Viszlat Kina

zaqrack Posted in Hétköznapok
2

A repteren vagyunk, gond nelkul kihoztuk mind a 8 csomagot (koztuk egy bicaj) es a 6 kezipoggyaszt, el is fogadtak mind felar nelkul – 22.5 ez 23.0kg kozott volt az osszes – hiaba, a rutin… 🙂 nemsokara beszallas es azert faj a szivunk – de majd egyreszt kiirjuk magunkbol masreszt meg biztos jovunk is meg. Koszonunk mindent, Shanghai. Viszlat nemsokara otthon!

Utolso buszozas

zaqrack Posted in Hétköznapok
Comments Off on Utolso buszozas

image

Búcsú

Panda Posted in Gondolatok,Tags: ,
1

Holnap indulunk haza és ez a legvegyesebb érzéseket váltja ki belőlem.

Mikor Shanghaiba költöztünk, szinte teljesen nyugodt szívvel hagytam ott a kis lakást, benne a sok emlékkel, hisz tudtam, úgyis visszajövünk egyszer, megvár minket az otthon- az mindig vár. Aztán most itt ülök az üres, hideg Shanghai-e lakásban és nagyon nehéz elengedni. Nem azért, mert félek mi lesz otthon, vagy mert annyira hiányozni fog a rossz levegő. Persze, hiányozni fog sok minden innen, a kaják, az illatok, még a szagok is, a mosolygós emberek, a masszázs, az itt hagyott barátok, az utcánk, szóval sok minden. De ez nem fog megvárni. Shanghai nem fog rám várni már, mert jó eséllyel nem jövünk ide többet lakni, másrészt annyira gyorsan változik itt minden, hogy nem tudom pár év múlva felismerném-e a környékünket. 🙂

Az utolsó heteket megterveztük, kitaláltuk mit szeretnénk még csinálni, hova menjünk még el enni, mit kell elintézni, mit vigyünk szuvenírnek haza, stb. Igazából volt rá elég időnk azt hiszem. Mégis most minden idő kevés. Kell hogy legyen még egy kis idő, kell idő, nekem kell idő, kéne még! Csak pár nap, hét, esetleg egy hónap még! Telhetetlen vagyok, ez van. Azért azt hiszem épp elég időm volt, van még itt, csak én magam se akarom tudomásul venni. De nem baj, otthon vár minket a család, a karácsonyi vásár, a forralt bor, a hétfő reggeli időpontom az aranykezű kozmetikusomnál, a fűtött lakás, a barátok, a margitszigeti futópálya, a piac, meg a morgós bácsi az ötödikről. (na jó, ő talán nem vár ..) Ez majd mind fejbevág és én csak azon fogom törni a fejem, mit felejtettem el. Mit is, mit is…

Hát persze! A shanghai rossz levegőt mondjuk. A többit amit itt hagyok, azt nem, de a rossz levegőt mindenképp. Hát kinek kell az, hogy megnézze reggel mekkora a légszennyezettség, vegyek-e maszkot, vagy se, elmehetek e futni, vagy se, kimenjek e vagy se?

A többi itthagyott dolgot nem feledem. Elrakom szépen, és majd sok év múlva elmesélhetem, hogy itt voltam és milyen szuper kaland volt. Peti mellett amúgy se kell félnem azt hiszem a kalandmentes élettől, ugye? 🙂

Szóval a búcsú… Elköszöntek tőlünk a barátaink, drága barátnőim elvittek étterembe, kaptam szívemnek nagyon kedves ajándékokat, sőt, még virágot is (amit sajna csak egy napig csodálhattam, mert a Fülöp-szigeteki kalandunk alatt szépen elfonnyadt a vázában), most jöttem haza egy szuper utolsó masszázsról, holnap sétálunk a városban búcsúzóul, meg fürdőházba megyünk a fiúkkal, vagyis tényleg rendesen elbúcsúztattuk magunkat, a téli nyaralásról és a trópusi karácsonyi hangulatról nem is beszélve!

