Túl a világkiállításon térben és időben


2010-ben volt Shanghaiban a világkiállítás, iszonyatos felhajtással. Legalább akkorát akartak vele dobbantani, mint Peking az olimpiával. Már két éve, de még mindig minden második sarkon megtalálható Haibao, az Expo kabalafigurája valamilyen formában.  A környéken már többször jártunk, elég csak a huplis parkra vagy az Expo parkban  tett kiránduásokra gondolni. Két hete azonban Barnival kicsit még tovább merészkedtünk egy bicajozás keretében.

Térképre vetítve nagyjából erről a részről van szó:

Nagyrészt képes-videós beszámoló következik, mert ugyan menet közben szépen megfogalmaztam, miket írok majd, de azóta bőven elfelejtettem.

Az Expo jelmondata a “Better City, Better Life” volt, azaz “Jobb város, jobb élet”. Hatalmas felhajtás volt, egy komplett városrészt építettek az eseményre a világkiállításoknak megfelelően rengeteg érdekes épülettel. Mára a többségét lebontották, a területtel meg a mai napig nem nagyon tudnak mit kezdeni.

Az utolsó már korábban bejárt ponton, az Expo park közepénél elfogyasztottuk az uzsonnára hozott fánkjainkat.

A Morita is kapott a fánkból

Utána az eddig sem túl élettel teli utak egészen poszt-apokaliptikusan kihalttá váltak.

Szemmel láthatóan nem nagyon tudják hogy hasznosítani ezt a hatalmas területet egyelőre.

Aztán Barni meggyőzött, hogy menjünk fel a hídra, ami nem bizonyult rossz döntésnek:

A hajókról még egy kép is készült.

Uszályok ameddig a szem ellát

A túloldalon végre megnézhettük azt a furcsa épületet közelről is – fémből készült árnyékolóháló adja a mintázatát. Ez amúgy az “Oriental Sports Center” egyik épülete, hatalmas uszodákkal. Itt volt tavaly az úszó VB.

A retjtélyes épület

A kishíd visszanézetből is szép volt:

nahát, egy autó! Na nem mintha hiányoznának…

Itt is látszik, mekkora forgalom van a Rákóczi út szélességű mellékutcákon. Ideális bicajosterep, csak a környék nem túl érdekes.

csúcsforgalomban

Hazafele egy utcányival arrébb kanyarodtunk. Itt már érthető volt miért nincs forgalom a part felé – mindenki itt autókázott a dolgára.

kevésbé barátságos környék

Azért itt is találtunk érdekeset.

minden alagúthoz tartozik egy vagy több autómentő, amik az alagút végeinél állomásoznak.

Ez a Lupu híd lehajtója. Élhetőnek tűnik, igaz? Az Expo mottója amúgy az volt, hogy “Jobb város, jobb élet”. Hát, nem tudom, azért szerintem még lehetne tovább fokozni a jóságot…

felüljáró és még feljebb járó

A Lupu híd amúgy két dologról hires:

  • Egyrészt ez a világ második leghosszabb boltíves felfüggesztésű hídja (nahát, a leghosszabb is Kínában van)
  • Másrészt ez talán a világ jelenleg legfeleslegesebb hídja is, ugyanis nem egy, hanem kettő alagút is átmegy alatta egy utcával arrébb levő bekötési pontra. Az Expo forgalmának kezelésére épült – de hol van már az Expo forgalma… Azért aggódni nem kell, megtelik ez is autókkal ha kell, de azért mégis…
Nem viccelek, tényleg ott a két alagút:
egy híd, két alagút, összesen kb. 7 sáv irányonként. Persze bicajosoknak, gyalogosoknak marad a komp, az meg jó 4 kilométerre van.

Hazafele még egyszer átmentünk az Expo fő sétánya alatt. Teljes kihaltság. A bal oldalon levő nagy épületben jelenleg jobb híján kiállítás van és az Expo maradék emléktárgyaiból lehet vásárolni – utóbbival még azért pár utcai árus is próbálkozik, nem sok sikerrel.

ma már a madár se jár erre

A hazafele vezető kb. 6 kilométeres út nagyrészt eseménytelenül telt. Két említenivaló történt:

–          Megtaláltuk az elektromos buszok garázsát. A több tucat elektromos busztól az amúgy már kókadozó Barni teljesen bezsongott.

–          Ennek megfelelően rájött kitűnő szórakozás, ha biciklizés közben megpróbálja a fenekemet letolni a nyeregről

Aztán persze félúton újra elfáradt és sírva kérte, hogy most már menjünk haza gyorsan. Így egy kis edzés is jutott nekem a végére.