Közlekedési kártya

zaqrack Post in Shanghairól,Tags: , , ,
3

Még lesz szó a gyógyszerről, de most kicsit másról írok: a közlekedési kártyáról.

card

Már korábban volt róla szó (jó régen), hogy itt Shanghaiban nincs bérlet a tömegközlekedésre (a turistáknak szóló 3 napos jegyet kivéve, ami nem igazán elterjedt). Helyette van az egy útra szóló jegy és a van a mágneskártya (közlekedési kártya, jiaotong ka, 交通卡) amit gyakorlatilag mindenki használ.

Ez egy kis mágneskártya, amire adott összeget feltöltve tudod kiegyenlíteni az útiköltséget a kártyaolvasóhoz értinve a tömegközlekedési járművek mindegyikén (busz, metró, troli, komp, meg az az egy villamos ami van), sőt nem csak ott, ezen felül még működik:

 • taxiban
 • magleven
 • turista információs központokban
 • parkolódíjhoz
 • benzinkúton
 • autópályadíjat fizetni
 • autószerelőt fizetni

Elég sokoldalú. Sőt, 2014-ben állítólag kicsit még kibővítik a rendszert és több boltban is lehet majd használni fizetéshez, mint Hongkongban. Ja és mint nemrég kiderült, nemcsak Shanghaiban működik, hanem több környező város tömegközlekedéséhez is használható:

 • korábbi, zöld, sárga, piros, kék kártyák: Wuxi, Kunshan, Changsu, Fuyang Huainan, Suzhou (csak busz), Hangzhou (néhány taxi), Nanning (néhány taxi), Dafeng (taxi)
 • új lila kártya: Ningbo, Shaoxing, Huzhou, Taizhou, Changshu

Ezen felül rögzíti, merre és mikor jártál, tehát a terminálba bedugva a kártyát le tudom kérni az utazási hátterem. Ezt aktívan fel is használják pl. kedvezményekhez: Pl. 90 percen belüli átszállásnál az átszállás utáni út 1Y-nek olcsóbb lesz, vagy ha havonta legalább 70Y-t elmetrózól, (ez 7-9 oda-vissza út a metrón, egy ingázónak hamar összejön) akkor onnantól 10% kedvezmény jár minden metrózásra.Mivel én nem metrózok sokat, eddig egy hónapban hoztam csak össze…

Tehát sok mindenre jó, mindenkinek van – értelemszerűn beindult egy iparág a kártyák egyedivé tételére.

 • Van a standard kártya, ami minden évben-két évben más színű. 2008-ban első utamon Shanghaiba pirosat kaptam (mai napig működik), előtte sárga és zöld volt, utána kék, idén pedig lila lett. Ez az egyetlen, ami visszaváltható, és a kártya díját visszakapod, ha leadod.
 • Vannak mindenféle emlékkártyák, pl. forma-1, expo, pártkongresszus, vagy épp Mao szülinapjára:
  maocard
 • Vannak tematikus limitált szériás kártyák, pl. újévkor mindig az aktuális évre vonatkozó, ezekből általában van standard méret és mini méret is. Pl. most egy másik kampányhoz kapcsolódóan a “Lei Feng pozitív energája” kártyák és a hupikék törpikés kártyák mennek:
  leifeng
 • Vannak mindenféle figurák, amik kártyaként funkcionálnak, pl. Hello Kitty miért ne lenne:
  kittycard
 • Lehet rendelni kártyát egyedi fényképpel (ennek az ára 100Y), a West Nanjing Road-nál van egy kártyaközpont, ott lehet inténi.
 • És vannak csak a chip-et hordozó matricák, amiket rárakhatsz bármire, pl. a telefonodra ragaszthatsz és onnantól az kártyaként is működik:
  chipkartya

Szerintem nemsokára jön a bőr alá ültethető típus is… Ja és kapni számítógépre köthető kártyatöltő állomást, amit össze lehet hangolni az internetbankkal, így pl. munkahelyen is tölthető a kártya.

Mivel még a legritkább kártyák is több ezer példányban kerülnek kibocsájtásra, így komoly gyűjtőmánia nem alakult ki köré, mint otthon régen a telefonkártyákkal, bár néhány limitált szériás régi kártya ára elkezdett felfele menni, pl. ez a kakasos már 90Y körül mozog az eredeti 20Y helyett.
kakaskartya

Mivel a régi piros kártyám már rendetlenkedett (értsd: ki kell vennem a pénztárcámból, hogy működjön) majd visszaváltom) szerettem volna valami egyedibbet, így beszereztünk két idén, az autómentes napra kiadott kártyát. Szerintem szépek:

nocarcard

 

 

 

 

 

« Prev: :Next »