Bevezetés a felfedezések sorozathoz


Jó dolog a 21. században élni -kivéve talán a felfedező hajlamúaknak – hiszen mindenhol jártak már emberek, szinte  Mount Everest tetejére is mozgójárdán lehet felmenni. Pláne Shanghaiban ahol ilyen sokan vagyunk… Ha más megközelítéssel nézed, akkor azonban rengeteg a felfedeznivaló – példaként eleve itt vagyunk Kínában ahova kevés hazánkfia jut el. A város truistalátványosságainak nagy részét már bejártuk  –  de az igazán érdekes része most következik. Én azt tűztem ki célként, hogy olyan helyekre jussak el a városon belül, ahol talán még nem járt előttem külföldi – vagy ha járt is, nagyon ritka látvány – illetve, hogy Shanghai egy olyan arcát ismerhessem meg, amiről kevesen tudnak.  Ebben segít az új bicajom, és igyekszem majd megfelelően és rendszeresen dokumentálni az élményeket. 

Kicsit meg van kötve a lábam kezem, hiszen a közelgő szülés és Ricsi miatt csak olyan helyekre mehetek, ahonnan jelenleg maximum egy, későb maximum két óra alatt haza tudok érni. Sebaj, ilyen is van bőven. A legfontosabb, hogy mindig kifelé kell indulni – az igazán érdekes helyek a középső gyűrűn kívül kezdődnek, de leginkább a külső gyűrű után találhatók.

Készítettem egy fapados kis térképet szemléltetni a távolságokat és irányokat (klikkre nagyobb lesz):


Az utakat a távolságok különbsége miatt nehéz megfeleltetni az otthoniaknak (lépték a kép tetején 5km-t jelül a kis kék csík)

  • A piros a belső gyűrű, nagyjából ezalatt fut körbe a gyűrű-metró (4-es). Feleltessük meg mondjuk az otthoni nagykörútnak. Az ezen belül fekvő belváros délkeleti részében a lila pontnál lakunk mi.
  • A kék a középső gyűrű – mondjuk legyen a Hungária körút. Ezen kívül már találni érdekesebb részeket.
  • A zöld a külső gyűrű (S20-as gyűrű). Ez pedig legyen az M0 helyi megfelelője. Látható, hogy nem egy metróvonal (kanyargó színes vonalak) még ezen is kívülre mennek, és sajnos ezen kívül is simán találni unalamas külvárosi lakóparkokat – de nagyon érdekes környékeket is.

A városon belüli legtávolabbi pontokat ahova eljutottunk (metróval) világoskékkel jeleztem a kép bal szélein, a Guyi Garden és a Sheshan hegy.

Lakásunk elhelyezkédéséből adódóan egyelőre inkább a keleti, pudongi oldalt fogom felfedezni – ennek is főleg a csatornákkal (sok kis kusza kék vonal) tűzdelt részét, mert itt van sok érdekesség. Persze amint tudok,elmegyek a tengerpartig is majd.

Az útvonalak követésében segít majd a GPS-sel felszerelt telefonom. Sajnos a rögzítésre használt Endomondo program kis eltolással rögzízi az útvonalat – de annyi baj legyen.

Az első célpont Sunqiao kerület (sárga karika a térképen). Már kész is róla a bejegyzés.