Levegőminőség Kínában


Sokan kérdezték, milyen itt nálunk a levegő, nem félünk-e a légszennyezettség miatt. Erre mindig azt válaszoltam, hogy itt olyasmi a levegő, mint otthon télen, kivéve néhány nagyon durva napot amikor valami egészen gusztustalan sárgásbarna lesz az egész város. Nem kellemes, nem egészséges, de el lehet viselni.

A múlt hétvégén is ilyen durva napokra ébredtünk. Konkrétan semmi kedvem nem volt kimenni az utcára. Lujiazui felhőkarcolói nem látszódtak az ablakunkból, a közeli főútra kiállva nem láttam túl messzire, csak nagy barnaságot. Gusztustalan volt. Aztán hétfőn mintha elfújták volna, a kék égen bárányfelhűk úszkáltak és sütött a nap. Nagyon nem mindegy, a tenger, vagy a szárazföld felől fúj a szél itt minálunk…

Aztán jöttek a hírek az otthoni ismételt szmogriadóról, így gondoltam megnézem, ténylegesen milyen is a két város levegője. Nem tudományos kutatást végeztem, csak egy kis gyors összehasonlítást némi háttérmunkával.

A PM10-es szállópor értékeit hasonlítottam össze az elmúlt 1 év adataiból. Budapesten az Erzsébet téri, itt Shanghaiban a legbelső belvárosi mérőállomás értékeit választottam. Az eredmény az alábbi, nem is olyan ijesztő grafikon lett:

Az igazi meglepetés az volt, amikor kiderült, hogy a kínai skála nem lineáris, 50-es érték fölött dupla sebességgel növekedik ha a koncentrációra vagyunk kíváncsiak. Azaz ami itt 50, az otthon is 50, de ami 100, az otthon már 150 és ami itt 150, az otthon már 250. Korrekt. Kis excel-bűvészkedés után így viszont ez jött ki:

Tehát otthon általánosságban jobb a levegő, ez nem volt meglepetés. Látható, hogy vannak napok amikor Shanghaiban rossz, akkor tényleg igazán rossz – otthoni viszonylatban elképzelhetetlenül. Szerencsére ezek nem tartanak sokáig (az ilyen napokra van szuper maszkunk, de inkább nem szoktunk kimenni az utcára, ha nem muszáj…) A május 2-4 értékekre nem tudom mit mondani… itt ugyanis az 500-as értéket is elértük (azaz kiakadt a műszer) – eleve szar volt a levegő és akkor erre tévedt egy homokvihar, ami szerencsére itt Shanghaiban elég ritka (Pekingben viszont nem).

És az is látszik, hogy November eleje óta otthon nagyon rossz a levegő, szinte folyamatosan rosszabb, mint itt, de nem ez a tipikus

A három legszomorú dolog az egészben:

  1. A WHO által megszabott egészségügyi határérték bizony az 50-es vonalnál van.
  2. Shanghai a nagyvárosok között Kínában kifejezetten jó értékekkel bír.
  3. A kínai kormány definíciója a bizonyos szennyezettségi szintekről:
API/AQI
szint
Kína Hong
Kong
USA EU
0-50 kitűnő alacsony-közepes
51-100 magas közepes egészségtelen
101-150 némileg szennyezett nagyon magas érzékenyebbeknek
egészségtelen
nagyon
egészségtelen
151-200 enyhén szennyezett nagyon magas egészségtelen nagyon
egészségtelen

Bizony, szmogriadóról itt Kínában még nem hallottam. a Hongkong – Kína összehasonlítás nagyon jól kifejezi, miért is mondják, hogy “Egy ország, két rendszer”.

Viszonylagos megnyugtatásként azért hozzátenném, hogy a 11-ik emeleten lakunk a város legnagyobb parkja mellett, az eleve tisztább pudongi oldalon. Tehát megteszünk mindent, amit tehetünk.

Források:

http://www.envir.gov.cn/eng/airep/index.asp
http://www.kvvm.hu/olm/station.php?id=46
http://pyongyangsquare.com/beijingair/?page_id=3