Terhesgondozás, nőgyógyászat


Nos, ez a poszt azért jön létre, hogy kicsit élesebben lássuk a várandos kismamák életét Shanghaiban. Nyilván nincs minden oldalról tapasztalatom, de mivel nemsokára megérkezik hozzánk a gólya, bizonyos szemszögből megvilágíthatom a témát.

Mikor felmerült a gyanú, hogy valaki lakhat a pocakban, elmentem a helyi patikába gyorstesztért. Már itt küzdeni kellett picit, mert fogalmam se volt, hogy mondják kínaiul a terhességi tesztet, ezért előbb angolul próbálkoztam. Sikertelenül. Majd elővéve legjobb kínai tudásomat, elmondtam, hogy nem tudom van e babám, és hogy segítsen. Na itt megvilágosodott a gyogyszertáros néni hála az égnek, így megkaptam a tesztet.

Második nehézségi fok a teszt megfejtése volt, ezt Petire bíztam, aki lefordította, és így derült ki, hogy igen, nemsokára érkezik a kistesó.

Pár hét múlva elmentünk a már jol bevált kórházunkba, ahol igazolták a tesztet. A doki is rendben volt, ellenben nincs a korháznak szülészete, így kénytelenek voltunk másfelé keresgélni. Ez egyébként egy elég menő kínai kórház volt, és ennek a VIP részlegére jártunk, ahol némileg több pénzért kellemesebb környezetet – és főként – kisebb tömeget kapsz.

Otthon aztán nekiálltunk, utánanéztünk a helyi nemzetközi kórházaknak, fórumokon véleményeket olvastunk, és természetesen körbekérdeztük az itteni anyukákat, akik szültek már itt, hogy mi a helyzet. Van 5-6 nemzetközi kórház a városban, mindegyik durva -amerikai szintű- árakkal dolgozik, cserébe egy erős közepes szolgáltatást nyújtva. Szerencsére olyan biztosítása van Andinak (készültünk előre), ami nem köt ki semmilyen pénzbeli vagy helybeli megkötést – a világon bárhol, bármelyik kórházban szülhet, akármennyibe is kerül.

Végül egy itteni kedves barátnőm ajánlott egy orvost az egyik közeli korházban (mivel fontos szempont hogy közel legyen a dugók, és a közlekedés miatt… ), így megkerestük a kórház marketingesét, egy kedves moldovai lányt, aki megmutatta a korházat, és segítetett a biztosító felé is lekommunikálni a választásunkat, és az árakat. (És természetesen megmutatta a szülészetet, ahol a következő látvány fogad: 2 szülőszoba, jakuzzival, bordásfallal, gimnasztikai labdával felszerelve, itt lehet vajúdni, ha szeretnél. Mellette a szülőágy, a hagyományos, kengyeles fajta, mellette kényelmes kanapé az apukának. (Na itt nem fog ülni a Peti!!! ) és még egy kis helyiség ahol a babát látják el, stb. A szobák pedig 3ágyasak, de nem más kismamáknak van fenntartva a másik két ágy, hanem a családtagoknak. Ja, a szobákhoz külön fürdőszoba jár! Napi 500Yért lehet kaját rendelni szinte bármelyik étteremtől, szóval teljes az ellátás. 🙂 )

A biztosítások megkötésénél az egyik legkényesebb pont a terhesgondozás, mivel elég drága. Két választható biztosítás volt a szűkített listánkban. Az egyiknél 8 hónap türelmi idő volt a terhességre, a másiknál 1év. Ez ugye azt jelenti hogy a biztosítás megkötésétől számított 8 hónapig nem eshet az ember teherbe, vagy ha igen, akkor az arra az időszakra eső vizsgálatokat nem állja a biztosító. Végül a rövidebb időszak mellett döntöttünk, ennek a biztosítónak a hátránya annyi, hogy nincs közvetlen szerződése a kínai kórházakkal, így bármilyen kezelést vagy előre jóvá kell hagyatnunk a biztosítóval, vagy saját zsebből kifizetni és visszaigényelni.

Nekem az első vizsgálat sajnos beleesett ebbe az időszakba, így azt zsebből kellett kifizetnünk, 120000Ft volt egy nőgyógyászati vizsgálat, dawn-kór teszt és egy ultrahang. Szerencsére némi könyvelési trükközéssel sikerült ezt is kiszednünk a biztosítótól.

Amúgy a terhesgondozási csomag 900000Ft, a komplikációmentes szülésért 3 nap kórházi tartózkodással 2500000Ft-ot kéne kipengetni. Durva, de ez egy tipikus ár a helyi nemzetközi kórházak esetében. Ugyanez egy jobb helyi kórház VIP osztályán  ennek a 10-20%-ból kijönne – nem feltétlenül rosszabb színvonalon – de ha már megtehetjük, válasszuk a legjobbat.

