Ünnepzárás


Ma van az ünnepek utolsó napja (én mondjuk már dolgozom, de ez más kérdés), pár érdekes adat:

  • 8 millió turista érkezett Shanghaiba a hét folyamán.
  • Ebből 5 és fél millió megnézte a fő sétálóutcát, a Nanjing Road-ot
  • 4000 rendőrt vezényeltek ki a Nanjing Road-ra, hogy vigyázzák a turisták épségét
  • 65 millióan utaztak vonattal az ünnepek alatt.
  • Az ingyenes autópályákat is kihasználta akinek van autója. Hogy eljutottak-e bárhova is, azt nem tudom (a kép valódi, pár napja készült Kantonban)

Szecsuán tartomány egyik legszebb látványosságánál (hegy+tó a semmi közepén) többezer ember rekedt órákra, mert annyira sok ember utazott fel a tóhoz, hogy teljesen eltorlaszolták az utat, így a buszok se tudtak feljutni levinni őket, pláne mikor pár ezren elindultak lefele gyalog. Amelyik busz feljutott azon meg verekedés tört ki, hogy ki szálljon fel.

Kitűnő válogatás arról, hogy miért nem érdemes sehova se menni az ünnepek alatt: http://shanghaiist.com/2013/10/03/national_day_crowds_queues_around_china_golden_week_2013.php

Ja és az ünnep végére pontosabban tegnap este idért a tájfun is. Wenzhou alatt nem sokkal ért partot (pont Nanji felé, ahol nemrég nyaraltunk), de azért ide hozzánk is jutott több kiadós, függönyszerű eső (most is esik) meg kisebb széllökések + jó meleg lett, mert meleg levegőt hozott magával délről. Semmi vészes, de a tegnapi tűzijátékot pár repülőjáratot és a dél felé menő nagysebességű vonatokat a biztonság kedvéért törölték.

Fitow volt a tájfun neve, csak 1-es kategóriás jön, de a nyomában ott jön egy 4-es szintű is (200km/h széllökések), Danas. Ide ez se jut el, mert visszakanyarodik Japán felé, Shanghaitól 500km-re megy majd el,.  Japán, kapaszkodj!

Fitow 2013 Storm-Centered Satellite Image  Weather Underground - Google Chrome_2013-10-07_12-41-23

És hogy mi mit csináltunk az ünnepek alatt arról most már tényleg szép sorban jönnek a bejegyzések. Érdemes visszalátogatni naponta :))