Ismerkedés az óvodával #1

zaqrack Posted in Család,Tags: , , , ,
3

Ma délután 1:45-re voltunk hivatalosak az óvodába egy negyed órás beszélgetésre és bemutatkozásra Barni két óvónénijével. Izgatottan vártuk az eseményt, Barni kevésbé lelkesen jött (mondjuk legszebb álmából kelt fel)…

Az alacsony lelkesedése pontosan az ovi kapujáig tartott. A hallban ki voltak függesztve a névsorok – három csoport is indult Barni évfolyamában, mi az A csoportba kerültünk be a lista szerint 24 másik gyerkőccel együtt. Felmentünk egyből az osztályterembe, ahol kiderült, hogy a pingvin csoportba került Barni, ami szerintem a választékból a legjobb J Kint volt szépen a lista az aznapi érkezőkről.

More »

Ovi

zaqrack Posted in Család
1

Barni pingvin csoportos lesz! Ha jól tudom itt saját jelük nincs. Még este írok többet.

Gyerekszoba

Panda Posted in Hétköznapok,Tags: , ,
8

Mikor Ricsi megszületett, gondolkoztam rajta, melyik szobában legyen a “helye”. Nyilván a gyerekszoba az ő birodalma is, de eleinte, az esti etetések miatt a mi hálószobánkban landolt a kiságy, a pelenkázóval karöltve.

így Ricsi gyakorlatilag velünk, Barni pedig külön aludt esténként. Ezzel egyidőben megszaporodtak Barnus éjszakai kimászkálásai. Lefektettük, mesét mondtunk, ő pedig különböző indokokkal kimászkált. Pisilni kell, kakilni kell, kérek szépen vizet, ki kell fújni az orrom, nem vagyok álmos, stb.- mindig más magyarázat. Egyszer-kétszer ez rendben is lenne, de volt, hogy egy este 11 alkalommal mentem, mert állítólag pisilni kell. Persze a wc-nél meg nem jön semmi, a bugyija meg pont annyira pisis, hogy ne hagyjam rajta. Én sok bugyit mostam, nála meg így csapódott le a féltékenység. 🙂

Mostanra a helyzet igencsak megromlott, mert már nekem se, Petinek se volt türelme a folytonos kimászkáláshoz. Próbálkoztunk mindennel, nem figyeltünk rá, egyedül kellett mennie, aztán nyugodtak maradtunk és kísérgettük. Egyik se vált be.

Mire tegnap reggel fogtam a kiságyat meg a pelenkázót, és átszállítottam Barnihoz. Gondoltam így jobb lesz, mert nem lesz Barni egyedül, Ricsi már úgyis szinte átalussza az éjszakát. A délutáni alvás volt a kisteszt. Nem mondom hogy jól sikerült. Barni kimászkált (pedig délután nem szokott), Ricsi felébredt rá, és a végén egyikük sem aludt.

Gondoltam hátha este jó lesz. Barni egyébként most azért volt megsértve (bár ezt nem nagyon mutatta), mert a kis szobáján mással is kell osztozni. Folyton hangoztatta, hogy nem akarja a Ricsit a szobába.

Az esti rutinunk egyébként úgy alakult, hogy Barni fél kilenc körül fekszik le, és a kimászkálásnak köszönhetően 10-11 is van, mire végre elalszik, így reggel alig bír felkelni… Ricsi pedig 9 körül eszik még egyet, aztán hajnal 4-5 körül ébred, de néha még felkel korábban is, bár visszaalszik utána egy gyors kaját követően. Szóval Barni ágyban f9-kor. Pipa! Aztán elkezdi a szokásos müsort, de most észreveszem, hogy sokkal élénkebb, és ha nem jön ki, akkor is a szobában motoszkál. Rájöttem, azért, mert a kis éjjelilámpáját közelebb tettem hozzá, mert a pelenkázó miatt nem tudom bedugni. Bingó! Ez a titok nyitja? Megbeszélem Barnival, hogy a lámpát lekapcsolom, mert látom, hogy amiatt nem tud aludni. Kis nyekergés után csendben marad, elfogadja a dolgot, és mire viszem Ricsit lefektetni a kiságyba, addigra már húzza a lóbőrt!

Szuper. Ricsire ébredek 4kor. Megetetem, elmegyek futni, zuhany, visszafekszem, és 7körül kelt Barni.

