Tájfun szerda


Ezt a bejegyzést a nap folyamán folyamatosan frissíteni fogom.

9:10pm

A radar most szinte helyben pörög a vihar, tehát elég lassan megy tovább, de ez nem izgat különösebben, mert úgyis este lett, másrészt meg egészen átlagos kissé szeles esővé szelidült a dolog. Ha nem erősödik, a tájfun szerda bejegyzést lezártnak tekintem, köszönöm, hogy velünk tartottak! 🙂

7:30pm

Eddig tartott a relatív nyugi. Megint döcögnek az ablakok és ömlik le a víz a ház falán. Az élet nem áll meg. A rendelt ivóvizet 15 perc alatt kihozta a robogós futár.

5:50pm

Az eső elállt, ismét lett vagy 28 fok egyből. A szél azért fújodgál, de korántsem annyira, mint ma bármikor korábban. Először azt gondoltam, lassan zárhatjuk a közvetítést, de megnéztem a radarképet, és a vihar közelebb van, mint eddig, tehát lehet ez csak átmeneti enyhülés – vagy tényleg veszít az erejéből.

4:30pm

Folyamatosan szakad. A mi utcánkon olyan 4-5 centis víz áll végig az úttesten, de a belvárosban állítólag van olyan utca, ahol térdig ér. Az is sokat mond, hogy az erkélyünkön csurom víz a tolóajtó – ez jó két méterrel beljebb van, mint az épület fala.

3:15pm

Most se lennék szívesen az utcán. Nem kicsit zuhog, az előző videónál is erősebben. És persze nem felülről, hanem oldalról. Az előbb jött haza valaki a szemközti házba, maga előtt tolta az esernyőjét.

A lakásból amúgy ilyesmi a dolog. Barni szerinte a Kisvakond érdekesebb.

2:30pm

Juj. Most volt egy elég aktív negyed óra, talán eddig a legerősebb. A belvárosban állítólag kifordult a helyéről jópár fa.

1:50pm

Na most esik rendesen és sikerült is egész jól megörökítenem. Megküzdöttem a videófeltöltéssel, mert a VPN épp csak mobilnetről megy, a mobilnet meg eléggé lelassult ebben az esőben.

1:30pm

Most olvasom, hogy vörösre emelték a riasztási szintet még délelőtt 11-kor, és hogy várhatóan déltől délután hatig lesz itt a tájfun legerősebb része. 50mm esőt mondanak három órán belül, ami reálisnak tűnik, most már egész korrekt vízfüggöny van az ablak előtt, néha pedig nem csak falevelek és víz repked, hanem pár más tárgy is (papír és társai)

A repülőjáratok 90%-át amúgy törölték ma reggeltől, a maradék 10% nem meghatározott indulási idővel késik. Mamáéknak még mázlijuk volt, hogy tegnap este indultak.

Csináltam egy nem túl jól sikerült tesztet. Nem fogom tudni megfelelően illustrálni az esőt/szelet. Annyira nem ijesztő amúgy, inkább a hossza sokkoló, nem az ereje.

12:30pm

Most is esik, de nem folyamatosan, hanem amikor erősebb széllökések vannak, akkor “elrepül” egy-egy vízfüggöny végig az utcán. Amikor kinyitom az ablakot és leesnek a felsőpereméről a nagyobb vízcseppek, némi lebegést követően nem lefelé, hanem oldalra indulnak el. A központ már rég a parton, éppen Ningbo fölött (és gyorsulva megy tovább), de a radarkép szerint a vihar nagyja még mindig a tenger felett van. Láttam egy embert aki végigsétált az utcán, látszólag nem esett nagyon nehezére.

10:30am

A tájfun a parton, és légvonalban talán most van a legközelebb hozzánk. Nem tűnik olyan durvának innen a lakásból, de azért az amúgy nehezen mozgó ablakot (erő kell hozzá még nekem is) simán becsukja a szél és folyamatosan rángatja az erkélyajtót. Most már folyamatosan esik is. Nincs sok autó az utcán, sétáló/bicajozó embert még nem is láttam ma.

9:00am

A helyzet változatlan. Ayi írt, hogy ma nem jön dolgozni.

8:00am

Egész éjjel folytatódott a süvítő szél, reggelre az eső is megjött. Nem folyamatosan esik, hanem időnként jön egy-ey vízfüggöny és elrepül jobbról balra – vagy amerre éppen megy a szél. Egyelőre nem komolyabban erős a vihar, a fiúk és mi is jól aludtunk. Az erkélyen azért lett némi rendetlenség. Még mindig a sárga zónában vagyunk, mert ahogy partot ér a  vihar épp ezekben az órákban, tőlünk 200km-re, úgy gyengül az ereje és csökken a kiterjedése. A közepén azért ijesztő lehet…. Ja, és 25 fok van! 25!!! 🙂 🙂 🙂

1:00 am

A radarkép szerint épp ideért a sárgával jelölt zóna. Egyelőre eső nincs, de folyamatosan süvölt a szél, néha olyan széllökések vannak, hogy a hangja ordítássá erősödik és kocognak az ablakok/ajtók. Egyelőre olyan, mint egy otthoni nyári zápor eleje, csak sokkal hosszabb ideje tart már most. Valamikor éjjel, vagy reggel felé ér majd hozzánk a narancssárga zóna, kíváncsi vagyok.

62 km/h folyamatos szelet (két napig!!!) és 90km/h körüli széllökéseket mondanak. Ugyanez a vihar közepén jelenleg 110km/h folyamatosan, 140km/h-s széllökésekkel, ami azt jelenti, ez már igazából nem is tájfun, hanem csak egy trópusi vihar. (118km/h fölötti folyamatos szél fölött beszélünk tájfunról, azalatt trópusi vihar, ha 60km/h alá csökken, akkor már csak trópusi depresszió).

Kis pályamódosulás volt, várhatóan Zhoushan és Hangzhou fogja telibekapni a vihart, tehát amíg erős, hozzánk nem jön 150km-nél közeelebb, a szélén leszünk, de a távozás (igaz, sokkal gyengébben) még mindig felettünk várható. Reggel frissítem a bejegyzést + videót is tervezek, ha lesz értelme, most megyek aludni (már ha az ablakkocogástól megy…)