Hírek és sémák Kínában


Röviden: ne higyj nekik. Tegnapelőtt egy autóban ülő három ember áthajtott a kerítésen és felrobbantotta magát a Tiltott Város kapuja előtt. Valószínüleg ujgurok voltak, tiltakozásképp tették Kína politikája ellen, mint ahogy azt mostanában az önmagukat felgyújtó Buddhista szerzetesek szokták tenni.

Természetesen a hírekben sehol semmi róla, szemtanúk szerint a helyszínen 3 percen belül embermagasságú átláthatatlan karantént húztak az esemény köré, a helyszínen nézelődőktől meg elkobozták a memóriakártyákat a fényképezőgépből. 1-2 kép és videó persze kijutott a netre a mobiltelefonokról, ezeknek szintén pár percen belül nyoma se volt. Külföldi szerverekre perze átcsúszott a dolog, de a kínai nezetők nagy része ezeket nem éri elő. Ijesztően gyors tud lenni a cenzúra. Én most nem teszek ide képet, nem hiányzik hogy csak VPN-ről tudjam elérni a blogot pár hétig.

Közben persze jönnek töménytelen mennyiségben a propagandafotók, pl. a helyi pártbizottság meglátogatja az idős nénit típusút. Na most vagy ennyire összeaszalódott a néni, vagy nagyon elrontották a photoshop-ot az illetékes elvtársak – és hol van pl. a jobb oldali elvtárs lába?

Persze az ilyenen a többség már csak röhög, de a propaganda más jellegű hatása alól még a leginkább lázadó lelkületű egyének se jelentenek kivételt. Az elmúlt három évben sok emberrel beszélgettem, volt köztük munkás, diplomás, párttag, emigrálni készülő, sokféle ember – sokszor szóba került a levegőszennyezettség. Mikor felvetettem, hogy talán célszerű lenne tenni valamit a helyzet ellen, a légtisztító gépek és arcmaszkok vásárlásán felül, a válasz szinte minden esetben hellyel-közzel teljesen ugyanaz a mondat volt:

Hát igen, Kína még egy fejlődő ország, ez a fejlődés ára.

Hát nem, ez a túlzottan erőltetett fejlődés ára. Lehetne ezt máshogy is – de nem vitáztam velük.

A másik hasonló téma, amiben teljes az egyetértés, hogy az ingatlanok ára csak felfele mehet, hiszen a kormány ezt kitüntetett területként kezeli. Ezt még az is nagy meggyőződéssel szajkózza, aki amúgy utálja a kormányt.

Bulvárhír-témában az elmúlt hónap legjobb termése “Nyugi bátyó” – legalábbis így nevezték el itt helyben – az ember, akit elmondása szerint egy baráti pajkoskodás során véletlenül fejbeszúrtak egy késsel. Ezt követően elsétált a kórházba és nyugodtan kivárta a sorát. Lehet Rejtő Jenő is járt errefelé? 🙂

Folyamatos köszönet a Shanghaiist.com -nak amiért naprakészen tart hasonló témákban. 🙂

,