Szárított tonhalszelet


Ez az élelmiszeripari termék abból kifolyólag került kosarunkba, hogy elfogyott itthon a gyümölcs, de valami nassolnivaló kellett estére – így lementünk a sarki éjjelnappaliba – ahol aztán elcsábultunk az ízléses csomagolásnak.

szárított halacska

Hogy mi ez? Szárított hal. Drágának drága, ugyan 5Y volt de csak 15g a tartalom, tehát kilónként olyan 12000Ft körülre jön ki.

A csomagolás pofás, már-már nyugati szintű. A halszag nem jellemző, kifejezetten bizalomgerjesztő.

Beleharapsz, majszolgatod, az állaga kellemes, az íz kicsit intenzív édeskés-savanykás, kifejezetten nem rossz. Rágcsálod, rágcsálod, lassan már a negyedét megeszed.

Aztán abbahagyod pár másodpercer az evést és bekövetkezik a baj. Valami működésbe lép (tippem: az ízfokozók) és egyszerre csak elkezdenek az ízek őrült erővel kavarogni a szádban és a nyelveden, édes -savanyú – sós, de mindegyikből az émelyítő töménységű, villámygorsan váltva egymást.

Nem tudsz tőle szabadulni. Egyre intenzívebbek az ízek a szádban (pedig az ételt már fél perce lenyelted). Megiszol rá egy pohár vizet, jobb a helyzet de még mindig olyan, mintha a fél fűszerespolcot a fejedre öntötted volna. Egyre kellemetlenebb rohadt húsra  emlékeztető ízélmény kezd a hatalma alá keríteni, és kitart, hosszú percekig.

Sok idő telik el, mire újra rendeződik a nyelved ízlelőkészsége és a normális helyzet a szádban.

Pedig alapvetően nem lenne rossz – de az a baj vele mint olyan sok kínai dologgal – nem tudják hol a határ, és rettenetesen eltúlozzák a dolgot, pont ezzel téve tönkre az élményt. Részemről köszönöm egyszer elég volt.

  • Ajánlom: Előrehaladott krónikus fogszuvasodástól szenvedőknek akik nem bírnak megmaradni a saját szájszaguktól.
  • Nem ajánlom: bárki másnak.