Küzdelem a penésszel


Közismert tény, hogy Shanghaiban nagyon párás a levegő. Tényleg az. Nem ritka a 80% körüli páratartalom – emiatt nyáron sokkal melegebbnek, télen sokkal hidegebbnek érezni a levegőt a szokásosnál. A nyárra szoktak panaszkodni, pedig szerintem a tél sokkal rosszabb. Hiába van 5-10 fok, a magas pára miatt a hideg csontig hatol és folyamatosan vacogsz… nem jó. Persze egy speciális aláöltözet segít a dolgon, mióta tavaly télen beszereztünk ilyeneket, azóta nem akkora a probléma.

A párával ugyanakkor jár más probléma is, nem is egy. Vannak olyan apró dolgok, amikre az ember nem is gondolna: például ha kinn hagyunk egy csomag bontott ropogós kekszet az asztalon este, másnap reggelre puha massza lesz a kekszből, ropogósságnak nyoma sincs. Vagy hogy a nyomtatóba berakott papírlapok a nedvességtől összeragadnak és a behúzógörgő egyszerre 3-4 lapot húz be. Persze előny is van, például érezhetően sokkal puhább és finomabb a bőrünk.

Na de ott van a leggonoszabb dolog, a penész. Egyszerűen kikerülhetetlen. Lakásbérlésnél nagyon fontos szempont megnézni, mennyire hajalmos penészedésre az ingatlan – mert egy rossz tulajdonságú lakásnál nem nagyon tudsz mit tenni. Sajnos a kiínai építészeti stílus (nem hosszú egyenes falak határolják az épületeket, hanem tagolt rövidebb szakaszok lépcsősen) nem éppen válik a helyzet előnyére, mert sok a levegővel határos felület, illetve ugye az építési minősés és a felhasznált anyagok se a legjobbak.

A penész egyrészt a sarkokban és a falak élére is kiül – ezt évente egyszer-kétszer lefestetjük egy szakival, ami segít kordában tartani a helyzetet. Azonban a fiókok, szekrények is nagyon erősen érintettek a problémában, íme kér példa:

Íme egy új Moleskine füzet és egy másik, ami egy évig ült az íróasztal fiókjában:

IMG_4260

Ez pedig egy szintén egy évig fiókban tárolt mobiltelefon. Nem, az nem por:

IMG_4261

Mit lehet tenni? Egyrészt a légkondi segít, de igazából az ember boldog, ha kikapcsolhatja, hiszen télen-nyáron egyaránt éjjel-nappal megy. Másrészt lehet – és érdemes – beszerezni különféle páraelszívó dolgokat.

Pl. lehet nagy tételben a szekrénybe szórni a cipősdobozokból megismert nedvességelszívó tasakokat – de ezek sajnos általában nem bírják sokáig, pár hét maximum. Vagy lehet riszt tenni ugyanoda kis tálkákban. Mi a következő kettő segédeszközt használjuk nagy megelégedésünkre:

1. Bambusz-szénnel töltött porózus tasak, alátétnek. Ez amellett, hogy a nedvességet magába szívja, több bogarat is távol tart a szekrényektől és -mivel alátét- még a porosodást is gátolja.Minden polcon van egy ilyenünk, nagyon hasznos.

IMG_4262

2. A minden szupermarketben kapható nedvességelszívó doboz – felül kis nedvszívó golyók, alatta a víztartály. Vásárláskor üres a tartály és a golyók szépen beszívják a nedvességet maguk alá.  Minden szekrénybe tettünk egy-egy fél liter űrtartalmút mielőtt hazautaztunk. Mire hazaértünk, mind tele volt…

IMG_4263