. Mivel vasárnap reggel indulunk nyaralni, fontos volt, időben ideérjen – ezért gyorsan felkerestem a beépített chaten az eladót. (ez a gyors kommunikációs lehetőség az egyik nagy előny a külföldi hasonló oldalakhoz képest – a másik a teljesen integrált és biztonságos fizetési rendszer)

Mondta, hogy fél órája ment el a futár, ha kicsit gyorsabbak vagyunk, biztos ideér, így csak 90%-ra tudja garantálni tapasztalatok alapján. (azért elgondolkoztató, hogy 200Ft-ért 24 órán belül vállalja a futárcég a 600km-es szállítást vidékről, háztól-házig, de tényleg, ez megegyezik a mi tapasztalatainkkal is, persze volt, hogy tovább tartott, mint egy nap) Sebaj, belevágtunk, megvettem. Majd jött a kérdés, nem írtam-e el a nevet, mert nem igazán érti mi van vele.

Elmagyaráztam mi a vezetéknevem, mi a keresztnevem, és hogy külföldi vagyok. Erre hatalmas örvendezésben tört ki, mivel én vagyok az első külföldi vásárlója. Aranyos volt, kívántam még neki sok más külföldi vevőt 🙂

Most pedig várjuk a kalapokat…

Sokan élnek amúgy taobao üzletek fenntartásából, vagy használják jövedelemkiegészítésként. Hatalmas az ország, nagy a piac, sok a vevő Nem ritka a családi vállalkozásból indult, nagyra nőtt üzlet ahol már több alkalmazottal rendelkező bolt.

Ez egy kisebb darab, hiszen egyből a tulaj reagált a chat-re. Azért elgondolkodtató a nyitvatartás (azaz munkaidő). Hétfő-péntek 9-21, hétvége 0-24. Vállalnád?

Júliusi képek

zaqrack Posted in Család,Tags: , , ,
2

Mivel a hónap hátralevő részében nem nagyon lesz időnk képeket válogatni, így előrehoztuk az eddig készültek megosztását. Hónap vége felé pedig képek helyett lesz videó 🙂

Pihenés helyett

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , ,
1

Kissé nyüzsgősre sikerültek az elmúlt napok, csütörtökön-pénteken tele volt a lakás, négy vendég is aludt nálunk, de vasárnapra visszaállt a szokásos létszám – igaz, csak egy napra, holnap jönnek Mamáék 🙂

A mai nap így ház körüli teendőkkel, főzéssel, némi belvárosi sétával, és a nyaralás – meg a többi tervezett pihenés tervezgetésével telt, ha már most hétvégén nem nagyon volt rá mód (ami persze nem baj). Hogy hova megyünk? Messze nem, mert azért 5-6 órányi utazásnál többet / nagy csomagokat nem nagyon vállalnánk be Ricsivel, a repülést pedig anyagi okok miatt hanyagolnánk.

Ez a jelenlegi terv:

  1. Augusztus: Mamáékkal 6 napos túra, 3 nap Hangzhou / West lake, 3 nap Moganshan tövében egy kis falu. Végre vidéken is leszünk!
  2. Szeptember: Dórival egy 4 napos hosszú hétvége Anji bambuszerdeiben, némi víziváros-látogatással tarkítva.
  3. Október: Daniékkal 5 nap Anhui/Zhejiang hegyei és falvai között, szigorúan útikönyvekben nem szereplő helyeken (nemzeti hét lesz és nagy tömeg) – így ekkor Andi + a gyerkőcök itthon maradnának, nekik szervezünk már programot

És hogy másról is legyen szó, pár kép a mai napról:

Meglepetés

zaqrack Posted in Család,Tags: , ,
3

Hogy felolduk a kételyeket és a “ha minden igaz” kitételt a tegnapi bejegyzésben…

Ma elmentem a bankba, kivettem 8000RMB-t az összekuporgatott pénzünkből, majd pedig leadtam egy papírfecniért – helyfoglalónak. Hogy hol?

Az óvodában!

Ugyanis még hétfőn telefonáltak a nemzetközi oviból, hogy a várólista elérkezett hozzánk, és szeretnénk-e, ha Barnabás szeptembertől oviba járna. Persze, hogy rávágtam az igent. Aztán még kellett némi egyeztetés persze munkahelyi viszonylatban, de mivel kölcsönösen nagyon rugalmasak vagyunk, sikerült minden elsimítani.

Szóval Barni szeptember 3-tól ovis lesz. Igaz, csak heti 3 napot, de úgy gondolom ez ebben a korban, így, hogy Andi közben itthon van Ricsivel talán még jobb megoldás is, mint az egésznapos-egészhetes ovi. 20 percnyi sétára van csak az óvoda, ráadásul amikor meglátogattuk ez tetszett a legjobban. Az ára már kevésbé, de ezzel a részidős megoldással épp belefértünk a lehetőségekk közé.

