Palawan 6/12 – korrupció


A Fülöp-szigeteken burjánzó korrupcióról már írtak sokan és sokat, Magyarországot se kell szégyellni, de azért a közelükben sem vagyunk. Mi ez a bőrünkön sehol se tapasztaltuk (értsd: nem kellett megkenni senkit) de több példát is átéltünk/láttunk ami azért utal a helyzet komolyságára.

  1. Óriásplakátokon népszerűsítették az adófizetést. Fizess adót, mert ezzel az országot segíted, stb… Annak, aki nem vevő az ilyen általánosságban vett okosságokra máshol konkrétumokkal is szolgáltak: több útépítésnél is volt nagy tábla nagy betűkkel, és kb. azzal a felirattal, hogy “Ide kerül az adód, lásd milyen nagy haszna van ha fizeted.” Aha, persze, gondolom egy kis része valóban ide is kerül, nagy része meg máshova…
  2. Bármit, de tényleg bármit sikerül átnyomni a korrupciós hálón, arra nagyon büszkék és egyből ráírják, kinek a kormányzósága / miniszterelnöksége alatt került átadásra. Mondjuk ha jól tudom ez már otthon is divat lett hidakon meg épületeken, de azért még hajón / buszon / buszmegállón még nem láttam. Itt igen.
  3. Egy nap arra eszméltünk idilli tengerpartunkon, hogy egy nagy motorcsónak (az az igazi speedboat-szerű) közeledik a parthoz. Soha máskor nem láttunk motorcsónakot, a Fülöp-szigeteken, sehol. Nálunk kötött ki, az oldalán nagy betűkkel ott állt az illetékes hatóság és természetesen az átadáskor aktuális miniszter / kormányzó neve jó sok titulussal.
    A motorcsónakból kiszállt jó 8-9 férfiember, üdvözölték házigazdáinkat, akik láthatóan mindent megtettek, hogy a férfiurak jól érezzék magukat. Mindannyian letelepedtek a bár/étkező mellé, egyből előkerültek a hátsó polcon rejtegetett italok, délelőtt 10 ellenére frissen sültek az ételek és mindig volt körülöttük pár ember a személyzetből.
    A férfiurak élvezték a vendéglátást, egyikük előkapott egy gitárt és énekelgetni – zenélni kezdtek, majd a meleg és az elfogyasztott élvezeti szerek megtették hatásukat és legtöbbjük elbóbiskolt a kanapékon/székeken, míg a többiek folytatták a röhögcsélést és evés-ivást.
    Úgy jó 4-5 órával később még szántak kb. 5 percet arra, hogy végigsétáljanak a parton, majd integetett nekik egyikük, aki a csónakban maradt, hogy ideje lenne menni – mire elköszöntek, mind visszaszálltak (inkább betámolyotak) és tovarobogtak.
    Szerintem mindenki sejti már kik voltak ezek, nekünk is megmondták házigazdáink: A helyi turisztikai hivataltól jöttek ellenőrzésre, ők adják ki a szálláshelyek engedélyét. Végülis, ha úgy nézzük, gyakorlati alapon tesztelték a szállás megfelelőségét… De azért vicces volt, hogy a látszatára se adtak a munkának. 🙂