Sarki japán névtelen étterem


(A hétszázadik bejegyzés a blogon! 🙂

A japán közösség közelében élni több előnnyel is jár. A kulturált lakók, az átlagosnál tisztább utcák és környezet, a sarki boltok nagyobb áruválasztéka és a fürdőház közelsége mellett még említésre méltó a relatív olcsó japán éttermek tömkelege. Persze itt nem rettenetesen kifinomult ízekre kell gondolni, de egy stabil közepes színvonalat hoznak – és mindig tele vannak japánokkal, tehát ez nem csak a mi véleményünk.

A kedvencünk sajnos már bezárt, hogy helyet adjon a fürdőháznak (csak az a másfél év üresjárat a zárás és nyitás között nem hiányzott), de a Dongxiu utca végén, a japán iskola mellett több étterem is működik. Egy sushizda, egy yakitoris és egy mindenes – az utóbbiba mentünk el egy este nemrég, mikor épp nem volt kedvünk főzni és nem volt itthon elég hideg élelem (ugyebár a “leszaladok a sarokra kenyérért” itt Shanghaiban nem opció. Illetve opció, de az a kenyér ehetetlen..)

A hely itteni viszonylatban apró, kb. 16 asztal van, a berendezés egyszerű, a tálalás menzás, az étlap bőséges – ez általában nem annyira jó jel, mert akkor jók az ételek valahol, ha kisebb választékra koncentrálnak. Az viszont jó jel, hogy a hely már a vacsoraidő elején is félig tele, javarészt japánokkal –  a többi foglalt asztalnál javarészt hozzánk hasonló a környéken élő gyerekes családok, illetve magányosan ücsörgő 40-60 közötti fáradt tekintetű külföldi férfiak – ők mind egy-egy korsó Asahi sör előtt ülnek – hiába, itt Kínában ugye a kocsma ismeretlen fogalom, a korsó sör pedig egy ilyen kis étteremben kb. feleannyiba kerül mint a bárokban. Természetesen itt sincs gond a gyerekekkel, mármint úgy értem, hiába viselkednek ördögfattya módjára, senki nem haragszik rájuk, se a söröző férfiak, mikor felmászik Ricsi melléjük a padra, se a pincérnők amikor majdnem hanyatt esnek Barni kisautóin – megszokták már ezt – és tudnak rajta mosolyogni.

Az étlap nagy részében a menük dominálnak – azaz egy főétel, mellé rizs, miso leves, esetleg saláta/savanyúság, így Andi és én egy-egy menüt választunk, a fiúknak pedig biztonság kedvéért berendelünk két egyszerűbb ételt, hogy ne csak rizst egyenek.  Aztán -hallatlan- majdnem tíz percet kell várnunk mire hozzánk az ételt. Ez itt kb. annak felel meg, mint amikor otthon fél órát vár az ember rendelés után. Nem lenne baj, ha nem lenne szokatlanul hideg aznap, és a helység kissé huzatos. A meleg tea természetesen ingyen korlátlan mennyiségben kompenzálja a helyzetet.

Andi rák-krokettet rendelt, ami klasszikus japán káposztasalátával érkezett – nem is lett volna vele baj, ha nem rákként hirdetik, mert ízre inkább a krumpli és a gomba dominált benne. Természetesen fagyasztott alapanyag, ez ugye kvázi egy gyorsétterem. Értékelése ezt a jelentős hiányosságot figyelembevéve: 3/5.

IMAG1096

Én egy japán hamburgerre szavaztam, mert úgy láttam ez a hely egyik fő profilja – nem bántam meg, de tudtam mire számítsak – ha egy fogalmatlan külföldi ül be ugyanide jó eséllyel megrökönyödik a két fasírtszerű reszelt retekkel és zökdhagymával megszórt húspogácsán rizzsel körítve. Természetesen ehhez is járt az elmaradhatatlan káposztasaláta. Az ízesítés jó volt, friss volt, finom volt, éhes voltam, mind megettem, de semmi maradandó élményt nem hagyott: 4/5.

IMAG1098

Mellékételként rendeltünk jiaozi-t, sajnos ez is mélyhűtött volt és kicsit túlságosan dominált a hús a mi ízlésünkhöz képest, de a fiúkkal megettük. 3/5.

IMAG1097

A sültkrumplit biztonsági tartalékként rendeltük, de ez jött elsőnek és nagy sikere volt, mind befalták a fiúk. Barni, Ricsi: 5/5, Andi: 4/5, Peti: 3/5.

IMAG1093

Végül de nem utolsósorban rendeltünk a fiúknak pirított udon tésztát. Az udon tészta nagy kedvence mindegyikünknek, tészta is, puha is, kemény is, egész már állagú, mint az olaszos tészták. Hagymával, káposztával és rákkal pirították, szintén két pofára tömték a manók, így a kívánt célnak kitűnően megfelelt: Barni, Ricsi: 5/5, Andi: 3/5, Peti: 4/5.

IMAG1099

Összesen azt hiszem olyan 150Y körül fizettünk (rég is volt és előre is kellett fizetni :)), ami négyünknek igen szolid ár. Ugyanennyiért sokkal jobb kínait kapunk két utcával arrébb, de japánt vagy minimum 20-30%-kal drágábban vagy  ebédmenüként – vacsorára biztos nem. Közel lakóknak esti éhség esetén ajánlott kategória, amúgy tudunk jobbat.

Dongxiu road – Jinyan road, a Marché szupermarket mellett. Sajnos a bejáratról nincs kép.

IMAG1090