Hazaértünk

zaqrack Posted in Gyorshír
1

Hazaértünk rendben, nagyon-nagyon szuper nyaralásunk volt. Lesz beszámoló erről is, meg a többi függőben levő 8-10 apróbb-nagyobb bejegyzés is hamarosan kikerül – Andi szorgosan megírt már mindent papíron még az út alatt, de a begépeléshez, képfeldolgozáshoz kis türelmet kérünk – ugyanis 2600-nál is több kép készült nyersanyagként március folyamán én meg holnap megyek Indiába.

Szóval még egy kis türelem, higgyétek el, megéri 🙂

 

Ketttesben

zaqrack Posted in Gyorshír
Comments Off on Ketttesben

image

Diszvacsoraval zarjuk az estet. 🙂 Holnap irany Guilin, egy hetig ne varjatok bejegyzest.

Vendégségben Terryéknél

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , ,
1

Mint az egy korábbi bejegyzésből is kiderült, meghívást kaptunk Barni ovistársához Terry-hez. Mostanában Barni is sokat emlegette Terry-t, mint kiderült, összebarátkoztak és sokszor együtt az oviban. Szóval jól egymásra talált a csoport két legcsöndesebbje, bár Terry még Barnin is túltesz, tavaly az első félévben alig bírták szóra bírni az oviban. 🙂

Szóval Terry szülei kapva kaptak az alkalmon hogy kicsit szocializálják Terry-t, és persze mi meg örömmel tettünk eleget a meghívásnak. Barni teljesen belelkesült, a meghívó kézhez kapása után minden nap kérdezgette mikor megyünk Terryhez, méd a házukat is lerajzolta egyik nap.

Leegyeztettük a találkozót vasárnap délutánra, kicsit bizonytalan volt a helyzet a náthám miatt, végül úgy alakult hogy Andi és Ricsi itthon maradt mert én már jobban voltam de Ricsi épp eléggé köhécselt, nem akartuk a nyaralás előtt jobban lebetegedjen. Az elővigyázatosság bejött mert mára már teljesen rendbejött.

Mivel elég messze laknak, értünk jöttek autóval – Barni természetesen nagyon örült, hogy mehetünk az autójukkal ami egy Honda terepjáró volt. Útközben beszéglettünk picit, Terry apukája (David) hongkongi, így természetesen tökéletesen beszél angolul. A felesége Shanghai-i, 9 éve élnek itt, a nagyszülők fele Shanghaiban, a másik fele Hong Kongban. A hibái ellenére szerinte családdal jobb Shanghaiban élni olcsóbb az oktatás az élet és megfizethetőbb egy normális méretű lakás. Persze vannak hátrányok is, de összességében jobb.  Terrynek van egy nővére aki szintén az oviba jár, de jövőre már suliba megy.  Jó kis nyeliv kavalkád volt amúgy:

Én – David: angol. David – Terry: kantoni. Én – Barni: magyar. Terry – Barni – mandarin-angol keverék.

More »

Tortent egy kisebb baleset

zaqrack Posted in Hétköznapok
3

image

Konnyen igy jar aki mundig a meretben nem neki valo kismotorral szaguldozik a lakasban.

20fok, mantou uzsira

zaqrack Posted in Hétköznapok
2

image

Takano sushi

zaqrack Posted in Let's go restaurant!,Tags: , , ,
3

Andi sushira vágyott mióta visszajöttünk Shanghaiba. Nehéz ügy, mivel a kedvenc sushizónk bezárt és ez akkora csapást mért ránk, hogy azóta se sikerült feldolgozni és megtalálni az utódját. Nézegettem a lehetőségeket, éttermeket, mert ugye kapni ebben a városban sushit fejenként 50Y körül és 1500Y körül is. Kapni a sarkon a boltban előre csomagolva, kapni házhoz szállítva, kapni futószalagon running sushi étteremben, kapni nagy többszáz fős éttermekben ipari méretű konyhákból és kis specializált érttermekben japán mesterktől kézzel készítve.

