Pozitívumok


Ma amíg ti otthon lazsáltatok, én serényen dolgoztam. De legyen elég is ennyi negatívum mára, ma pár apróságot szeretnék összegyűjteni, amik a mindennapokban feltűnve okoznak örömöt:

Azér tegyük hozzá, most még a “Kína szép és Kína jó” fázisban vagyunk. Pár hónap múlva lehet egymást érik majd a bosszantó negatívumokról szóló bejegyzések. 🙂

Tehát tíz apróbb-nagyobb különbség, amik miatt jó itt élni:

1. Kína a világ műhelye (egyelőre).
És ez szerencsére nem csak abban merül ki, hogy műanyag vackot és gagyit kapni minden sarkon, hanem kis keresgéléssel ugyan, de sok mindenből olcsón lehet minőséget venni, gyakran az otthoni ár feléért, vagy még kevesebbért. Pl. fajátékokból. Úton van Barni futóbicaja, 4500Ft-ért, és már kinéztük a szülinapi ajándékát is. Csak az kattinthat a linkre, aki megígéri, hogy nem meséli el neki!

2. Közel van Japán.
Ez pedig szerencsére nem csak a közeli nukleáris problémák miatt esemény, hanem magával hozza annak minden kulturális és popkulturális hatását is. Otthon elérhetetlen japán dolgok szerezhetők be, hogy például csak egy az első ponthoz kapcsolódó példát említsek, klikk ide.

3. Lehet spórolni.
Persze, drága a lakás, a sajt, a kenyér és egy csomó minden. De kis nyitottsággal sokat lehet spórolni. Ma egy bő négyszemélyes vacsorát -karajos-zöldséges-babcsírás pirított tészta- sikerült összedobnom 300Ft-ból, és ha úgy döntök, hogy a hús helyett egy negyedik féle zöldséget teszek bele inkább, akkor 160Ft-ból is kijöttem volna. Az fejenként 40Ft. Otthon bőséges meleg kaját összehozni ennyiből? Nem könnyű!

4. A lámpa pirosra váltás előtt visszaszámol 20 vagy 15 másodpercről.
Apróságnak tűnik, de rengeteg stressztől megóvja az embert. Átérek, nem érek? Elinduljak? Maradjak? Fussak?
Nem kell ilyeneken gondolkozni, tudod mikor mehetsz. Nagyobb autós kereszteződésekben a piros lámpához is van egy visszaszámláló kötve.

5. Mosolyognak az emberek.
Persze, persze, emellett néha lökdösődnek és tolakodnak, meg egyesek krákognak és köpködnek, de alapvetően nagy többségében kedvesek és segítőkészek, még akkor is, ha fogalmuk sincs arról, mit akar a hülye külföldi és ez nagyon sokat jelent.  Csak pár mai példa:
-elfelejtettem pálcikát vinni az ebédemhez – a munkahely melletti sarki sütőgető kiröhögött, mikor megkérdeztem, mennyibe kerül, kaptam két párral
– nem találtam a boltban a pirítani való tésztát, egy eladó segített megkeresni, és még azt is elmondta, szerinte melyik a legfinomabb a pirításhoz.

6. Relatív lazaság
Ma konkrétan egy rendőrmotor dudált rám, hogy miért NEM megyek át a piros lámpán a bicajjal jobbra kanyarodáskor.
A munkahelyen pedig senki nem fog kinézni vagy megszólni, ha ebéd után az asztalra dőlve (vagy a széken hátadőlve könyvet terítve az arcodra)  alszol egy fél órácskát. Ma gyakorlatilag az iroda neygede hunyt egyet ebéd után. Nem az én stílusom, de jóleső érzés, hogy a lehetőség adott. Persze utána dolgoznak estig…

7. Parkok
Gyűlölöm, hogy nem lehet kijutni a városból, és néha kezdek megőrülni a tudattól. De ilyenor mindig csak le kell ülnöm fél percre egy parkban és el is múlik. Szépek, tiszták, hangulatosak, ki lehet bennük kapcsolni. És mindig van egy a közelben, még ha nem is túl nagy.

8. Közösségi élet
Hajnalban és este közös tánc, taichi, ének és egyéb szórakozás a parkokban és a tereken. Javarészt nyugdíjasok, de a fiatalok is táncolnak esténként, csak ők más zenére. Otthon meg bambulják a reklámot meg a valóságsót.

9. Étkezési kultúra
Nem a böfögésre és egyebekre gondolok. Az étkezés itt szent dolog (bár sajnos egyre kevésbé az hála a nyugati gyorséttermek áldásos hatásának). Ételt és alapanyagot csak frissen, tudják, milyen alapanyag milyen hatással van a testedre, mit mivel szabad enni, milyen évszakban, stb., és persze napi háromszori meleg étkezés a hagyományos kínai módi.
A legérdekesebb példa eddig az az étterem, ahol az alapanyagokat tradicionális kínai gyógynövényekkel és gyógyszerekkel keverik – így szinte akár adott betegségre is rendelhetsz menüt. Otthon elég furán festene egy algopyrines pörkölt vagy egy aspirines húsleves, nemde?

10. Pozitív hangulat
Avagy gondolkodás nélkül fel tudok sorolni 9 pozitívumot, és csak a tizediknél kell elkezdenem gondolkozni, mi legyen az utolsó. 🙂 Nem is írok konkrétumot, majd aki jön, kitalálja magának! 🙂