Ezután teltek a hetek, honapok, és egy nagyon kedves kínai doktornőhöz kerültem, de valahogy mégsem voltam elégedett… Aztán eljött a hazautazás ideje, és akkor is nagyon precízen megírta a légitársaságnak a levélkét, hogy nyugodtan utazhatok, plussz az otthoni dokimnak is írt egy kedves levelet, hogy mik azok a vizsgálatok, amiket szeretné ha elvégeznének, míg otthon vagyunk. Egyszoval nagyon kedves volt, és alaposnak tűnt. De sajnos volt egy olyan eset, amikor felírt egy gyógyszert, ami nem hozott javulást, majd mikor megint mentem hozzá, és mondtam, hogy még mindig megvan a probléma, nem  emlékezett rá, hogy felírt volna valamit, sőt! még csak fel se írta a kartonomba…

Na, szegény itt vágta el magát nálam, főleg hogy ezek után ugyanazt a gyógyszert írta föl, mint ami korábban nem használt. Otthon aztán ezen agyaltam végig, hogy váltanom kéne orvost. Főleg hogy nem őt ajánlotta magyar barátnőm sem, meg aztán otthon az én kedves, alapos, precíz doktorbácsimat annyira szerettem is, és meg voltam vele elégedve, mikor Barnus született. Komolyan elgondolkoztam rajta, hogy inkább otthon szülök, csak ezzel meg az lenne a baj, hogy Petit nélkülöznöm kéne jó pár hónapig.

Visszarepültünk hát ide, és felhívtuk a marketinges lányt, hogy segítsen, mi ilyenkor a teendő? Teljes nyugalommal válaszolta, hogy semmi, nem kell magyarázkodni, egyszerűen csak jelentkezzünk be a másik dokihoz.

A doki egy kedves, idősebb, kissé szórakozott, ám igen aranyos skót bácsi, elsőre szimpatikus volt. Aztán jött a hétvége, és elmentünk társasági életet élni, ott kérdezte az egyik magyar lány, hogy hol fogok szülni. Mondtam hol, erre kiderült, hogy ő is oda jár nőgygyászhoz, az én mostani dokim műtötte. Nem mondott túl bíztató dolgokat, például hogy 4kor vége a munkaidejének, és már nem lehet elérni telefonon, és hogy valószínű nem is kellett volna a műtét, csak ezek a kórházak ebből élnek, stb… Nos, persze, ez mind nem hangzik jól, de hogy találsz a világ másik felén egy olyan orvost, akivel 100% meg vagy elégedve? Sehogy.

Otthon az orvosomhoz már vagy 8-10 éve járok, persze hogy faképnél hagytam volna, ha valami nem tetszik. Itt ezt nem feltétlenül teszem meg:

  1. Egyrészt  már váltottam egyszer, és a mostani jobbnak tűnik, mint az előző, és ajánlották is (egy magyar ismerős nála szült és meg volt elégedve), sőt, az összes fórumon szinte csak jókat lehet róla olvasni, tehát mások is ajánlják
  2. Másrészt nem biztos, hogy találnék máshol jobbat
  3. Harmadrészt elég bonyolult lenne, sok papírmunkával járna kórházat váltani.
  4. Negyedszerre pedig a 33. hétben vagyok, 7 hét van elvileg! hátra a szülésig. Miért idegesítsem magam az utolsó hetekben???

Abban bízom, hogy már én is csináltam ezt egyszer, tehát van gyakorlatom, és a doki is csinálta már, nem is egyszer, tehát neki is van gyakorlata. Peti is fogta már a kezem egyszer. Csak a bébi nem csinált még ilyet sosem, de neki meg úgyis csak egyszer kell. 🙂

Terhesgondozás, nőgyogyászat 2.

Mindezek ellentéte a kínai kórhaz alapdíjas ellátása.Ott még csak ne is álmodjunk kényeztetésről, kivételes figyelemről az orvos részéről.

Peti kollégája a nyáron fog szülni. Járt eddig egy kórházba, és sosem ugyanaz a doki vizsgálta meg, mint előzőleg. Minden alkalommal 2-3 órát kell sorban állni/ülni. Az 5. hónap végén van egy nagy, átfogó vizsgálat, ami alapján eldönti a kórház, hogy vállalja-e egyáltalán a szülést, és ha igen, kap saját orvost, akihez 2 hetente kell mennie, valamint időpontot a szülésre. Nem nagyon van a császáron kívül más opció, hacsak nem indul meg a dolog magátol.

Mindenesetre ő már most tudja, hogy egy szép keddi napon, júliusban, bemegy majd az orvosához a kórházba, ahol császármetszéssel kiszedik belőle a bébit… Romantikus, nem?

Persze hozzá kell tenni, hogy Kínában nem nagyon van a programozott szülésen kívül más lehetőség, de hogy miért, nem tudom.

Azért, mert rengetegen vannak és ennyi embert muszáj egy hatékony rendszerben ellátni ha nincs végtelen számú kórház és orvos.

Illetve erre az évre vonatkozlag nagyon is tudom! Ugyanis a sárkány éve van, ráadásul olyan, amikor a víz elem dominál. A sárkány éve a legszerencsésebb, és csak 12 évente jön el, de ha még a víz elemmel van kombinálva, az állítolag azért a legjobb, mert a sárkány összes erőteljes, negatív tulajdonságát lehűti. (Úgy legyen! ) A sárkány évében született babákat hívják dragon babynek. Nagyon szerencsés emberek lesznek belőlük állítolag. 🙂

Szóval emiatt tele vannak idén a szülészetek, mert mindenki aki házas, és még nincs gyereke, ebben az évben szeretné letudni a gyermeknemzést, így még ha össze is jönne természetes úton, sokan nem bízzák a véletlenre, és a mesterséges megtermékenyítést választják. Nem tudom nálunk mikor lesz ekkora nemzési kedv, de ráférne a népre egy kis babonás gyerekáradat. 🙂