Rendkívüli hírek

Panda Posted in Család, Gyorshír
1

Épp, hogy “fellélegeztünk” múlt hét szombaton, most pénteken megint “megtámadtak” minket a vendégek. Persze mi ezt nem bánjuk, maximum a kedves olvasók, mert így ritkábban kapnak rólunk híreket. 🙂

A vasárnapi mezítlábas parkban járásnak/játszásnak a következménye egy kedden kissé köhécselő Barni. Még “jó”, hogy elmentünk aznap Baba-Mama klub-ba, és nagy szerencse, hogy nem fertőztünk meg senkit! Este Barni már nagyon csúnyán köhögött, másnap nem is ment oviba. Petivel meglátogatták a doktornénit, aki kimondta az ítéletet: Hörghurut! Klassz… Mársap mér láza is volt, azóta javulgat, bár néha még mindig köhög.

Barniról a másik hír nem új: hisztizik. Nem kicsit! Bármi, amit egyedül kérem, hogy csináljon, azt ő nem tudja, egyből pityereg, nyávog, mint egy kismacska. Majd a következő pillanatban, már fel is húzta egyedül a cipőjét, megtörölte a kezét, megmosta a fogát, le/felhúzta a nadrágját, stb… :)Nem könnyü, na! 🙂

Ricsinek hétfőn kibújt az első fogacskája. Az egész délutánt végigüvöltötte, szuper volt! Legalább nem éjszaka verte fel az alvó családját. 🙂 Már négykézlábra tolja magát, maga alá húzza a lábát és rugózik, majd egy nagyot lök magán, így jut előrébb. A hörghurutból jutott neki is, de nem vészes a dolog, kis köhögés és orrfolyás, napi orrszívózással. Láza nem volt!

Peti ebben a hónapban rengeteget dolgozott és egy kezemen meg tudom számolni, mikor feküdt le éjfél előtt. Holnaptól itt ünnep, így dolgoznia sem kell! 🙂 Amúgy ma őrült tüzijátékozás van, ha akarnánk se tudnánk nem észrevenni. Elmentünk még gyorsan bevásárolni, mert kedden itthagynak a gyerekekkel (mennek Moganshanra túrázni), és majd pánteken jönnek haza. Mindenki a parkban volt, őrólt nagy tömeg. Hazafele is fürtökben lógtak a csatorna hídján az emberek és bámulták a tüzijátékot.Azt hiszem pár napig csak a lakás környékén sétálunk. Túristás helyekre esélytelen úgy elmenni, hogy élvezhetőek legyenek a látnivalók. 🙂

Kérdeztem is Petit, hol voltunk mi tavaly ilyenkor? Egyszerüen ötletem sem volt. Aztán kis fejtörés után rájöttünk: HongKong-ban voltunk. Na igen, HongKong… 🙂

Ennyi lenne röviden a krónika. Én igyekezni fogok, és próbálok majd írni, mikor csak a gyerekek lesznek itt és esetleg aki ráér az végre skypeon is elcsípi a csemetéket. 🙂

Ki korán kel…

zaqrack Posted in Család,Tags: ,
4

…az alvó családot lel!

Illetve úgy látszik más is ébren van – csak csendben:

Jó reggelt!

Vendégposzt – Dóri 2/3

zaqrack Posted in Vendégposzt,Tags: , , ,
5

Neked olcsóbban

Alapvetően nem szeretek vásárolni, igazából még nézelődni se. A vásárlás nekem egy szükséges elintéznivaló, legyen szó élelmiszerről vagy ruháról. Ha valamit, ami tetszik meglátok például a buszra várva, azt megveszem, de nem szokásom célirányosan vásárolni indulni. Egészen addig a pillanatig, amig külföldre nem érek. Igy volt ez Izraelben, Norvégiában és Kinában is. És ha valahol, akkor itt aztán lehet.

Az első programok közé tartozott a gyönypiac meglátogatása, ahova többször is visszamentünk és itteni viszonylatban sok pénzt elköltöttem. Még úgy is, hogy Andiban igazán emberükre találnak a kinai lányok, ha alkudozásról van szó. Svájci fizetéssel nagyon olcsónak tűnt, úgyhogy drágalátos barátnőim is számithatnak egy-egy szép darabra J. A vége felé én is egy picit ráéreztem az alkudozás izére, de közel sem vagyok olyan profi. Ráadásul nagyon nagy szinésznők, eljátszák, hogy a fogukat húzod éppen, holott valószinüleg még igy is többszörösen jól jártak. Azért magamat sem felejtettem el, meseszép ékszereket vettem. Malachite, holdkő, jade és garnet – amit a képen is láttok.

