Palawan 2/12 – a szállás


Nagyon rég kempingeztünk, gyerkekekkel pedig még soha. Most mégis ezt a szállásformát választottuk és egyáltalán nem bánjuk a dolgot!

Szállásunk a Palawan Camping volt, más nevén Thelma & Toby’s Island  Camping Adventure. Toby egy kanadai 60 év körüli fickó, Thelma a filippínó felesége. Három gyerekük van, a két lány kanadában él, Kelty, a fiúk pedig a szigeten.

Valójában nem egy szigetről van szó, hanem egy kb. 700-800m hosszú partszakaszról Palawan szigetén, de annyira elszigetelten minden mástól, hogy nyugodtan nevezhető szigetnek. Bármi más megközelítése csak hajóval lehetséges, van ugyan egy út a közelben, de 5km áthatolhatatlan dzsungel választja el a tábortól.

A tábor maga a partszakasz közepén helyezkedik el nagyjából. Jobbra és balra homokos part, előtte a kristálytiszta tenger, mögötte egy dzsungellel borított domb. A tenger felől nézve jobbra a személyzet és családjaik (összesen kb. 20 fő) szállása található, majd Thelma és Toby háza, mögötte a konyha. Ezt követi a recepció/bár, majd egy közös étkező. Az étkező mögött egy fürdő és a vécék, majd tovább balra pedig a hét sátor, ahol a vendégek laknak.

P1120794

Mivel a sátrak alapból két személyesek, és +2 személyre tovább bővíthetők, könnyen kiszámítható, hogy személyzettel együtt is csak 30-40 ember lakik itt egyszerre, ami egy jó kilométeres partszakaszra nem túl sok – így teljesen olyan érzés itt lakni, mintha egy saját, privát tengerpartod lenne.

P1120998

 

 

P1120025

P1110951

Kicsit bővebben a sátrakról: természetesen nem bebújós sátorról van szó, a sátor maga kb. 4x4m alapterületű, így kényelmesen befér egy franciaágy és mellé egy kétszemélyes matrac is, ahogy a mi esetünkben is volt.

P1110890

P1110893_stitch

Van egy méretes előtér is a sátoron belül ahova lehet pakolni. A sátor felett pedig egy kb. 8×4 méteres nádtető van, tehát még kint is van ugyananni helyed, mint a sátorban. Itt egy függőágy, egy bambusz asztal és székek vannak, hogy a sátoron kívül is legyen egy privát helyed üldölgélni, pihenni.

P1120422

P1120043

Természetesen vannak szárítókötelek körbe a sátor körül és egy lábmosó edény is, hogy ne kelljen a homokot bevinned a sátorba, illetve minden sátorhoz tartozik egy saját tűzrakóhely is, de esténként inkáb a közös tűzrakónál gyűlnek össze a vendégek. Ha pedig bármelyik sátortól elindulsz előre, 10 méterre ott van a tengerpart a világ egyik legkékebb vízével, éjjel-nappal hallod a hullámzását, tehát ténylegesen a tengerparton laksz.

P1120953

A tisztálkodásra két opció van: Egyrészt a WC mellett van egy külön kis épület, ahol egy nagy műanyag kondérba gyűjtött forrásvizet merhetsz magadra egy tállal.

P1130305

A másik opció kicsit nomádabb de annál élvezetesebb: a tábortól úgy kétszáz méterre van egy másik forrás, aminek a vize egy bambuszcsővel van kivezetve nagy kövek fölé – itt a köveken állva tudsz a friss forrásvízben zuhanyozni.

P1110929

Az ellátás all-inclusive, de nem úgy, ahogy a tengerparti szállodákban megszokott. Itt ez azt jelenti, hogy napi háromszor kapsz enni és az opcionális szórakozások is benne vannak az árban. Ezekről majd külön bejegyzésben írunk.

Helyi viszonylatban a szállás nem tartozik a legolcsóbbak közé, a fent említett ételekkel és programokkal együtt a napi ár fejenként 1300 peso (kb. 7500Ft), gyerekeknek pedig ennek a fele. Összehasonlításképp, a közeli Port Bartonban egy kis tengerparti bungaló teljes ára éjszakánként 1300 + ugyanennyiből tud egy kisebb család megebédelni valamelyik kis étteremben. Mégis, úgy gondolom ez egyáltalán nem drága, mert olyan környezetet és élményt kapsz a pénzedért, amit máshol nem nagyon. Ha hasonló tengerpartra vágysz, El Nido-ba kell menned, ahol egyből jóval drágábbak az árak és sok más emberrel osztozol a parton és az élményen.

A kemping csak az esős évszakon kívül, tehát novembertől áprilisig van nyitva. Ezen belül gyakorlatilag mindegy mikor mész, mert egész évben ugyanolyan az idő: este 24-28 fok, nappal 28-32, a tenger pedig mindig 28 fok körüli.

Ha már este – áram nincs, naplementétől 2-3 órán át generátorról van elektromosság, ilyenkor van díszkivilágítás, mindenki elkezdi tölteni az akkumulátorait, a helyi gyerekek meg DVD-t néztek amibe volt hogy a fiúk is betársultak. 🙂

P1130321

P1130323

Este sajnos előkerülnek a szúnyogok is, ami ellen OFF-fal védekeztünk, illetve minden sátor elé + az ösvények mentén végig petróleumégős lámpákat tettek ki, ami segített távoltartani a rovarokat. Trópusokról van szó, így Palawan-on is van maláriával fertőzött szúnyog, de mi nem szedtünk erre külön gyógyszert, inkább fújtuk magunkat meg nagyon figyeltünk, hogy a sátor cipzárja mindig be legyen csukva. Nem lett bajunk.