Szép és részletes angol-kínai jelentkezési és információs csomagot küldtek. A helyünk most már biztosítva, más teendő nincs, mint elvinni még Barnit orvosi vizsgálatra, megvenni az óvodai egyenruháját (csak kirándulásokhoz), óvodai ágyneműt, összekészíteni az ovis csomagot és augusztus végén részt venni életünk első szülői értekezletén.

Az ovi kétnyelvű, vannak kínai és angol nyelvű napok, de a kínain is kb. 60% kínai – 40% angol a felállás – így mindenképp azt szeretnénk, ha Barni főleg ezeken a napokon járna. Persze ez függ még az Ayi- és az én munkarendemtől is.

Mindenesetre izgalmas idők jönnek 🙂

Az meg már csak hab a tortán, hogy az óvoda mellett találtam egy szabadtéri uszodát, megfizethető áron, gyerekmedencével… hamarosan lehet meglátogatjuk.

 

Kedves alsó szomszédunk!

Panda Posted in Hétköznapok,Tags: , , ,
8

Felhívnám figyelmét, hogy Barnabás fiam lassan betölti 3. életévét, és szeptembertől -ha minden igaz- óvodába megy. De csak heti három alkalommal élvezheti majd a csendet, azt se sokáig.

Mélységesen sajnálom, hogy zavarják önt Barni fiam léptei, ahogy reggelente mint egy kiselefánt, átdobog a hálószobába, vagy amikor jókedvében fel-alá rohangál a folyósón, és nagyonat kacag, nevetgél közben. Rászólok időnként, hogy próbáljon meg halkabban járni, egyelőre sikertelenül. Pedig tud ő halk lenni! Például, mikor esténként lefekvés után hangtalanul kioson a folyósóra, és ott álldogál, mert nem mert bejönni a nappaliba, mert tudja hogy megszidjuk, mert már aludni kéne. E helyett halkan, konkrétan némán kioson, ott áll, és mikor én elmennék a mosdóba, baromira meg tudok tőle ijedni időnként… Mert tényleg nagyon halk!

De őn ezt nem tudhatja, hiszen nem velünk él. (Hál`istennek!)

Én megkértem, hogy legyen halkabb, mikor ráragasztotta azt a “kedves” papírkát az ajtónkra… De megkértem már előtte is többször.

3 éves lesz! Nem fog lábujjhegyen járni sem a maga, sem az én kedvemért.

Nem fogom a lábát levágni, a zokni nem segít, és kipárnázni sem áll szándékomban a padlót!

A papír az ajtónkon, miszerint: “Please ask your child, not to run around!”, már alapból nem a legszebb módja a kérésnek, de az, hogy felküld egy angolul nem beszélő szerencsétlen biztonsági őrt a lakóparkból, akinek egy szavát sem értem… Na ez kritikán aluli!

Szegény ördög, csak állt az ajtóban, mondta kedvesen a dolgot, én meg néztem rá kerek szemekkel, hogy mit is akarhat szegény. Épp  a férjemmel beszéltünk telefonon. Próbáltam átnyújtani neki a telefont, hogy mondja el neki, mit szeretne, ő legalább értené a dolgot. Csak azt láttam, hogy szegény a kisfiamra mutogat, meg a lábára, mire Barnabás természetesen vette a lapot, és elkezdett a sarkával dobbantgatni a parkettán. Erre a biztonsági őr elfehéredett, és megrázta a fejét, mire persze én is szóltam Barninak, hogy ezt legyen szíves abbahagyni. Na ekkor esett le, hogy ön küldte a kedves, ám nem sokat érő figyelmeztetést!

Miután távozott kedves látogatónk, a fülemhez emeltem a telefont- hiszen még mindig vonalban volt a férjem- és elmeséltem neki is a történteket.

Közösen megállapodtunk, hogy nem vesszük figyelembe az eddigi kéréseit amíg nem személyesen adja elő azokat Megkérjük hát, legyen olyan jó, és menjen sétálni, ha zavarja a zaj, vagy jöjjön fel, és szívesen elmondom, de legalább elmutogatom, ha nehezen értené az angol nyelvet, hogy minden nap megkérem gyermekemet, hogy próbáljon meg halkabban sétálni a lakásban…

A férj kiegészítése:
Ez egy társasház, és hiába kerül tízszer annyiba, semmivel sem jobb minőségű, mint egy Kelet-európai panelház. Azért örülünk, hogy szép magyar szokást utánozva a radiátorcsövet nem veri – mivel nincs. Tessék spórolni kertes házra, ha nem tetszik a hangszigetelés. Javasolnánk ugyanakkor, hogy lépjen közelebbi ismertségbe a harmadikon lakó szemüveges fiatalemberrel, aki a múltkor olyan vehemensen kiabált a harmincöt fokban a napon dolgát végző kertésszel, szerencsétlen hogyan is  képzeli, hogy füvet mer vágni, amikor ő éppen telefonál. Biztosan nagyon jól kijönnének egymással. Esetleg cseréljünk lakást, ha lábdobogás helyett inkább a tizenkettediken lakó lepedőakrobatákat hallgatná szívesebben esténként. 