Ennyi mindenhez azonban már ékszertartó is dukál. Itt jön be a „taobao” a képbe. Egyfajta kinai amazon.com, csak olcsóbb. Innen aztán tényleg mindent lehet rendelni. Fülbevaló tartó, elektromos légycsapó, Kis herceg kinaiul, ezüsttisztitó és nindzsás akasztó kamerához. Igazából nem mertem felmenni az oldalra, csak azt vettem meg, amit Petiék ajánlottak.

Az antik piacra legalább egy hétig minden nap próbáltunk eljutni, de valamiért sose sikerült. De amikor végre sikerült, annyira belemerültünk, hogy utolsó pillanatban kaptunk  észbe, és fejvesztve rohantunk Barniért az oviba. Hihetetlen kincseket találtam. De inkább a képek beszéljenek helyettem! J

Van még egy hely, ami érdekes, egy régi gyárépületből kialakitott  labirintus, tele boltokkal. A meseszép holdkő fülbevalómra ott leltem rá. És az „Oba Mao”-s táskára is.

Utolsó nap még elmentünk Petivel a „lánypiacra”, ahol ugyan nem vettem semmit ;), de érdekes volt. Párkeresés kinai módra. Az ügynök várja a szülőket, akik elmondják, hogy milyen fiút, lányt keresnek a gyermekükre. Onnan a fodrász és körömlakk utcába mentünk. Ott is sikerült nem kevés pénzt elköltenem. Mentségemre legyen mondva, egy évig fogom pingálni a körmöm velük 🙂

Jelentés az oviból

zaqrack Posted in Család,Tags: , , ,
3

Ahogy telnek-múlnak a napok, Barni kezdte megszokni és megszeretni az ovit. Azért csodákra nem kell gondolni, persze még nem játszik a többi gyerekkel és minden reggel mikor otthagyjuk volt egy kis sírás – aztán később már inkább csak nyafogás – de napközben már az óvónénik elmondása szerint egyáltalán nem sírt, és hazafele menet is mindig azt mondta, hogy jó volt az oviban.

Az ovisnaplóban is szaporodtak a bejegyzések és a képet – és a délelőtti-délutáni foglalkozásokra már rendszeresen az “érdeklődött” kategória került bejelölésre, ahogy Barni egyre inkább bekapcsolódott a közös munkába. Csak egy dolog nem javult – az evés.

Már az első héten szóltak az óvónénik, hogy Barni nem akar enni, maximum rizst. Reméltük ez megjavul idővel – de épp ellenkezőleg – két olyan nap is volt sorban egymás után, hogy Barni egyáltalán semmit nem evett az oviban. Mint a képen is látható: érdeklődött és aludt rendesen – de enni nem evett:

More »

Vendégposzt – Dóri 1/3

zaqrack Posted in Vendégposzt,Tags: , , ,
2

Tessék Dóriról példát venni, három bejegyzést is írt a blogra, ráadásul még képeket is válogatott hozzá a saját műveiből! Részletekben közöljük.

A NAGY utazás

Az előtte soha nem átélt 12 órás utazás vége felé az ablakon kifele bámulva csodáltam a felülről hatalmasnak és nagyon megtervezettnek tűnő várost. Tudni kell rólam, hogy Budapestről egy svájci kisvárosba költöztem két évvel ezelőtt, többek között azért, hogy csöndes, tiszta környezetben éljek a nagyváros zsúfoltsága elől elmenekülve. Tudtam, hogy nagy kihivás lesz ez a nyaralás, hiszen érzékeny orrú, tömegiszonyos, meglehetősen finnyás, tisztaságmániás és rendszerető ember vagyok.

Kicsit meglepett a vizumellenőrzéshez sorban állva olvasott tábla, miszerint se fotózni, se hangoskodni nem lehet, nyugodtan, csendben kell végigállni a sort. Ezt nagyban elősegiti a propaganda video, ahol elmondják, hogy a kinaiak mennyire kedvesek, mosolygósak és katonásan szeretik a rendet. Mosolygós kinaival nem találkoztam a reptéren, gyakorlatilag rám se pillantott a srác, aki a vizumomat ellenőrizte. A feladandó csomagom Párizsban maradt a csatlakozásnál, úgyhogy anélkül indultam meg a maglev felé, ami 300 km/h sebeséggel szélvészként repitett be a városba. Peti és az első sokk várt a maglev végállomásánál.

