Street food: Gyros/Döner kínai módra


(kezd véget érni a szigorú diéta – két nap alatt fogytam két kilót, így már fel tudok zárkózni a régóta halogatott étel- és éttermi beszámolókkal)

Azért nem csak kínai kaján élünk mi sem… 🙂 Barni ovija mellett a buszmegállónál van egy kis “luk a falban” büfé, ahol a kiírás szerint nagy kedvenc harbini lepényünk mellett “török húsos szendvicset” lehet kapni. A nyárson, forgó, piruló húsokról hamar kiderül, ami amúgy nem lenne világos, ez bizony az, amit mi gyrosként, európa többi fele meg a bevándorlók többségi állampolgárságától függően döner kebab-ként vagy shawarma-ként ismer. Szeretjük, ismerjük, nosza, lássuk mit takar itt a 6Y-es ár:

IMG_8899

Méretben sokkal kisebb, mint otthon, az otthon zsömle méretének megfelelő a pita, amit viszont használat előtt némi kínai hatásra gőzölnek, majd gyorsan pirítanak. Ebbe kerül a nyársról frissen levágott -szentségtörés- sertéshús relatív magas zsíraránnyal, kb. fele ennyi mennyiségű apróra vágott saláta, őrölt köménymag és csípőspaprika. Ennyi!

IMG_8900

Hiányzik valami? Hát, az otthon megszokotthoz képest igen – ellenben az összhatás nem rossz, kellemesen csökkenti az éhséget, pont annyira nem kínai, hogy úgy érezd valami “hazait” eszel, és bár helyi viszonylatban relatív drága (ugyanennyi pénzért 4 baozi-t kapni amivel azért egy ember nehezen birkózik meg),  nemzetközi kitekintésben már kifejezetten olcsó, alig drágább egy mekis hamburgernél amit klasszisokkal köröz –  így gyakran elcsábulok, ha ovi után nem hazafele megyünk és épp korog a gyomrom.

IMG_8902

Tekintve hogy a pékségek többségében egy tisztességes zsömle kerül ugyanennyibe, és még finom is, összességében ajánlott kategória, de persze árusa váltogatja. Itt az ovinál  (Dongfang road – Lancun road) jó, de a legjobbat eddig a Guangdong road – Shandong road kereszteződésénél ettem a Salvo hotellel szemben, de az két éve volt és fél óráig égett tőle a fejem úgy csípett. Persze a Hélin büfé a Margit-híd budai hídfőnél más színvonal – de az otthoni kínai gyorséttermek sem érnek az itteniek nyomába, így ez igazságtalan összehasonlítás lenne.