Porszívók, taxisok, import áruk


Andi hívott délelőtt, hogy elromlott a porszívónk, az Ayi átvedlett szerelővé, de nem sikerült megjavítania. Na mondom, szuper. Némi tanakodás után megbeszéltük, hogy nem akarunk x napot várni a főbérlőre amíg hoz egy újat (nincs rá amúgy panaszunk, de a porszívócső beszerzése is két hónap volt, azalatt Andi megőrül porszívó nélkül) és mivel a budapesti porszívónk is lassan nagykorú és döglődik, így beruházunk egy új gépbe – majd este elmegyünk nézelődni.

El is felejtettem a dolgot, majd mikor hazafújt a szél fél hétkor, megvizsgáltam én is a gépet és konstatáltam, hogy valóban elromlott. Menni ugyan ment a motorja, de nagyon hangosan morgott és nem szívott csak nyomta át magán a port. Lehet meg lehet javítani – de nem a mienk és nem akarunk várni rá, így ezt majd megoldja a tulaj, ha akarja. Mi indultunk a Media Markt-ba vásárlási szándékkal. Az esti csúcsforgalom már lement, így taxival 10 perc alatt oda is értünk. Megszálltuk a porszívóosztályt, minket meg megszállt két eladó – hamarosan kiegészülve egy harmadikkal, aki tökéletesen beszélt angolul és válaszolt nem túl számos kérdésünkre.

Kérdések helyett ugyanis inkább a telefonom bújtam, mert két fontos szempontot állítottunk a vásárlás elé: Egyrészt legyen otthon is kapható a készülék, hiszen haza szeretnénk vinni és nem árt ha van hozzá alkatrész meg tartozék, másrészt pedig ne legyen drágább a gép, mint otthon, vagy jelentősen drágább, mint itt Kínában a neten vásárolva.

Utóbbi tényezőt hamar buktuk, a 800Y-ért kiszemelt gép a neten 450 volt. Amúgy eleve nem akartam 500-nál többet költeni, meg menet közben rá is jöttem, hogy nem készültem fel eléggé, fogalmam sincs, melyik jobb, a porzsákos, vagy a porzsák nélküli gép – így a vásárlásból információgyűjtés lett és hazamentünk. (azért egy szép pólót még kaptam a szomszédból, ha már elmentünk eddig :))

Hazafele a taxisunk egy laza négy kilométeres kitérővel indított – mivel előtte kérdezte, jó-e ha arra megy, én meg rávágtam, hogy igen, ezért csak magamban morogtam egy kicsit. Aztán az út kétharmadánál – ekkor már a jó útra érve a taxis megkérdezte, mennyit fizettünk idefele. Mondtam neki, hogy 17Y-t. Erre mondta, hogy akkor ő is annyit kér, mert nem ismeri a környéket és tudja, hogy felesleges kerülőt tett. Ekkor állt az óra 22Y-nél. Korrekt, így kéne ezt mindig. Remélem még híres taxis lesz, vagy sok csillagos vizsgát tesz (a múltkor utaztunk egy négycsillagos sofőrrel!), vagy hasonló.

Ja erről még nem is volt szó – a taxisok vizsgákat tehetnek, amikor elég tudásuk összegyűlt hozzá. Ők a csillagos sofőrők – összesen öt csillag gyűjthető, de már a három csillag is elég ritka, mert nagyon nehezek a vizsgák. Főleg városismereti témák vannak, de három csillag fölött kötelező a hosszú balesetmentes szolgálat és legalább egy alapfokú angoltudás is, meg persze hogy tisztántartsa a kocsiját. Nem csoda, hogy akinek legalább három csillagja összegyűl az gyakran büszkén hirdeti a szélvédőn. Te mint utas csak nyersz vele, hiszen a szolgáltatás fix áras, nem fizetsz többet.

Hazaérve vacsi után nekiláttam a tudatos vásárlói kutatómunkának, és természetesen vásárlási sokkot kaptam. Papírporzsákos – textilporzsákos – porzsák nélküli – ciklonrendszerű porzsák nélküli – víztartályos. Ez mind porszívótípus, ha nem tudnátok. Azért viszonylag hamar rájöttünk, hogy a mi felhasználási szokásainkhoz a klasszikus porzsákos a legjobb megoldás – ráadásul papírzsákkal, hiszen a textiles hamarabb elromlik, meg nem is szűri ki a kisebb porrészecskéket.