Időnk azonban nem volt sok aznap, így csak a környéken nézelődtem – szerencsére vannak erre szuper weboldalak ahol akár a vendégek által adott pontszámok (íz / környezet / kiszolgálás) szerint lehet térképre vetítve listázni és szűrni a környék éttermeit, listázni az ajánlott ételeket, megnézni az ételekről készített képeket, lekérni a fejenkénti átlagos költést, menüárakat és úgy általában elolvasni a véleményeket. Kell is a segítség, mert csak az általam használt holnap Shanghaiban majdnem 90000 éttermet listáz…

Így esett a választásunk Takano mester sushizójára két utcával arrébb, a közeli  japán lakópark aljában.

More »

Nevenincs étterem

zaqrack Posted in Let's go restaurant!,Tags: , , ,
2

Kicsit el vagyunk maradva a blogolással, ebben az étteremben három hete voltunk… talán jobb is lenne elfeledkezni róla, mert nagy mellényúlás volt. Így nem is bánom, hogy nem emlékszem a nevére.

Szokás szerint a Meihua utca végében garázdálkodtunk, mert itt több tucat középkategóriás étterem van egymás hegyén-hátán. Kétszer végigsétáltunk előttünk, majd erre a helyre esett a választásunk, ami dél-kínai specialitásokat hirdetett, főleg pácolt húsokat (ablakban lógó kacsa és társai). Egyszerű, relatív tiszta berendezés, viszonylag kevés vendég.

Az elején jónak tűnt, rendeltünk és vártunk…

P1000406

More »

Kimchi

zaqrack Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , ,
2

Korea nemzeti eledelét, a kimchit sokan úgy ismerik, mint erjesztett kelkáposzta. Pedig a kimchi jóval több annál! Gyakorlatilag bármilyen zöldségből lehet kimchit készíteni és bármi – de főleg rizs és húsok mellé fogyasztani. Éttermekben gyakran ingyen adják a rendelt étel mellé. Koreában minde háziasszonynak van saját kimchireceptje – valaogy úgy, mint nálunk a padlizsánkrém. 🙂

Olyan fontos dolog ez a koreaiaknak, hogy amikor 2010-ben a rossz hazai termés miatt felment a kimchi alapanyagainak (főként a káposztának) az ára, a koreai kormány átmenetileg csökkentette az import káposztára kirótt védővámot, hogy mindenki megengedhesse magának a kimchievést, és az éttermek továbbra is ingyen tudják adni a vendégeknek.

Én egyszer próbáltam kimchit készíteni otthon – nem nehéz dolog, gyakorlatilag be kell zárni zöldségeket fűszerekkel egy légmentesen lezárt edénybe és úgy hagyni pár napig. A probléma a légmentességgel volt, Andi ki is jelentette, hogy ha ezt még egyszer meg merem próbálni otthon, elválik. 🙂

Szerencsére azóta Budapesten is lett jó kimchi beszerző helyünk, itt Shanghaiban meg ugye nem nehézség – csak el kell menni a koreai boltba, ahol külön méteres kimchipult van házi készítésű finomságokkal. Persze igyekszünk felderíteni  a különlegesebbeket, így ma az alábbi háromra esett a választás.

Fekete bab kimchi: ez nem csípős, Andi kedvéért vettük, aki a csipős ízek meg az otthoni gyártás miatti rossz emlékek miatt ódzkodik a kinchitől. Épp most eszi vacsorára, szóval azt hiszem ízlik neki. 🙂

P1010213

Uborka kimchi: távolról padlizsánnak tűnt, de uborkának még jobb. Kint roppan, bent puha, utóíze kicsit csípős-édeskés, kifejezetten kellemes, nem túl csípős, nem túl tolakodó. Akinek nem ízlik a kelkáposzta-alapú kimchi az ennek adjon egy második esélyt.

P1010214

Csípős paprika kimchi:  Induljunk ki egy csípős-savanyú pepperoniból, és pácoljuk be kesernyés-csípős paprikaszószba. Többféle különböző csípős íz keveredik a szádban, olyan mintha Superman adna egy pofont. Szóval csak haladóknak! Kvázi fúziós konyhaművészetként krumplilángossal ettem vacsorára és szerintem mindjárt megyek nassolni még egy kicsit.

P1010215

Oviugy

zaqrack Posted in Hétköznapok
Comments Off on Oviugy

Ezt kapta ma Barni!

image

Nemzetkozi het

zaqrack Posted in Hétköznapok
7

image

Nemzetkozi hetek vannak az oviban, magyar nap nincs de azert valamivel keszultunk mi is!