Valamint, minden, de minden lökdös minket abba az irányba, hogy minél inkább akarjunk hazamenni. Tegnap összepakoltuk a maradék cuccokat is, mert ma reggel 9-re jöttek a csomagokért, hogy a raktárba vigyék az eladott holmikat. Ebbe beletartozik a melegítőszőnyeg, meg a hősugárzó is, így egy árva radiátorunk maradt csak. Elég hideg van a lakásban. A maradék kis bort amit legutóbbi vendégeink hoztak, megihatom üvegből, vagy bögréből. Csak műanyag villa van itthon, az is gyerekméret, IKEA.:) A gardróbszekrényben egy póló, bugyi, zokni és farmer található, nincs hangulatvilágítás, szóval vagy sötét van, vagy ragyog a szoba a fényárban. Egy ágyban alszunk a két gyerekkel, én a kanapén mert ott kényelmesebb. Van négy kínai csatorna a tv-n. A fürdőszoba egy konkrét jégverem, még akkor is, ha befűtöm, így igazából alig várjuk, hogy otthon legyünk, de tényleg.

Én még holnap reggel szeretnék elmenni futni itt egy utolsót (remélem a levegő is engedi), és kb. kész leszek a búcsúzkodással.

Amúgy vagy három hete émelygek majdnem minden nap, és nem, nem az amire gondolnátok egyből. Inkább pszichés a dolog, egyszerűen csak nehéz elengedni. Mégiscsak szültem itt egy kis embert, berendezkedtünk itt egy kis fejezetnyi életre. Most pedig vége van és kezdődik egy új, ismert díszletek között, de biztosan egészen másképp, mint korábban. Én kíváncsian várom! 🙂

A blog pedig nem áll le, amint otthon berendezkedtünk, elkezdjük az elmaradások pótlását.

Gatten Sushi

zaqrack Posted in Let's go restaurant!,Tags: , , , ,
1

Másik búcsúzós sushi éttermünkbe a fiúkkal mentünk – főleg Barni miatt, az ő egyik nagy kedvence a sushi (kb. minden másnap kér, hogy menjünk le a sarki boltba polip sashimi-ért. Mi lesz vele otthon???) De nem csak miattuk, az itt töltött évek alatt még nem mentünk el együtt futószalagos sushizóba. Enélkül pedig nem lehet hazamenni.

Aki nem ismerné, a futószalagos sushizóban – meglepetés – egy futószalagon mennek körbe a tányérok friss sushival megrakva, rosszabb helyeken fix összegért bármennyit ehetsz, jobb helyeken – így itt is – a tányérok színkódoltak, és fizetéskor összeszámolják, melyik tányérból mennyit fogyasztottál.

Válogattam egy darabig, végül a Gatten Sushi-ra esett a választásunk.  Ez egy lánc, úgy 10 éttermük van Shanghaiban. Közepes árkategória, jó értékelések.

More »

Haiku by Hatsune

zaqrack Posted in Let's go restaurant!,Tags: , , , ,
1

Sushi-napok következnek a blogon 🙂 A búcsúéttermezéseink között ugyanis természetesen helye van a sushinak is – nagyon jó otthon Okuyama-san, de ár-érték arányban azért itt jobbat kapunk. Két új helyre mentünk – az egyikre a fiúkkal, ide pedig kettesben, kihasználva, hogy Anikó és Zoli vigyáznak a fiúkra.

Mert imádunk a fiúkkal együtt enni, de egyrészt néha jobb kettesben, másrészt azért van olyan étterem, ahova jobb gyerekek nélkül menni – nos, ez az utóbbiak közé tartozik. Igen divatos a berendezés, előkelő helyen és nem hétköznapiak az árak sem. Mi is csak azért engedtük meg magunknak, mert sikerült lecsapnom egy speciális kuponra, ami által egy félig fix menüsort ehettünk végig kedvezményes áron, ami jelen esetben fejenként kb. 10000 forintnak felelt meg.