Remélem a mai esténk is ilyen nyugis lesz!

Porszívók, taxisok, import áruk

zaqrack Posted in Család, Kínáról,Tags: , , , ,
2

Andi hívott délelőtt, hogy elromlott a porszívónk, az Ayi átvedlett szerelővé, de nem sikerült megjavítania. Na mondom, szuper. Némi tanakodás után megbeszéltük, hogy nem akarunk x napot várni a főbérlőre amíg hoz egy újat (nincs rá amúgy panaszunk, de a porszívócső beszerzése is két hónap volt, azalatt Andi megőrül porszívó nélkül) és mivel a budapesti porszívónk is lassan nagykorú és döglődik, így beruházunk egy új gépbe – majd este elmegyünk nézelődni.

El is felejtettem a dolgot, majd mikor hazafújt a szél fél hétkor, megvizsgáltam én is a gépet és konstatáltam, hogy valóban elromlott. Menni ugyan ment a motorja, de nagyon hangosan morgott és nem szívott csak nyomta át magán a port. Lehet meg lehet javítani – de nem a mienk és nem akarunk várni rá, így ezt majd megoldja a tulaj, ha akarja. Mi indultunk a Media Markt-ba vásárlási szándékkal. Az esti csúcsforgalom már lement, így taxival 10 perc alatt oda is értünk. Megszálltuk a porszívóosztályt, minket meg megszállt két eladó – hamarosan kiegészülve egy harmadikkal, aki tökéletesen beszélt angolul és válaszolt nem túl számos kérdésünkre.

More »

Az internet csodái

zaqrack Posted in Gyorshír, Munka,Tags: ,
3

Szereplők:

  • A és B – francia mérnökök Grenoble-ban
  • P – én, Shanghaiban

helyszín: az internet.

A: Szia P, valami gond van a dokumentációban, xy leírás nem jó.

P: OK, köszönöm A, hogy szóltál. Ezeket az információkat B-től kaptam, megbeszélem vele mi lehet a gond.

P: Szia B, A szólt, hogy gond van a dokumentációban, xy leírás nem jó. Tudnál segíteni?

B: persze, mi a pontos gond?

P: A nem mondta pontosan, de én úgy látom xy-ban ez meg az.

B: OK, Megbeszélem A-val, itt ül a szomszéd asztalnál

P: …

tehát az információ leggyorsabb útja Franciaország – Kína – Franciaország. Logikus. 🙂

Hétvégi beszámoló

Panda Posted in Hétköznapok,Tags: , , ,
5

Mivel már rég írtunk posztot, és nem szeretnénk, hogy hiányt szenvedjen bárki is, ezért elregélem a hétvégénk történetét. Bár nem volt túl eseménydús, kellemesen telt. 🙂

Figyelem – két galéria is van a bejegyzésben, külön kattintásra indulnak. 

Már három napja tervezte Peti, hogy elmegy Jenővel bicajozni szombat reggel kicsit kikapcsolódni a veletek ellentétben nálunk 5 napos, és ezen felül sajnos jelen esetben 48 órás munkahét után, de mire odáig jutottak volna, elkezdett szakadni az eső szombat hajnalban. Én már a reggeli etetésnél bökdöstem Petit, és kérdeztem, megy-e. Persze nem ment, szakadó esőben annyira nem jó bringázni. (de jó, csak erdőben, nem aszfalton) Mire feltápászkodtunk az ágyból, addigra elállt az eső is.

Peti Barnival elindult a szokásos szombat reggeli piac túrára, és mivel kenyér nem volt itthon, hoztak reggelit is. Mielőtt hazaértek, az eső megint rákezdte, a busztól a kapuig jöttek csak az esőben (15 méter), de úgy néztek ki, mintha nyakon öntötték volna őket egy vödör vízzel. 🙂

Piac után közösen elmentünk a Carrefour-ba bevásárolni. Itt összefutottunk egy frissen érkezett magyarral, és két szép gyermekével, telefonszámot cseréltünk, és mentünk haza. Peti isteni finom tintahalat és rákot főzött zöldségekkel, meg rizzsel, kb. 20 perc alatt. Közben időről-időre eleredt az eső. (inkább ömlött, mint eleredt… :))

Délután egy kis hancúrozás(a gyerekekkel hancúroztunk! Na jó, ez már perverz! :D) után elindultunk sétálni egyet a környéken, közben fotózgattam, a közelben pörgő tájfun miatt nagyon klassz fények voltak, tiszta ég, napsütés és kellemes szellő kísértek. Ricsi kényelmesen feküdt a babakocsiban, Barni pedig hol csigalassan, hol szélsebesen motorozott.

