Durián – “a gyümölcsök királya”


Ha tényleg ez a király, akkor Zámbó Jimmy-t is szeretném.

Amióta csak itt vagyunk, meg akarom kóstólni a duriánt, és ammenyire nagyon vártam, pont akkora volt a csalódás. Eddig elég drága volt, de mostanában elindult lefelé az ára. A múltkor sokat hezitáltunk a Metro-ban egy kisebb (kb 2 kilós) példányon, de végül két okból nem vettük meg: egyrészt még így is drága volt, kb. 500Ft/kg, másrészt nagyon barátságtalan kívülről, csupa kemény szúrós tüske az egész felülete, így Peti nem tudta kivenni a dobozból komolyabb fájdalom nélkül (most olvastunk utána, hogy már többen haltak bele abba, hogy rájuk esett egy durián a fáról – tényleg elég erősek a tüskéi, és ha egy 3-5 kilós darab ráesik valakire 10-20 méter magasról – nos, mindenki gondoljon bele maga…)

Ma Peti meglepiből vett nekem egy kb. húsz dekás előre pucolt darabot (elkerülve az esetleges  baleseteket), és azt hozta haza.

Mikor hazaért, már az ajtóban éreztem, hogy duriánt hozott, hiába volt becsomagolva egy vákuumfóliás tálcában a táskán belül, a durián szagát -bocs, bűzét – már méterekről érezni.Eleinte még nem is tűnt annyira büdösnek, Peti szerint sokkal kellemetlenebb volt a szaga, mint amilyennek én éreztem, de mindenhol azt írták róla, hogy büdösnek büdös, de annál finomabb .Dél-Ázsiában közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön külön táblákkal tiltják a durián bevitelét – a szaga miatt.

Az ázsiaiak egyébként a nemi vágyat serkentő hatása miatt is kedvelik a duriánt – az érett mangó és banán + vanília ízének keverékével szokták jellemezni (Peti: egy európai utazó ehhez még hozzátette egy útikönyvben régen, hogy – érett mangó, banán és vanília, amit a budin ülve fogyasztasz el)

Állagra krémszerű, szinte pudingra hasonlító puha vajszínű gyümölcshús. Mikor beleharaptam, semmiféle gyümölcs ízét nem éreztem a számban, leginkább erősen rohadó mangóval kevert főtt póréhagymára hasonlított, de valami olyan intenzitással, hogy egy kis falat ízét is perceken át éreztem a számban, az orromban és a fejemben mindenhol.

Ekkor már a szaga se tetszett annyira. Életem hátralevő részében bármikor megérzem majd a durián szagát, biztos, hogy rosszul leszek tőle. Nem kellett volna megkóstolni. Inkább megeszem két kiló natto-t mint ebből még egy falatot. Egyébként ha ezen múlik a szexhez való kedve valakinek, inkább menjen apácának vagy papnak.

Még szerencse, hogy Peti hozott egy csomag rambutánt is, azzal sikerült helyrebillenteni az ízlelőbimbókat. 😀

Peti: Itt van egy nagyon jó blogpost angolul a durián ízéről. Magam sem tudnám jobban leírni. Tényleg arról van szó, hogy olyan intenzitással és olyan mennyiségű különféle ízzel támadja be az ember ízlelőbimbóit, hogy aki nem szokott hozzá, nem tud vele mit kezdeni. Az ízfokozókon edzett kínai nyelveknek talán bejön – nekünk egyszerűen túl sok.