Nanji sziget: Bevezető


Gondoltam mielőtt nekivágok a napi regénynek, hasznos lehet egy összefoglaló kérdés-felelet formátumban:

Hol van ez a sziget?

Kína nyugati partján, Shanghaitól kb. 500km-re dél felé, Wenzhou közelében. A legközelebbi város Aojiang, innen kb. 50 kilométerre van a tengeren. Arról híres, hogy Shanghaihoz ez a legközelebb eső természetes partszakasz, ahol a  part és a víz tiszta, fürdésre alkalmas.

IMG_4025_stitch

És ez tényleg így van?

Igen, tiszta és egy absozolút kellemes tengerpart. Azért nem egy Cote d’azur-ra, Fülöp-szigetekre vagy görögországi szigetre kell gondolni, de Kína-viszonylatban abszolút rendben van.

Hogy lehet odajutni?

Aojiang-ból és Rui’an-ból megy hajó, előbbiből normális idő esetén minden nap legalább egy.  Shanghaiból van közvetlen D kategóriás vonat, öt és fél óra kb. vagy 1 óra repülővel  Wenzhou és onnan fél óra vonattal Aojiang/Rui’an. A hajó kb. 80 perc alatt ér át.

Megéri odamenni?

Ez attól függ. Gyakorlatilag gyorsabb lerepülni Sanya-ra, és nem sokkal macerásabb elrepülni a Fülöp-szigetekre sem. Mindkettő jobb (bár még egyik helyen se voltunk). Ellenben ez sokkal olcsóbb. (lásd lent).

Milyen látnivalók ls érdekességek vannak a szigeten, mennyi időre érdemes menni?

Nem sok. Van egy kb. 800m széles strand, mellette szállodákkal, egy kis halászfalu a kikötő mellett és van egy nagyon szép “Natural Lawn” nevű csücske a szigetnek, hatalmas sziklákkal és füves mezőkkel – ez tényleg gyönyörű.

IMG_4104_stitch

Ezen kívül hihtetlen mennyiségű és fajtájú friss kagyló kapható, aki szereti, annak ez paradicsom.. Két nap alatt keresztül-kasul be lehet járni, három nap alatt a kagylóra is ráun az ember. A közelben a szárazföldön vannak gyönyörű hegyek, érdemes oda is átmenni.

Sok a turista?

Ünnepekkor és hétvégén biztos, hiszen Kínában vagyunk. Mi hétköznap mentünk, főszezonban és gyakorlatilag alig volt valaki.

Milyen szállás- és étkezési lehetőségek vannak a szigeten?

Egy viszonylag kulturált vendégház van a domb tetején, a többi -part menti- lehetőség elég vidékies, senki nem várjon nyugati színvonalú ellátást. Aki volt már középiskolai táborban valami kulcsosházban, az el fogja tudni viselni. A színvonalhoz képest az árak drágák – hiszen szigetről van szó. De legalább nem többszáz szobás turistaközpontok vannak.

Az éttermek szabadtériek sátorral vagy kis fatetővel, a hűtőből és műanyag halas/rákos/kagylós tálakból kiválasztod amit enni szeretnél és megcsinálják pár perc alatt.

Hogyan lehet közlekedni a szigeten?

Busszal. A buszjegy a teljes ottartózkodásra érvényes. Menetrend nincs, hívni kell és jön. Van taxi is 2-3db de nagyon drágák. Amúgy a strand – dombtető – kikötő egyaránt kb. 30-40 perc séta egymástól, a Natural Lawn messzebb van.

Nem beszélek kínaiul, mehetek?

Csak ha nagyon rugalmas vagy, vagy nagyon felkészültél. Senki nem beszél angolul a szigeten.

Mennyibe kerül?

Fejenként a retúr vonatjegy 400Y, a hajó 230Y, a szigeten közlekedésre buszjegy 45Y + némi köztes taxizás a szárazföldön. Gyerekeknek egyik se kell. Az alap szállás hétközbap 150Y/szoba/éj, a tisztább 300Y/szoba/éj, hétvégén ez inkább 300Y és 500Y. Két főre egy kiadós ebéd kb. 120-150Y. Egy tál kagyló 40-60Y, egy tarisznyarák 10-25Y, egy hal 100-200Y. Zöldségételek 20-30Y/adag. A szigetre a belépőjegy 100Y/fő, gyerekeknek ez is ingyen van.

Mi az összes utazást beleértve négy és fél napot voltunk ott, gyakorlatilag közel három napot a szigeten, a végösszeg 4000Y alatt lett, aminek közel fele az útiköltség volt, a többi meg a belépők (200) – kaja (1250) – szállás (750).

Ugyanennyiből kijött volna a repülőjegy Sanya-ra négyünknek (Ricsinek ölben), és akkor még nem volt szállásunk és nem ettünk semmit. Kínából ki se juthattunk volna ennyiből.

Megérte?

Voltak nehéz pillanatok és nem minden úgy sikerült ahogy terveztük, de összességében igen, jól éreztük magunkat. Aki közelebb lakik (Wenzhou, Ningbo), az mindenképp menjen, aki költséghatékonyan szeretne a gyerekekkel tengerpartra menni és beszél kínaiul, annak is ajánlom. Nem szeretjük annyira a kagylót, de minden nap ettünk mert így frissen, tisztán egész más.

Jobb, mint a Zhoushan-szigetek?

A víz sokkal tisztább Nanji-n, nyugodtan lehet fürdeni. Sokkal vadregényesebb, kevesebben vannak, és mégiscsak egy szigeten vagy távol a szárazföldtől. Zhoushan-on nincs meg ez az érzés. Zhoushan ellenben olcsóbb, egyszerűbb odajutni és jobbak a szálláslehetőségek.

Mi a rizikó vagy ami kiábránditó?

Rizikó: A hajó. Rossz idő esetén (értsd: erős szél) nem jár. A szigeten ragadni nem jó, de gondolom a parton, még áthajózás előtt még rosszabb.

Kiábrándító: hogy mennyivel jobb hely lehetne ez, ha egy picit jobban odafigyelnének a környezetre.

A részletes beszámoló:

1. nap
2. nap
3. nap
4. nap – délelőtt
4. nap – délután
5. nap