Este már senkit se kellett ringatni, bár Barnabás azért egyszer-kétszer kimászkált a szobájából.

Vasárnap kellemes időre ébredtünk. Én nekiálltam némi házimunkának, Peti meg lement Barnival játszani. Kb. egy óra múlva vissza is jöttek, mert rettentő meleg lett odakint. Az ebéd egy villámgyorsan összedobott tojásos tészta volt, majd alvás.

Barni nem nagyon aludt el ebéd után, sőt! Egy óra ágyban fetrengés után mosolyogva kijött a szobájából, és közölte: “Felébredtem!”

Ekkor szedelőzködtünk össze, és indultunk útnak, mert már szombat óta terveztük, hogy elmegyünk az Expo Park még fel nem fedezett részére sétálni.

Délután kettő körül indultunk, a nap erősen sütött, meleg volt. A park közepe fele kezdtük a sétát, és a kissé elhanyagolt, ám még mindig szép park bozótos ösvényein keltünk át. Barni eleinte felszaladt a dombokon a motorjával, majd legurult rajtuk. Egyik ilyen alkalommal azonban csúnyán pórul járt szegény, és a motor a hátán kötött ki. Ezek után hanyagolta a dombról gurulást, és egy mocsaras, békalencsével teli vízbe vezette kedvenc jármüvét. Még jó, hogy a vízszint nem volt túl mély. 🙂

Közben Barni beszerzett egy nádszálat (buzogányt!), azzal hadonászott. Egy kis árnyékos részre értünk végre, ahol szanaszét hevertek a földön a fák termései amik furcsán ropogtak a cipőink alatt. Pár perc múlva ráeszméltünk, hogy a termések valójában kis kövér hernyók. Többségük már elpusztult, de még volt egy kettő, ami élt. Barni kerülgette őket lelkesen több-kevesebb sikerrel. Eljött az etetés ideje is, ezért letelepedtünk egy hernyómentes lépcsőn etetni. Egyszer csak csípést éreztem a lábamon. Hát nem a nyamvadt hangyák csíptek!? Aztán Petit is megcsípték, később valószínüleg Barnit is, mert hirtelen elkezdett visítani szegényke.

Végül annyira nyügös lett, hogy elindultunk hazafelé. Felpattantunk az épp továbbinduló elektromos buszra, majd metróztunk egy keveset. Barni a metró közönségének előadta az A part alatt c. versikét is és mire a Török és a teheneket, meg az Iciri-picirit elmonduk, meg is érkeztünk  a célállomáshoz: Baker&Spice-sütizés. Peti csokitortát evett áfonyával és málnával a tetején, Barni kókuszcsúcsot, én meg almás kosárkát. Utána vettünk tejfölt (szóval kirúgtunk a hámból rendesen :))  és hazafele vettük az irányt. Útközben Barni beleszaladt egy parkoló motor hátuljába, mert hiába mondtuk neki hogy nézzen előre. Szegény csúnyán megvágta a lábát. Kezdtünk nyügösek lenni. Szerencsénk volt, mert épp jött a busz, ami közelebb vitt a következő állomáshoz, kedvenc gyümölcsösünkhöz.

A gyümölcsökkel megrakodva már nem voltunk messze otthonról, de mégis úgy döntöttünk, inkább hazataxizunk, mert kezdett mindenki még jobban nyügös lenni. Barni az új sebesülése miatt, mi meg a hangyák okozta csípések miatt voltunk kikészülve. A viszketés a csípés helyén elmúlt, cserébe viszont felváltotta valami hihetetlen égő érzés a bőrünkön, és ez csak rosszabbodott mikor bármi a felszínéhez ért. Ricsi bírta a legjobban, nem nyügösködött, csak jókedvüen nézelődött, vagy aludt.

