Levegőminőség


Úgy hallottam, az otthoni hírekbe is bekerült, hogy rossz a levegő Kína több városában. Nos, tényleg rossz, nem is kicsit, itt Shanghaiban is ma már a kínai kategorizálás szerint is belecsúsztunk a “egészségeseknek sem ajánlott a kültéri aktivitás” kategóriába. Undorító szürke volt a levegő és a sarokig alig lehetett ellátni – amint az utcára mentél, torokgyulladáshoz hasomló kaparást éreztél.

Aggódni azért nem kell, egyrészt szerencsére javult a helyzet, este jött némi szél, és már csak a budapetsi szmogriadó kétszeres szintje körül vagyunk némileg, másrészt pedig megtettük és tesszük a szükséges óvintézkedéseket:

– mindkettőnk telefonján folyamatosan frissül és megjelenik a légszennyezettségi információ. (akit érdekel, itt követheti amúgy: http://www.aqicn.info/?city=Shanghai

– csak akkor megyünk ki a lakásból amikor abszolút szükséges, azaz rajtam kívül csak Barni mozdul ki, mikor oviba megy/jön, Andi+Ricsi itthon tengeti napjait, szigorúan szellőztetés nélkül. Ezen kívül beurháztunk egy légtisztító gépre – ugyan csak egyszerűbb és kisebb teljesítményű darab, de a porszennyezést kitűnően szűri. Ilyen csini ni:

Ha nem javul jelentősen a helyzet, vagy visszatér rendszeresen akkor ez megy a gyerkőcök szobájába és veszünk egy komolyabb, nagyobb teljesítményű darabot a nappaliba.

Vicces dolog ez amúgy: rossz a levegő a szénerőművek és gyárak miatt -> mindenki légtisztító gépet vesz és üzemeltet (több tízezer fogyott az elmúlt hetekben) -> nagyobb lesz az energiafigyasztás -> rossz a levegő a szénerőművek és a (légtisztító)gyárak miatt.

Persze néha ki kell menni, így előkerültek a még tavaly beszerzett 3M védőmaszkok – Barni és én ma ebben mentünk oviba, az első kanyarig volt nagy bömbölés és tiltakozás (különösen vicces volt, mikor a hiszti miatt előrecsúszott rajta a sisak, és Barniból annyit lehetett látni, hogy maszk-sapka-sisak, de az arcából semmit :)) aztán megszokta a dolgot.

Az  oviban is persze a kinti játék ilyenkor szünetel, de Barni így is jól érezte magát, megkapta a karácsonyi ajándékait is – de erről majd Andi fog írni biztosan 🙂