Ujgur finomságok


Beköszöntött az ősz, és ez több jobb-rosszabb dolgot hozott magával. Jó, hogy nagyon szuper az idő, 17-24 fok között ingázik, kellemes széllel – azért a kabát már kell néha. Rossz, hogy a levegő minősége sokkal rosszabb lett. És jó, hogy a város különböző pontjain hatalmas taligákkal megjelentek a messzi földről ideutazott ujgurok, az idei termést árulva.

Kik az ujgurok? Kína északkeleti részén elő népcsoport. Az ujgurok földje, Xinjiang, Kína része, de autonóm területként, mint Tibet. Nincs is sok közös bennük a kínaiakkal. Máshogy néznek ki, más nyelvet beszélnek. A nyelvük sokkal arabosabb, a kinézetük is, de nem egyszer találkoztunk olyan ujgurral, aki magyar parasztbácsinak is simán el lehetett volna adni hunyorítás nélkül. És sok ujgur vallja, hogy szerintük mi magyarok is onnan indultunk valahonnan.

Na de most nem erről van szó, hanem a finomságokról amit árulnak. Pár hónappal korábban a gyümölcsösöknél lehetatt kapni finom ujgurföldön termett Hami-dinnyét, ami minden kérdés nélkül a legfinomabb dinnye amit valaha ettél. De most így ősszel mást árulnak.

Főleg olajos magok, szárított, aszalt gyümölcsök, mazsolák alkotják a kínálatot. Nem is olcsón, kilónként 50-70Y-t (jelenleg 1800-2500FT)-ot kérnek értük. De az ár-érték arány mégis elképesztő, mert minden nagyon finom.Íme a három kedvencünk:

válogatott finomságok

Bal oldalon szárított sárgabarack. De nem olyan agyoncukrozott és hasat megterhelő, mint otthon. Sokkal lágyabb, frissebb, nem olyan édes, és voltak olyan kedvesek, hogy a magról szépen lefejtették a csonthéjat és visszapakolták a barack belsejébe. Finom nagyon!

Fent pirított mandula. A héja megpattintva, hogy kézzel is ki lehessen szedni a magot. Ez nem feltétlenül ízlik mindenkinek, mert valami egészen elképesztő fahéjas-édeskés fűszerkeverékben pirítják meg. Nem nagyon hasonlít semmi másra, de sokaknak lehet, hogy túl intenzív. Én azért falom ezt is 🙂

Jobb oldalon pedig mazsola. Én nem szeretem a mazsolát. Savanykás, vagy rágós, vagy elmegy, de semmiképpen sem finom. Ez viszont egész más! Inkább az aszalt vörösáfonyára hasonlít, de megintcsak nem olyan édes – és emiatt sajnos kilószámra lehet enni.

Kapni még 5-6 féle mazsolát, diót, más aszalt gyümölcsöket – még sok-sok mindent. Kár, hogy otthon egyik sincs, mind igazán jó lenne bicajos csemegének! 🙂 A nagycsarnokban kapni hasonlókat – csak sajnos duplaennyiért és feleennyire se jót.