Hazaérve lefürödtünk, leápoltuk Barni combját, skypeoltunk a családdal. Mindeközben vacsorát főztünk, meg a másnapi ebédet csináltuk, majd bedőltünk az ágyba. 🙂

Tájfun megint

zaqrack Posted in Gyorshír,Tags: , ,
1

Ismét erre tévedt két tájfun.
A tegnap még négyes erősségű (260km/h-s szél!) Bolaven lesöpörte éjje Okinawa szigetét ötven éve nem látott vihart okozva. Ezáltal kettes erőssgűre szelídült és megy tovább észak felé Korea partjaihoz. Kb 600km-re lesz a legközelebb hozzánk, tehát ebből mi csak szelet (azt is magasan, az utcán csak kis szellő van, de a felhők száguldanak az égen), esőt (ma délután) és szokatlanul tiszta levegőt érzünk.

http://www.wunderground.com/tropical/tracking/wp201216_5day.html

A másik, Tembin egyelőre a a Dél-kínai tengeren kavarog (leírt egy szabályos hurkot is a pályája), de ha követi a pályát, akkor végigszáguld Taiwan keleti partja mellett, majd pont hozzánk érkezik meg szerda este körül, már nem tájfunként, hanem csak trópusi viharként. Őszintén szólva erre nagyon kis esélyt látok, ha csak egy kicsit is pályát módosít és betéved Taiwanra, akkor nem jut el hozzánk.

http://www.wunderground.com/tropical/tracking/wp201215_5day.html

Jó eséllyel ezzel a két viharral zárjuk az idei tájfunszezont.

A szőnyeg-affér

zaqrack Posted in Család,Tags: , , ,
4

10:00 Barni békésen játszik a nappaliban Ayival. Rajzolnak.

10:05 Barni összefirkálja a szőnyeg egy jó 30×40 centis részét piros és zöld textilfilccel. Ayi mellett ül és nézi.

10:10 Anya észreveszi a problémát és kiborul. Barni büntetésben a szobájában. Ayi bűntudatból elkezdi felmosni a lakást

10:20 Anya kezd megnyugodni, már csak morog, nem kiabál. Kellemes délelőtti program indul: a szőnyeg dörzsölgetése szappanos szivaccsal…

10:30 Apa kicsit intenzívebb mennyiségű szappant dörzsöl a szőnyegre. Habzik a szoba, ellenben a piros foltok halványulnak. Intézmenyesítjük a gyerekmunkát nevelési célzattal:

10:40 Már csak rózsaszín a szőnyeg. Jöhetnek a zöld foltok.

10:45 Ayi színre lép a tűzhelytisztítós flakonnal és akcióba lép. Egész hatásosnak bizonyul…

10:50 Öblítés, zuhannyal.

10:55 A zuhanyzóban ugrálok a vizes szőnyeget szorítva. Mintha nem lenne jobb dolgom

11:00 A szőnyeg kint szárad az erkélyen.

Rövidhírek

zaqrack Posted in Gyorshír
6

Ezen és a jövő héten dolgozom éjjel-nappal, szóval csak pár hír:

  • Nyitott ablakok mellett ülök légkondi nélkül! Itt a hidegfront, 26 fok van!!! 🙂 🙂 🙂
  • Ma délután: Ricsi dokinénihez megy rutinvizsgálatra
  • Augusztus 31 du 1:45 – első találkozás az óvónénivel.
  • Szeptember 15-18: Visszamegyünk Moganshanra Dórival 🙂

Új vízumszabályok

zaqrack Posted in Kínáról,Tags: , ,
6

Változtak a vízumszabályok, sajnos nem előnyükre.

2012 augusztus 1-től turistavízum igényléséhez kötelező csatolni az alábbiakat:

  • repülőjegy másolata
  • szállásfoglalás másolata
  • MEGHÍVÓLEVÉL

A meghívólevél jöhet hivatalos kínai turisztikai szervtől, utazási irodától, állami hivataltól, cégtől, intézménytől vagy magánszemélytől. Ha magánszemélytől jön, a meghívó  útelevelének és tartózkodási engedélyének a másolata is csatolandó.

Tehát bárki jönne látogatni és már megvan a repjegye, az szóljon és küldöm a szükséges papírokat. Szállásfoglalás szerintem áthidalható azzal, ha beleírom a meghívólevélbe, hogy nálunk lakhat a vendég (Dórinak így írtuk, most teszteljük…), de ha nem, rengeteg szállásfoglalós oldal van ahol ingyen foglalható a hely és pár héten belül szintén ingyen lemondható a foglalás.