A hőség ára


Mégpedig szó szerint. Otthon is tombol a hőség, itt is. Nappal itt is, ott is 34-36 fok van. A különbség “csak” annyi, hogy míg otthon este azért viszonylag lehül a levegő, itt legjobb esetben is csak 28 fokig, illetve a páratartalom 70-90% között mozog, ami jelentősen rontja a hőérzetet.

Mit tehet az ember azon kívül, hogy izzad és zuhanyoz? Hát bekapcsoljaa légkondicionálót. Jól felszerelt lakásunkban három ilyen berendezés is üzemel:

  • Egy központi légkondi egy nagy kültéri egységgel a konyha előtt és az álmennyezetben futtatott csövekkel. Ehhez minden szobában van egy termosztát és külön szabályozható a hőmérséklet
  • Egy inverteres (fűteni is tud) nagy álló légkondi a nappaliban. Ez a legmodernebb, tud éjszakai üzemmódot is, amikor kisebb teljesítménnyel és gyengében fúj.
  • Egy normál méretű inverteres fali légkondi a hálószobában

Melyiket használjuk és mennyibe kerül?

Télen  ez nem kérdés, mert hatékonyan fűteni csak az utóbbi kettő tud. Ezeket bekapcsoljuk és megpróbáljuk elviselhetőre fűteni a lakást. A kvázi nemlétező szigetelések és a hatalmas üvegfelületetek nem nagyon segítenek ebben – mondjuk nyáron sem…

Idén nyáron boldog voltam, hogy végre rájöttem, hogy működik a központi légkondi vezérlése, így az elmúlt hetekben élveztük a szobánként külöm beállítható hőmérsékletet. Ma viszont megjött a múlt havi villanyszámla, ami a légkondi nélküli időszak több, mint duplája volt, pedig a június első három hetében nem nagyon használtuk még a gépeket.

Úgy gondoltam azért nem ártana utánajárni, mennyi is a fogyasztás. Klasszikus stopperes-villanyóranézős módszerrel kalkuláltam két perces intervallumon, így az eredemények nem feltétlenül pontosak, de iránymutatásnak mindenképp megfelelőek.

Ne felejtsük el, hogy az áram itt relatív olcsó. Nappal 0.6Y/kWh, azaz kb. 20Ft/kWh, este pedig feleennyi.

A fogasztási adatok megdöbbentők. Csak a légkondit számoltam, a többi fogyasztót levontam. 24 órára számítottam a kölstégeket éjjel-nappali üzemmel, mert este is nagyon meleg van. Ki lehet bírni, de Andinak így szoptatós mamaként nem olyan kellemes.

  • Központi légkondi: 4.2kWh, azaz 24 órára számolva kb. 48yuan. :-O
  • Szobai nagy légkondi és kisszobai légkondi együtt, 3kWh, azaz napi kb. 35yuan (ez a téli felállás)
  • Szobai nagy légkondi 1.8kWh, napi 21yuan.
  • Szobai nagy légkondi éjszakai üzemmődban, 1.2kWh, napi 14yuan.
Mivel nem akarunk havi szinten 48×30 = 1440Y, tehát kb. 50000Ft-ot elkölteni csak erre, így azonnali hatállyal áttértünk a negyedik opcióra. Ez is 400Y havonta – 15000Ft.
Persze a tényleges fogyasztás olyan 15-20%-kal kevesebb, hiszen ha mindannyian elmegyünk valahova, kikapcsoljuk, de mivel Andi többségében itthon van, ez nem jelentős.
Mi 27-28 fokra kondicionáljuk a lakást amúgy. Belegondolni is szörnyű, hogy a fele ennyire se energiahatékony gépekkel az általánosan beállított 21 fokra hűtés (de mentem már úgy be tárgyalóba, hogy 18-ra volt beállítva a gép) mennyi energiát és pénzt emészt fel nemzetgazdasági szinten.