More »

Ősz

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , , ,
2

30 fok van, napsütés, kék ég, kellemes szél,
mezítláb játszunk a kertben. 🙂
Ja és mellesleg ez a négyszázadik bejegyzés a blogon! 🙂

image

Jáde Buddha

Panda Posted in Shanghairól,Tags: , ,
3

Dóri listáján szerepelt még a Jade Buddha Templom is, ahol még mi se jártunk – ezért a szokásos Jing’an Templomhoz hozzácsaptuk, mert csak 2 metromegálló egymástól a kettő.

A hetes metróra szálltunk át (először a rossz irányba, aztán Peti segítségével a helyes úton), majd egy kis sétával jutottunk el a templomig. A megállótól a templomig kis utcákon vezettett az út, utcai kifőzdékkel, árusokkal. A házak tetejére nylon huzatot húztak, és néhány kővel rögzítették. Gondolom helyenként lyukas a tető és így védekeznek az eső ellen. Az utcán bontották a halat, ették az ebédet, mosogattak, beszélgettek. Dóri és én sietősen lépkedtünk a keskeny utcákon, mert nehezen viseltük a szagokat. 🙂

More »

Shanghai Wild Animal Park

Panda Posted in Felfedezés,Tags: , ,
2

Közeledett Dóri érkezése, és összeírtunk egy listát, hova szeretnénk elvinni, hogy a lehető legtöbbet lássa a városból (e lista alapján született később a blogra is kikerült 101-es lista). Közben ő is megírta, mikre lenne kíváncsi, így mikor Peti ki tudott venni egy nap szabit, meglátogattuk az állatparkot.

Shanghaiban három olyan nagyobb létesítmény van, ahol állatokat tartanak. Van egy állatkert, egy állatpark és egy óriás akvárium.

Az akváriumban már voltunk, egész türhető, de az állatkertről sok rosszat hallottunk, ezért soha nem is mentünk. A Wild Animal Parkról azonban jókat lehetett hallani innen-onnan, csak ne lenne ilyen megközelíthetetlenül messze. Persze ez nem riaszt el minket…

More »

Adásszünet

zaqrack Posted in Gyorshír
5

Én dolgozom napi 11-12 órát, Andi meg barátnőzik Dórival / várost jár amennyit csak bír.
Oka: szombat hajnalban megyük Moganshanra, kedd este jövünk vissza és szeretnénk mindent amit lehet és szükséges letudni előtte.

Így aztán a blogra nem jut idő. Kérnénk egy hét türelmet.

 

 

451 – 14 – 975

zaqrack Posted in Felfedezés,Tags: , , , ,
6

Vasárnap délután fél négy körül egy kellemes kis nyári záport követően felkerekedtünk Barnival, hogy egy rég megígért dolgot valóra váltsunk: trolibuszozzunk egyet. Ricsi és Andi itthon maradtak pihenni / tornázni, így igazi apa-fiú programnak ígérkezett a dolog. Azt nem tudtam még, hogy merre fogunk menni – csak annyit, hogy a legtöbb troli – Budapesthez hasonlóan – a belvárosban közlekedik, így oda megyünk először és felpattanunk az elsőre amit találunk, megyünk amerre megy. Rémlett, hogy a Guangdong road-on, a magyar konzulátustól nem messze mintha lenne egy trolivégállomás, így errefele irányoztam magunkat.

Shanghaiban amúgy 1914-ben nyílt meg az első trolivonal, alaposan ráverve Budapestre, ahol ugyanez 1933-ban történt meg. A hálózat egyre fejlődött, a járművek 1951-től mind helyben, Shanghaiban készültek. A fénykor a nyolcvanas években jött el, amikor 19 vonalon 860 troli közlekedett. Mára a metróknak köszönhetően kicsit visszaszoult, de 12 trolivonal még üzemel, összesen kb. 110km vonalosszúsággal fednek le. Van még két vonal, ahol korábban, 2008-ig troli ment, de ma már szuperkondenzátoros buszok szállítják az utasokat – ezt még ki szintén kell próbálnunk de most a troli volt a cél! 

More »