Színes hírek


Jiaozi-fogyasztás közben beszélgettem ebédnél a kollégákkal. Kis színes híreink következnek pár kínai mindennapjaiból.

  • Kolléga 1 elég fiatalon elkezdett kicsit őszülni, ez itt férfiak és nők körében egyaránt megengedhetetlen, így elment hajat festetni. A fodrász 420Y-t kért érte (kb. 15000Ft). Andi olcsóbban dolgozik ennél 🙂
  • Kolléga 2 lakáskeresőben van. Ez főleg Évi/Jenő/Erika/Tibinek lesz érdekes 🙂 Elment Jiading kerületbe lakást nézni, és lelkendezve újságolta a metrótól kicsit távolabb milyen olcsók ott a lakások, mindössze 350-400000Ft egy négyzezméter és milyen tiszták, rendezettek az utcák, szerinte Európa nagyvárosaiban lehet ilyen szép rend és tisztaság és nyugalom. Várom a helyi lakosok véleményét 🙂 Végül is hasonló, ha nagyon hunyorítunk 🙂
  • Szintén kolléga 2-t meginterjúvoltam, miért csak újépítésű lakásokban gondolkodik, a használt biztos olcsóbb. Erre azt mondta, hogy de a régi lakások nem biztonságosak, a múlt héten is összedőlt egy régi hat emeletes ház Ningboban ahol a lakók már korábban panaszkodtak, hogy repedések vannak a falon.  Valóban így történt:

    Megkérdeztem, mégis milyen öreg volt az a ház, a választ idézem: “Nagyon öreg, a nyolcvanas években épült”. Utánajártam: pontosan 1989-ben… ennyit arról mit jelent a “nagyon régi” otthon és itt.  Őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy a most újonnan épített kínai házak 30 év múlva még állni fognak… De végtére is ha tulajdonjogot veszel egy lakásban, azt csak 70 évre kapod meg, utána visszaszáll az államra állítólag (senki se tudja, még sehol se járt le a 70 év), így ezt tekinthetjük tudatos tervezésnek is.

  • Kolléga 3 hónapokig spórolt és befizetett egy tíz napos európai körutazásra. Nem olcsó móka ez, kb. annyiba kerül mint Budapestről egy kínai körutazás. Tíz nap alatt -repüléssel együtt- az alábbi programot hozta nekik és útitársaiknak az utazási iroda: Róma – Firenze – Párizs – Versailles – Genf – Zürich – Dél-Németország (csak busszal át) – Salzburg – Velence – Róma. Svájcba természetesen főként vásárlási céllal áltak csak meg. Más helyeken városonként volt kb 2 órányi szabadidejük, amúgy terelték őket csordában. még a Louvre is belefért a 10 napos programba – el tudom képzelni milyen mélységgel. (jó, mi is körbevonatoztuk Európát két hét alatt Andival, de az másról szólt…) Viszont nagyon előrelátó volt az iroda, minden napra szervezett nekik étkezést is – kivétel nélkül kínai éttermekben. Állításuk szerint azért, mert az utazók nagy részét kitevő kínai középkorúaknak nagyon idegen a nyugati gasztronómia, amit el is hiszek de mondjuk legalább opcionális programként kipróbálhattak volna némi helyi ételeket.