Bürokraták csatája


Korábban már írtam a hukou-ról, és hogy mennyire megkesíríti ez sokak életét.

Arról is szó volt, hogy a hukou adott feltételek esetén átváltható másik városba. Nos, az egyik kolléga ezzel küzd, immár lassan egy éve. Miután ellenőrizte, hogy minden feltételnek megfelel (itt él és fizet folyamatosan adót/járulékot több, mint 7 éve, van helyi lakás a nevén, csak egy gyereke van, stb…), kicsöngette a többszázezer forintos ügyviteli díjat és nekivágott.

Nem ismerem a teljes folyamatot, nem is látom át, nem is akarom és talán nem is tudom – csak támogatom, mint munkáltató, hogy a felénk támasztott feltételeknek megfeleljen. Most viszont elakadt a folyamat. Az oka kissé hasonlít a lezárt boríték – nem lezárt boríték problémára, amit Ricsi anyakönyvének intézésekor tapasztaltunk.

A hukouváltás egyik feltétele, hogy a jelenleg érvényes hukou kibocsájtási helyén az ebben kompetens hivatal összeállít egy információs csomagot a jelölt előéletéről. Ebben aztán minden benne van, tanulmányok, erkölcsi bizonyítvány, lakcímek, gondolom esetleg jelentések is amik bekerültek a központba, stb. Ezeket szépen mind összegyűjtik, majd berakják egy lezárt borítékba. Azt hinnéd kész? Nem, innen jön a neheze.

  • Egyes városok ezt az ottani rendelkezések szerint hivatalból átpostázzák az új hukou szerinti városba
  • Más városok odaadják az igénylőnek, vigye el maga.

Jelen példában pedig inkompatibilitás áll fenn, mert a szülőváros a kollegának adta a pakkot, Shanghai Huangpu kerülete azonban ezt így nem hajlandó elfogadni, és visszautasították az átvételt, mondván hivatalosan kell megküldeni az iratokat az igénylő közbenjárása nélkül (egy lezárt, a záráson lepecsételt borítékról beszélünk). A szülőváros pedig azt mondta, hogy ők márpedig ezt nem tudják megtenni, mert náluk a rendelkezés szigorúan előírja, hogy csak az igénylőnek adhatják ki a csomagot.

És kész, itt megálltunk. Állnak egymással szemben és vakarják a fejüket, a szerencsétlen igénylő meg röhögő/sírógörcsöt kap, a tanácsadó is értetlenül áll. Mindezt két hete. Én már most tudom mi lesz a megoldás: lefizetni valamelyik oldalt, hogy eltérjen a szabályoktól.

Ráadásul Shanghai egyes kerületeiben is más a szabályozás. Például Huangpu kerület igen szigorú – ők nemcsak azt igénylik, hogy ezeket a papírokat hivatalosan küldjék meg, de egy lépést sem tesznek előre, amíg nem nézték át a tartalmát. Más kerületekben hivatalosan kell megkapni, de nem blokkoló tényező, az ügyintézés folyik addig is a többi vonalon, amíg várnak ezekre az iratokra.

Ezek után igazodj ki, hol mikor és milyen szabályozás érvényes rád. És ha esetleg rájöttél, úgyis megváltozik pár héten belül – több esetben csak utólagos értesítssel kommunikálva.

No nem baj, legalább mindig lesz mire visszagondolni pozitív energiákat meríteni, mikor otthon ügyeket intézek – mert azért mi se vagyunk kispályásak bürokráciában….