Miért? Mert ugyanakkora teljesítményfelvétellel jobban tisztít (energiatakarékosság, igen), és a 3L-es porzsákot jóval ritkábban kell cserélni, mint az 1-1.5L-es tartály nélkülit ürítgetni. (a vizest kisgyerekes háztartás révén kizártam)

A fenntartási költség pedig ugyanannyi, hiszen a porzsák nélküliben ugyan a porzsákot nem, de a szűrőt elég gyakran kell cserélni – ellenben hamar bedöglik a gép. Tudtam azt is, hogy legalább 300W de inkább 350W leadott teljesítményt szeretnék, 5kg-nál nem nehezebb tömeget és minél hosszabb kábelt – valamint otthon is kapható márkákból akarok válogatni.

Utóbbi volt az egyik  legnehezebb kritérium. Itt ugyanis a nagyobb kínai márkák (Haier, Midea) mellett kapható rengeteg kisebb gyártó terméke, például a Puppy (kiskutya) márkájú csoda, vagy a japán belpiacos Twinbird (madárpár). Nem tagadom, ezekből lehet egész jókat kapni, van több kínai háztartási gépünk is itthon és teljesen jól működnek – de otthon alkatrészt hozzá ha gond van? Egyelőre kizárt. Most pedig otthoni felhasználásra is tervezni kell, így maradtak a nemzetközi márkák, esetünkben Panasonic, Electrolux, Philips, LG. Érdekes módon Samung pl. nincs és persze rengeteg otthon patinás nagy márka szintén nem próbálkozott be az itteni piaccal.

A Panasonic ugyan jó (a mostani is az volt), az LG kevésbé, de értelmezhető szívóerővel csak porzsák nélküli gépet árulnak mindketten. Maradt az Electrolux és a Philips – először Electroluxot néztem, mert egyrészt jó véleménnyel vannak róla az otthoni felhasználók, másrészt a Philips termékekkel szemben úgy általánosan rosszak a tapasztalataim. Aztán jött a ledöbbenés:  Az az – amúgy hibátlan – Electrolux ami otthon (és Made in Hungary, amit büszkén hirdetnek a kínai honlapon) 35000Ft, az itt – átszámítva 75000. Nos igen, ezek a nem Kínában gyártott termékek vámtételei lesznek valószínüleg – mert az olcsóbb modellek “csak” 30-40%-kal voltak drágábbak, mint otthon.

Aztán félredobtam az előítéleteimet és megnéztem a Philips-et, találtam is egy szimpi gépet ami minden követelményemnek megfelelt és tetszett is – egyetlen problémám ismét csak az volt, hogy otthon jelenleg 21000Ft-ért kapható, itt pedig 26000. Made in China. Ennyit a “Kínában minden olcsóbb” korábban már többször megcáfolt állításról. A kínaiak, ha tehetik nagyon nagy örömmel veszik a külföldi márkás termékeket – és nagyon sok pénzt megadnak érte ha kell.  Én pedig kénytelen vagyok, mert úgy vagyok vele, ha már veszek valamit, jót veszek.

Meg is rendeltem taobao-n, 759Y-ért számlával és garanciával, majd pedig rámírt az eladó pár perccel később, hogy köszöni a vásárlást, holnap küldi a csomagot, és amikor vissza igazolom az érkezését akkor visszautal majd 3, azaz három yuant, mert tegnap óta csökkent az ára a terméknek, csak elfelejtette frissíteni. Apró gesztus, de máris elfeledtette velem, hogy most adtam ki valamiért 20%-kal több pénzt, mint amennyiért otthon megvehetném. 🙂 A másik az ártöbbletet feledtető dolog a design – nekem nagyon bejön ez a fekete-zöld-fehér, nem mellékesen Andinak, mint fő felhasználónak is tetszik (Ayit nem kérdeztük):

Most pedig várjuk hogy érkezzen és addig igyekszünk tisztán tartani a lakást 🙂 Barni is nagyon várja az új “Dínót”, mert megijedt, amikor a régi olyan nagyon hangosan kezdett el morogni. 🙂

Happy end: az este 23:00-kor az interneten megrendelt porszívóval itt volt a futár másnap 14:00-kor. És még tetszik is. Szóval mire ti ezt olvassátok, mi már rég szépen kitakarítottunk! 🙂