Verses fa

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , , ,
4

Verses fa, másképp:

Pöttyösen, viszketve, otthonunkba zárva
telt lassan a múlt hét a gyógyulásra várva.
Unalmunkban előkerült egy régebbi hobbi,
Együtt, családként kirakóst pakolni.
Ez szép dolog, de hol rakjunk a darabokból képet?
Erről írok nektek blogbejegyzést, szépet. 

Ok a vers megvan. Na de miért fa?

A mai sztori háttere annyi, hogy mivel már szerdán látható volt, hogy az Andi-Barni-Ricsi csapat nem hagyhatja el a héten a lakást, így Andi kérésére én, mint a család egyetlen külvilággal érintkezésre alkalmas tagja, elszaladtam a közelo bevásárlóközpontban levő puzzle-boltba venni egy kirakóst, hogy azzal teljen az idő.

Vettem is egy kellemes kis 1000 darabos Educa kirakóst:

A gond csak annyi, hogy európai gyártmanyú importtermékként az otthoni ár duplájába került. Nem baj, egyszer belefér, lényeg, hogy lett mivel elütni az időt. Barni is kapott egy kis számolós-autós kirakóst, amit nagyon szeret.

Gyakorlott kirakós-pakolóként ezt az 100 darabos példányt természetesen már a hét vége előtt kivégeztük. Aki jártas kirakósozásban, tudja, hogy a siker kulcsa a megfelelő – és mobil- rakófelület használata. Ez 1000 darabos létére egy kisdarabos puzzle, tehát elfért az egyik szekrényből kioperált polcon. Azonban mint az egyszeri szenvedélybetegek, úgy kattantunk vissza a puzzlerakásra – így egyrészt egyből rendeltünk is kedvenc japán puzzleboltunkból pár gyönyörűséget, másrészt pedig kellett valami megfelelő felületet szerezni, amin a nagyobb kihívások is elférnek. Ennek a története következik.

More »

Apró frissítések

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , ,
1

Frissítettem kicsit a kérdezz-felelek rovatot, hiszen több, mint egy éve írtam az eredetit.

Tervezem, hogy lesz egy hasonló oldal a valódi gyakran feltett kérdésekből. Havi rendszerességgel keresnek meg minket a blogon keresztülemailben olvasók és érdeklődők az itteni élettel kapcsolatos kérdésekkel, amikre mindig örömmel válaszolok, de sok visszetérő kérdés akad.

Ugyanakkor bekerültek októberi látogatóink (Gina és Dani) a vendégszobába. Jó lesz, mert egy hétig az állami ünnepek miatt én is szabadságon leszek és bevesszük magunkat az igazi vidéki Kínába, amennyire lehetőségeink engedik. Aki még szeretne idén jönni, október végén – november elején szeretettel várjuk, akkortájban kellemes idő van, olyasmi, mint otthon szeptemberben. Persze a jövő évre is várjuk a jelentkezőket 🙂

A harmadik apró frissítés eső formájában érkezett ma délután. Sajnos a videó korlátozottan adja vissza az élményt. Ültem a gépnél délután négykor és egyszer csak besötétedett. Aztán jött a szél, kimentem az erkélyre videózni – és olyan volt, mintha a zuhany alá álltam volna be:

Terjed a kór…

zaqrack Posted in Család,Tags: ,
7

Ricsi is pöttyös lett, egy kis extrával: neki a fenekén is van, ez babáknál tipikus.

Azért nem vettük eddig észre, mert zokszó nélkül tűrte. Ugyanolyan jókdevű mint mindig és jól is eszik. De a szájában ott a kis kelés neki is és ma előmásztak a pici pirosak is mindenféle a bőrén.

Ma meg is említettük egymásnak Andival, hogy tegnap mindketten melegnek éreztük Ricsit – csak egyikünk se tette szóvá.

Hát, ez van. Szerencsére ez egy ilyen javarést ártalmatlan vírus, afféle “gyakorló fertőzés” a komolyabbakra. Legalább nem váltórendszerben adták át egymásnak. Jövő hétig csak én megyek ki az utcára. Persze ilyen melegben ez lehet inkább ajándék Andinak, mintsem hátrány. 🙂

Ja – úgy néz ki Barni egyik haverja, Milán is elkapta, nem tudni tőlünk-e (átlalános járvány van) Ha igen, akkor lehet vírusexportőrré váltunk, mert Barni + Milán ! Bruno múlt héten együtt játszott – Bruno pedig azóta már Budapesten van…