Küzdelem a penésszel

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , ,
1

Közismert tény, hogy Shanghaiban nagyon párás a levegő. Tényleg az. Nem ritka a 80% körüli páratartalom – emiatt nyáron sokkal melegebbnek, télen sokkal hidegebbnek érezni a levegőt a szokásosnál. A nyárra szoktak panaszkodni, pedig szerintem a tél sokkal rosszabb. Hiába van 5-10 fok, a magas pára miatt a hideg csontig hatol és folyamatosan vacogsz… nem jó. Persze egy speciális aláöltözet segít a dolgon, mióta tavaly télen beszereztünk ilyeneket, azóta nem akkora a probléma.

A párával ugyanakkor jár más probléma is, nem is egy. Vannak olyan apró dolgok, amikre az ember nem is gondolna: például ha kinn hagyunk egy csomag bontott ropogós kekszet az asztalon este, másnap reggelre puha massza lesz a kekszből, ropogósságnak nyoma sincs. Vagy hogy a nyomtatóba berakott papírlapok a nedvességtől összeragadnak és a behúzógörgő egyszerre 3-4 lapot húz be. Persze előny is van, például érezhetően sokkal puhább és finomabb a bőrünk.

Na de ott van a leggonoszabb dolog, a penész. Egyszerűen kikerülhetetlen. Lakásbérlésnél nagyon fontos szempont megnézni, mennyire hajalmos penészedésre az ingatlan – mert egy rossz tulajdonságú lakásnál nem nagyon tudsz mit tenni. Sajnos a kiínai építészeti stílus (nem hosszú egyenes falak határolják az épületeket, hanem tagolt rövidebb szakaszok lépcsősen) nem éppen válik a helyzet előnyére, mert sok a levegővel határos felület, illetve ugye az építési minősés és a felhasznált anyagok se a legjobbak.

More »