Happy Halloween! :)

zaqrack Posted in Család
3

image

most pedig elviszem a tokot oviba….

Kokutya hatszazert

zaqrack Posted in Gyorshír, Hétköznapok
2

image

Hírek és sémák Kínában

zaqrack Posted in Hétköznapok, Kínáról,Tags: , ,
2

Röviden: ne higyj nekik. Tegnapelőtt egy autóban ülő három ember áthajtott a kerítésen és felrobbantotta magát a Tiltott Város kapuja előtt. Valószínüleg ujgurok voltak, tiltakozásképp tették Kína politikája ellen, mint ahogy azt mostanában az önmagukat felgyújtó Buddhista szerzetesek szokták tenni.

Természetesen a hírekben sehol semmi róla, szemtanúk szerint a helyszínen 3 percen belül embermagasságú átláthatatlan karantént húztak az esemény köré, a helyszínen nézelődőktől meg elkobozták a memóriakártyákat a fényképezőgépből. 1-2 kép és videó persze kijutott a netre a mobiltelefonokról, ezeknek szintén pár percen belül nyoma se volt. Külföldi szerverekre perze átcsúszott a dolog, de a kínai nezetők nagy része ezeket nem éri elő. Ijesztően gyors tud lenni a cenzúra. Én most nem teszek ide képet, nem hiányzik hogy csak VPN-ről tudjam elérni a blogot pár hétig.

Közben persze jönnek töménytelen mennyiségben a propagandafotók, pl. a helyi pártbizottság meglátogatja az idős nénit típusút. Na most vagy ennyire összeaszalódott a néni, vagy nagyon elrontották a photoshop-ot az illetékes elvtársak – és hol van pl. a jobb oldali elvtárs lába?

Persze az ilyenen a többség már csak röhög, de a propaganda más jellegű hatása alól még a leginkább lázadó lelkületű egyének se jelentenek kivételt. Az elmúlt három évben sok emberrel beszélgettem, volt köztük munkás, diplomás, párttag, emigrálni készülő, sokféle ember – sokszor szóba került a levegőszennyezettség. Mikor felvetettem, hogy talán célszerű lenne tenni valamit a helyzet ellen, a légtisztító gépek és arcmaszkok vásárlásán felül, a válasz szinte minden esetben hellyel-közzel teljesen ugyanaz a mondat volt:

Hát igen, Kína még egy fejlődő ország, ez a fejlődés ára.

Hát nem, ez a túlzottan erőltetett fejlődés ára. Lehetne ezt máshogy is – de nem vitáztam velük.

A másik hasonló téma, amiben teljes az egyetértés, hogy az ingatlanok ára csak felfele mehet, hiszen a kormány ezt kitüntetett területként kezeli. Ezt még az is nagy meggyőződéssel szajkózza, aki amúgy utálja a kormányt.

Bulvárhír-témában az elmúlt hónap legjobb termése “Nyugi bátyó” – legalábbis így nevezték el itt helyben – az ember, akit elmondása szerint egy baráti pajkoskodás során véletlenül fejbeszúrtak egy késsel. Ezt követően elsétált a kórházba és nyugodtan kivárta a sorát. Lehet Rejtő Jenő is járt errefelé? 🙂

Folyamatos köszönet a Shanghaiist.com -nak amiért naprakészen tart hasonló témákban. 🙂

Uzemben a sarki jargany

zaqrack Posted in Gyorshír, Hétköznapok
3

image

Ricsit meghivta a zoldseges neni is egy extra korre:

image

Költözés

zaqrack Posted in Gyorshír,Tags: , , ,
Comments Off on Költözés

Na nem mi, csak a blog. 🙂 Örömmel jelenthetem be, hogy mostantól elérhetőek vagyunk az alábbi címen is:

www.acspongo.hu

 

Ezt remélem egyszerűbb lesz megjegyezni 🙂 Természetesen a régi cím is él tovább. És vannak szép új email címeink is, de azt nem teszem ide ki közszemlére. Majd idővel mindenki értesül róla.