Szóval nem hétköznapi élménynek ígérkezett a korai vacsora, és erre mit csinálunk? otthon hagyjuk a fényképezőgépet… azért telefon volt nálunk.

Na sebaj, még a jobb képek se adnák vissza az élményt. Mert kívülről egy szelet nyers lazac olyan mint egy másik szelet nyers lazac és az ember csak vakarja a fejét, miért kerül az egyik a másik többszörösébe. Nos, mi már tudjuk. Mondják, hogy aki nem japán az az igazán különleges sushi-t nem tudja értékelni – nos, simán elhiszem, hogy mi sem. De azt tudom, hogy nagyon egyértelműen MÁS volt minden egyes falat hal itt, mint bárhol máshol eddig. Más dimenzióban mozogtak az ízek és fülig érő vigyorral nyammogtuk el a falatokat. Mindezt annak ellenére, hogy a hely specialitása a kaliforniai stílusú sushi-tekercs, aminél mi sokkal többre tartjuk az egyszerű nigiriket, makikat és a sashimit – de itt még a tekercs is jó volt. És minden más is. Életemben nem ettem még ilyen finom és ennyire ropogós poliplábat.

Na nem ömlengek többet. Aki szereti a sushit, egyszer menjen el egy igazán jó helyre. Mindig van hova fokozni. Persze nem csak sushit ettünk, sőt:

 • Ezt ízelítőnek hozták: főtt marhanyelv. Nem volt rossz.
  IMG_20141110_185711
 • Sashimi, lazac és vöröstonhal és az a rákolló-szerű aminek mindig elfelejtem a nevét.IMG_20141110_190109
 • Ez csak egy sima saláta volt. No de a wasabi-öntet! IMG_20141110_190545
 • A Nigiri-tálunk.
  IMG_20141110_191011
 • Sült polip.
  IMG_20141110_191251_SHOT2SHOT1
 • Grillezett makréla. Mintha a tengerből ugrott volna ki.IMG_20141110_191415
 • Moto-Roll-Ah sushi tekercs.IMG_20141110_191420
 • Csirke teriyaki és pirított rizs – ezt vittük haza, már nem fért el 🙂 IMG_20141110_193240

IMG_20141110_191854

Pekingi menő étterem

Panda Posted in Let's go restaurant!,Tags: , , ,
Comments Off on Pekingi menő étterem

Azt hiszem már a bejáratnál sejthettük, nem mindennapi helyre megyünk. Tényleg nem, egészen különleges ízek vártak ránk! (Az étterem nevét sajnos vissza kell néznem – bár ha jól látom 那家小鳤. Úgy találtuk  meg, hogy a dianping-en (kínai étterem-értékelős honlap) lekértem a környék legjobb éttermeit, beállítottam egy elfogadhatónak tűnő személyenkénti maximum fogyasztást és ezek alapján választottunk. Jól. (Ha valaki keresné, az LG Twin Towers mögötti kis utcában van)

P1070699

A hely berendezése és az étkészlet is a tradicionális kínai divatot követte (ráadásul egészen ízlésesen), de azért adtak a kényelemre is, valamint nem csak minket, de minden vendéget körbe is ugráltak, ahogy azt kell azt hiszem. 🙂

P1070711_stitch

More »

Peking – Negyedik nap

Panda Posted in Utazás,Tags: , , ,
1

Igyekeztünk korán kelni, mert délután már indult a vonatunk Shanghaiba.

A  cél a Mennyek Temploma (Tian Tan) volt, még otthon az útikönyvből néztem ki, és Peti gúnyolódott is, hogy tuti nem lesz olyan mint a képen. Mármint, az útikönyvben meg a neten is gyönyörű az épület maga, a háttérben tiszta kék ég, bárányfelhők. Peti a háttér miatt aggódott, hiszen Pekingben mindig szmog van. Hát most nem volt, és ennek nagyon örültünk. 🙂 így Petinek nem lett igaza, de ezt senki nem bánta azt hiszem.

P1070607

More »