Egy újabb ismeretlen gyümölcs


Nagyon sokszor azért késik hosszú heteket egy-egy Nyeled vagy Mered bejegyzés elkészítése, mert egyszerűen fogalmunk sincs arról, mit ettünk… Most is hasonló helyzetben vagyunk de annyira reménytelen megtudni, mi ez, hogy inkább kikerül a blogra most rögtön….

Beköszönött szép lassan az ősz, néha már lehullott leveleket is látni az utcán. Átrndeződött a gyümölcsösök kínálata is, eltűntek a trópusi érdekességek (illetve inkább bekerültek a hűtőkbe és nagyon megdrágultak), átvették a helyüket az unalmasabbnak tűnő almák és citrusfélék.

De ez csak látszólag unalmas, mert a változtosság hatalmas. Az otthoni 2 féle grapefruit, 3-4 narancs és 2-3 mandarin + az egyre gyakoribb pomelo helyett itt valami hihetetlen mennyiségű különböző gyümölcs van. Sok közülük látszólag egyformának néz ki, “á, az csak valami éretlenebb mandarin ami indokolatlanul drága” legyintettünk erre a darabra is, mert a kínaiknak szokása jó drágánm megvenni a féli még éretlen első szedésű gyümölcskülönlegességeket.

De nem erről volt szó.Viszont mielőtt belevágnék a további elemzésbe, röviden szemléltetném a változatosságot:

Az aktuális citruskészlet itthon…

Balról jobbra: kumkvat – bejegyzésünk tárgya – egy fél perzsa lime – klementin – zöld citrom – pomeló.

A pomeló most abszolút szezonban van, még ezzel a vacak árfolyammal is csak 120Ft egy kiló. Narancsot nem veszünk egyelőre, mandarin (klementin) pedig már 2-3 hónapja kapható kb. minden sarkon, mostanra akár 150Ft/kg áron. A kumkvat ugye személyes kedvencem, de róla már korábban volt szó. A perzsa lime-nak semmi köze nincs ahhoz a lime-hoz amit otthon kapni, nem hiába eszi Barni kétpofára magában.

Na de mi ez ott balról a második helyen? Nézzük nagyban:

Méretre egy kisebb mandarinnal egyenértékű. A színe zöld és sárga között, de narancssárgának nyoma sincs benne soha. A héja egészen szorosan tapad a gyümölcshúsra, de azért még mindig pucolható kézzel. Mag van benne, de gyümölcsönként csak 1-2.

És amit mindenki érdekel az íze. Ezeket érezzük benne:

  • Egy kis lime, de semmiképpen sem citrom, mert nem érezni savanyúnak, csak frissítőnek
  • Andi szerint egy leheletnyi narancs, de szerintem akkor narancssárga lenne a héja. Szerintem inkább sweetie van benne (de akkor meg miért maradt ilyen pici a gyümölcs?) AZ édes íz valószínüleg innen jön, de egyáltalán nem domináns, még annyira sem, mint egy mandarin.
  • Grapefruit.Egy lehetetnyi keserűség a héja mentén, de nem az a megivott vizet is megkeserítő, mint a grapefruit.

Andi szerint viszont inkább lime-narancs-pomeló, de nincs benne grapefruit vagy sweetie. Szóval nehéz meghatározni, pláne mivel elfelejtettem felírni a kínai nevét (de legközelebb bepótlom), a wikipedia pedig több, mint százféle citrushibridet sorol fel, holott alapfaj csak 13 féle van – de nagyon könnyű őket keresztezni. Azt hiszem beveszem az életcéljaim közé, hogy az összes hibridet végigkóstoljam 🙂

Visszatérve az ízre, van benn eédes, savanyú, keserű, minden ami csak kell, és pont a lehető legjobb keverékben. Olyan, mintha minden citrusféléből, amit otthon kapni, kivennéd a legfinomabb ízt és összegyúrnád. Egészen fantasztikus és frissítő, egyáltalán nincs benne túl domináns íz (a narancs pl. szerintem túl édes -ettől függetlenül persze megeszek egy helyben egy kilót… :)).

Kevés helyen kapni és csak tálcás kiszerelésben, 500Ft/kg körül. Szerintem még sokat veszünk a következő hetekben 🙂