 

Parklife

zaqrack Posted in Kínáról, Ünnepnap,Tags: , , , ,
1

A havi videók előkészítése közben feltűnt, mennyire sok készült még az ünnepek alatt a parkban. Ahelyett, hogy kivágtuk volna, inkább úgy gondoltam hogy felrakjuk így külön, vágatlanul, afféle hangulatjelentésként.

Képrejtvény

zaqrack Posted in Család
4

Barni mutatta büszkén az oviban a rajzát – alá is írta. 🙂 Óceán-hét van az oviban, de nem tudom ez medúza vagy teknős. Elsőre medúzára tippeltem az átlátszó belső szervek miatt, de mintha lábai lennének… vagy kerekei. Szerintetek?

IMG_20131024_085715

Di shui dong étterem

Panda Posted in Let's go restaurant!,Tags: , , , ,
1

Szombaton a nagy tekergés után a városban ellátogattunk ebbe a hunani étterembe, amit Peti már jó előre kinézett magának, mert a neten sok jót hallott róla (többszörösen megválasztották az itt élő külföldiek a legjobb hunani étteremnek)

Én bevallom, magamban picit húztam a számat, mert ettem volna valami kevésbé kínait is, de mint később kiderült, nem volt rossz választás az étterem.

Három helyszínen elérhetők, Maoming Nan Lu, Dongping Lu és Guyang Lu, mi a Maoming Lu-ra mentünk, mert amúgy is a közelben volt dolgunk. Így néz ki a bejárat:

IMAG1079

Belül kicsi, négy fős alsztalok várták a látogatókat, kínai viszonylatban abszolút otthonos, családias a légkör, meglehetősen szokatlan volt, de annál kellemesebb. A vendégkör kb. negyede külföldi, nyugi van, nincs ordibálás – pedig ebédidő közepén jöttünk.
More »

Ricsi a mototros zsivány

Panda Posted in Család, Hétköznapok,Tags: ,
1

Tegnap délután lementünk a gyerekekkel a parkba, hogy ne csússzon el mindig a délután és legyünk picit kint is. Barni bicajozni szeretett volna és gondoltam Ricsi se maradjon ki a jóból, hát ő is megkapta a kismotorját aminek eddig nem sok figyelmet szentelt.

Teljes extázisban csapott le rá és ült fel, még a cipőfelvételt is alig bírta kivárni. 🙂 A motoron ment a lifthez is és alig akart róla leszállni. Csak mikor a parkhoz értünk, akkor vált meg tőle és rohangált mindenfele, mi meg utána. 🙂

Egyenlőre nem igazán megy neki a dolog, mert felszáll ugyan a motorra, de nem ül rá, csak áll felette és lépeget. Lelkesnek mindenesetre lelkes, szóval le is vittem ma délelőtt is picit, hogy gyakoroljunk. A sarokra érve persze megtetszett neki a játékautó is, amibe be lehet ülni és ha bedobsz egy yuant, akkor hintáztat, előre-hátra ringat. Ez is nagyon tetszett neki, és újabb menetet követelt magának, de nekem nem volt több apróm…

Sebaj, a zöldséges néni meghívta egy körre, de mikor az is lejárt, teljes lett a csalódottság, főleg, hogy már én is le akartam szállítani a csodajárgányról. Volt egy kis hiszti, de a ház előtt már megint felpattant a motorra és “száguldott” tovább. Ha majd jobban megy neki, akkor persze azt is megörökítem. 🙂

Újra itt

zaqrack Posted in Uncategorized
Comments Off on Újra itt

Volt némi technikai leállás, mert gonosz kis manók bemásztak a gépházba és illetéktelen dolgokra használták a blogot. Úgy néz ki sikerült kiirtani őket. Hamarosan pedig nagy meglepetéssel készülünk!