Hongkong


Az a helyzet, hogy amíg otthon laktunk, teljesen (vagy inkább nagyjából) elégedett voltam a városunk nyújtotta lehetőségekkel. Aztán mikor Shanghaiba költöztünk, rájöttem, hogy sok  mindent lehetne másképp csinálni Budapesten, amitől jobb lenne ott élni, és kevés dolgot lehetne úgy csinálni itt, mint otthon, hogy jobb legyen itt élni. (Remélem mindenki érti a lényeget. :D)

HongKong ezzel ellentétben más. Nem töltöttem ugyan hosszabb időt a városban, de egyből magával ragadott, beszippantott, és jelenleg azt gondolom nem változtatnék semmin, ha tehetném, mert ez a hely úgy tökéletes, ahogy van. Ha az apróbb hibákat is javítanák, semmi izgalmas nem lenne benne, nem?

Összegezve, jelenlegi tapasztalataim szerint, HongKong az a város ahol a legjobb lehet élni. Nézzük, miért is:

  • Először is, a város több szigetből áll, amit körbevesz a tenger. Lubickolásra is van lehetőség, több partszakaszon is!
  • Aztán ott vannak a hegyek, amik gyakorlatilag körülölelik a belvárost.  A bicajozás is adott, ráadásul a busszal  felfelé menet kicsit olyan érzésem volt, mintha a nyolcas buszon ülnék felfelé a farkasréti temető felé. Szóval klassz!
  • A vendéglátóiparban tudják, hogy bánjanak a vendéggel, a pici kis bökkenő, hogy jattot is kérnek. 🙂 Cserébe ha tudod, hova érdemes beülni, alig drágább, mint Shanghai, és minőségben meg is veri.
  • Majdnem mindenki beszél angolul, ami azért is klassz, mert hiába beszélnék mandarinul, azt amúgy sem értenék (a buszon-metrón viszont három nyelven is bemondanak mindent (kantoni-angol-mandarin). Itt kantoni nyelvjárás van, ami borzasztó. Olyan mint valami spanyol-kínai keveréknyelv.
  • Minden van! De tényleg minden. Szerintem nem is nagyon van olyan, amit itt ne tudnál megvenni. Ráadásul a műszaki cikkek nagyon olcsók! Peti az otthoni ár kétharmadáért vett laptopot és fényképezőgépet.
  • Mivel van tenger, rengeteg a friss (legtöbb esetben friss :)) hal, tengeri herkentyű, relatív olcsón Nálunk ez nagy előny.
  • Nem néznek meg az utcán! (Ha mégis, akkor tudom, hogy nem azért mert külföldi vagyok)
  • Sokkal közvetlenebbek az emberek.
  • Nincs olyan magas páratartalom, mint Shanghaiban. (illetve van, de nem mindig)
  • Nem kell alkudozni, mint Shanghaiban.
  • A tömegközlekedés túlzás nélkül itt a legjobb a világon.
  • Mindenféle-fajta ember van.

HongKong egy nagyon jó hely, de alapvetően nincs sok látnivaló. Ami van azt 3-4 nap alatt le lehet zavarni (de egy hét alatt mindenképp teljesen ki lehet végezni az opciókat). Viszont teljesen beszippant a nyüzsgő, zsizsegő, lüktető város, ahonnan ki lehet szabadulni, ha épp eleged van, és egy kis pihenésre vágysz. A partra érve, mintha egész más világba csöppennél, egy kis üdülőövezet, ahol nincs tömeg, kicsit olyan mint egy görög tengerparti városka, a gyümölcs, ruha, és szuvenírstandokkal.

A kaja mindenütt jó. Van olasz, japán, kínai, török, görög, német, stb. Ha olyat akarsz, még a kínai étteremben is van klub spagetti, vagy más hasonló étel, amit európai stílusban készítenek el, és nem is fogsz csalódni a minőségben. Btw, egyre jobban vonz a japán konyha… Lehet ez lesz a következő célország? Meglátjuk…

Ilyen lesz egyszer remélhetőleg az egész világ, ahol megfér egymás mellett a muszlim, a buddhista, a hindu, a keresztény, a zsidó, meg mindenféle náció. Maga a város is ilyen. Egyszerre vagy Londonban, Shanghaiban, Párizsban, Rómában, Japánban. Vagyis HongKongban.

Persze biztos van még sok más hely is a világon, ahol szintén ilyen jó, vagy még ennél is jobb lenni, de azokat egyelőre nem ismerem. És lehet más itt élni, mint pár napig látogatni, sőt, biztos, de a város hangulata az adott.

Ennek ára is van, ami jelen esetben nem a megélhetési költségeken látszik, hanem az ingatlanok árain és a bérleti díjakon. Viszont egy nagyon nyitott és befogadó város – ha hét évig itt élsz, örömmel adnak állampolgárságot, minden további nélkül 🙂

Ízelítőnek szánt képek ide kattintva tekinthetők meg.

A következő napokban pedig természetesen részletes élménybeszámoló várható képekkel dúsítva!