Reformok


Új vezetés van ugyebár Kínában pár hónapja és hatalmas elánnal vetették magukat bele különféle reformokba. Többnyire ezek meglehetősen kedvező változások, és sokan úgy érzik, jó irányba indultak el a dolgok. Pár példa:

  • Vidéki tartományokból érkezők közül jóval többen kaphatnak tartózkodási engedélyt a nagyvárosokban. Pontrendszert vezetnek be és ettől függ, ki milyen jogosultságokat kap a tartózkodási engedélyhez.
  • Visszafogják az állami hivatalnokok pazarlását (legalábbis megpróbálják) – korlátozzák az éttermi reprezentatív kiadásokat és kevesebb autót vesznek – kínai tulajdonú márkát, ha lehet (pl. Volvo, ugyebár). Tegyük hozzá, van honnan visszafogni a kiadásokat, elég nagy botrányok voltak korábban.
    Persze az állami pazarlás melegágyai, az állami tulajdonú cégek továbbra is úgy működnek tovább ahogy eddig. Ez péládul egy állami tulajdonú gyógyszeripari cég újonnan épített irodájának az ízléses és visszafogott dekorációjú folyosója:
  • Jobban szabályozzák a közlekedést, pl. Shanghaiban is rengeteg helyen ellenőrzik az eddig kb teljesen szabályozatlan elektromos robogók műszaki állapotát.
  • Enyhítik az “egy gyerek szabályt”. Eddig ugye max 1 gyereke lehetett egy házaspárnak, több kivétellel (a lakosság kb. 65%-a tartozott a kivételek alá):
    1, ha vidéki hukou-val rendelkezőknek ha az első gyerek lány lett,  akkor lehetett még egy.
    2, ha mindkét szülő egyke volt, akkor is lehetett két gyerekük.
    3) elismert kisebbségekre, speciális adminisztatív területekre (HK, Macao, stb.), külföldiekre nem vonatkozott egyáltalán a szabály.
    Most ez még annyiban enyhül, hogy akkor is lehet két gyereke egy házaspárnak, ha csak az egyikük volt egyke. Így talán kicsit közelebb kerülnek a közelgő demográfiai katasztrófa elkerüléséhez. Azon várhatóan ez se segít, hogy 100 megszületett lányra 120 fiú születés jut már 10 éve – egyre többn keresnek pl. Vietnámban feleséget maguknak.
  • Csökkentik a halálos ítéletek számát és visszaogják a munkatáborokat is – amikben ki tudja hány ezer ember dolgozik a mai napig bármilyen bírósági eljás nélkül odakerülve…
  • Valamint teljesen átrendezték a külföldieknek adható vízumokat,többnyire a szigorítás irányába. Erről majd írok alkalomadtán.

Remélhetőleg Kína kicsit emberibb hely lesz a fenti változások által. Mindenesetre az irány jónak tűnik, csak az út hosszú.