Évfordulás – lakásfordulás


Tegnap volt három éve, hogy megérkeztünk… érdekes visszaolvasni (nekünk is) az első pár hét-hónap bejegyzéseit, mennyire más volt még minden. Nem is tudom leírni – meg nem is kell, csak elolvasni pár bejegyzést régről és a közelmúltból.

A lakásbérleti szerződés is hamarosan betölti a harmadk évfordulóját. Ezúttal már csak kilenc hónapra kértük a hosszabbítást. Érdekes amúgy, hogyan alakult a viszonyunk a tulajjal:

  • A lakás kibérlésekor személyesen találkoztunk, az ingatlanos segítségével átbeszéltük a részleteket és aláírtuk a szerződést.
  • Az első évfordulónál már midnen előkészítést az ingatlanossal intéztünk, de a szerződést még a tulaj írta alá, feljött hozzánk a lakásba körülnézni (előtte egy évig nem láttuk).
  • A második évfordulónál már csak az ingatlanossal voltunk kapcsolatban, ő átjött, átnézte a lakást és meghatalmazottként aláírta a szerződést.
  • Most a harmadik évfordulónál pedig már csak telefonon egyeztettem az ingatlanossal, és futárral küldjük egymásnak a szerződést, senki fel se jön. 🙂

Most már nem sikerült kikerülni az emelést, de előtte három évig ugyanannyi volt a havi bérleti díjunk.

Sose béreltem otthon lakást mert szerencsére nem volt rá szükségünk, de hallani horror sztorikat az otthoni főbérlőkről és bérlőkről egyaránt. Ehhez képest az itteni helyzet nagyon kellemes – vagy csak nekünk volt szerencsénk. Ha kisebb gond van a lakással, megoldjuk mi, ha nagyobb/költségesebb (pl. mikor elromlott a bojler, akkor szólunk az ingatlanosnak és ő intézi) A főbérlő tojik magasról az egészre – fizetünk a lakásért, lakunk benne, tehát használjuk, egy év alatt nem vertük szét akkor három év alatt se fogjuk, ezen felül mit csinálunk az neki mindegy.

Persze mindennek ára van, a bérleti díjak eszetlen magasak. Itt Shanghaiban általánosan a közös költséget a tulaj fizeti, a többi rezsit a bérlő. Az ingatlanos költsége 10000Y/hó bérleti díj alatt az egyhavi bérleti díj 35%-a, amit a bérlő és a tulaj egyaránt kifizet egyszeri ügynöki díjként, drágább lakásoknál jellemzően csak a tulaj fizet.  Beköltözéskor és évfordulókkor van lehetőség kérni extrákat, festést, extra berendezéseket, ilyesmi. A kaució általában 1-2 havi bérleti díj.

Amúgy egész jól belaktuk és persze megszerettük ezt a lakást. Hiányozni fog. A napopali különösen – a nem létező hőszigetelés – na az nem. Már irogatjuk a listát, hogy mit viszünk haza, mi az amit mindenképp eladunk/elajándékozunk és mi az ami feltételes, tehát meghirdetésre kerül eladásra, de ha nem sikerül eladni, hazavisszük. Egy biztos: nem három bőrönddel és három dobozzal fogunk hazamenni, mint ahogy ideköltöztünk. Lesz az harminc is 🙂  Csak aztán elférjünk otthon a fele ekkora lakásban 🙂