Dolgozni Kínában – A munkavállalói engedély


Szeretnél Kínában dolgozni? Kalandvágyból, karrierépítés miatt, úgy érzed, hogy itt válhatsz gazdaggá, vagy csak mert épp erre sodor a szél? Az alábbi lehetőségeid vannak, hogy legálisan dolgozhass Kínában:

  1. Találsz egy Kínában már működő céget, aki hajlandó alkalmazni, állományba venni és megtámogatni téged a szükséges papírokkal, hogy munkavállalási engedélyt kaphass. Ezt a folyamatot mindjárt részletesen kifejtem.
  2. Alapítasz egy WOFE-t, azaz Kínában működő külföldi tulajdonú céget, aminek te leszel a jogi képviselője -ekkor automatikusan jár a munkavállalói engedély. Ez egy költséges és hosszú folyamat, 4-5 hónapba telik. Shanghaiban legalább 300000RMB alaptőkét kell befizetni az induláshoz (kb 9 millió Ft), ezen felül már a bejegyzés indításának napjától birtokolnod kell egy legalább 1 évre kibérelt irodahelyiséget, ami nem lehet lakóépületben (tehát egy rosszabb helyen is kb. 1 millió Ft egy évre egy kis lyuk), és ehhez még add hozzá az ügymenet költségeit (félmillió simán). Tehát ha nincs 12 millió Ft a zsebedben, akkor ne is vágj bele. Pekingben némileg olcsóbb, ott jó esetben a feléből kijön.
  3. Más megoldás NINCS. Nem dolgozhatsz egyéni vállalkozóként és nem dolgozhatsz legálisan, engedélyek nélkül, vagy másfajta vízumok (turista, üzleti, tanuló) birtokában. Tehát az átlagemberek számára marad az első opció, vagy az illegalitás. Sokan élnek az utóbbival (ha végigolvasod a bejegyzést, valószínüleg érthető lesz, miért, de azért aki teheti, inkább kerülje ezt el).

Tegyük fel szeretnél engedélyt kapni és találtál is rá céget, akinél dolgozni fogsz (és ezzel együtt vállalja az összes ezzel járó költséget). Mi a teendő?

Sokkal egyszerűbb dolgod van, ha a cég nagy, van saját HR osztálya, vagy szerződött partnere aki segít az ügyintézésben. Ekkor neked csak oda kell adni a tőled szükséges papírokat, és pár hét múlva kezedben az engedély. Esetemben ugye ez kicsit másképp működik, hiszen újonnan induló cég vagyunk, tehát minden lépést magamnak kell intézni.

Opció még felkeresni egy erre szakosodott vízumügyintéző céget, de a papírokat akkor is neked kell előkészítened, ők csak eljárogatnak helyetted a hivatalba.

A folyamat nagyvonalakban az alábbi. Előfeltétele, hogy a cég végleges bejegyzéssel és engedéllyel rendelkezzen abban a városban, ahol le kívánsz telepedni Kínán belül, valamint legyen engedélye nem kínai állampolgárok alkalmazására (egy újonnan alakult kis cég alacsony alaptőkével (alacsony, értsd 10millió Ft) pl. maximum 1 fő külföldit alkalmazhat) Ha ez adott, nekivághatsz a folyamatnak:

  1. Employment License beszerzése. Ez a dokumentum igazolja, hogy a képesítésed és a tudásod által alkalmas vagy munkavégzésre Kínában. Kell hozzá egy igénylőlap, egy rakat másolat a cég engedélyeiről, egy kínaiul írt önéletrajz, referencialevél a korábbi munkaadótól, legalább egy Bachelor diploma és kínai fordítása (igen, diploma nélkül elvilekben nem kaphatsz engedélyt…), valamint két év igazolt releváns munkatapasztalat (azaz olyan vagy hasomló területen végzett munka, ahol dolgozni szeretnél), illetve hogy 18 és 60 év között legyél (nőknél a felső határ 55 év). Már egy szép lista, igaz?
  2. Ha az első pontban leírt licenszet megkaptad, akkor jön az egészségügyi alkalmassági vizsgálat (ez Kínában végzendő, az illetékes hivatalban. Ha az első pontot még Magyarországon tetted meg, akkor az egészségügyi vizsgálat a sorban hátrébb kerül és akkor végzendő, ha már a Z vízummal megérkeztél Kínába (lásd lent). Ha már itt tartózkodsz Kínában az igényléskor, akkor viszont most ez jön. Tehát elzarándokolsz a hivatalba, leperkálod a 700yuan-t (kb 20000Ft), cserébe az alábbi vizsgálatoknak vetnek alá: általános felmérés és kérdőív, szemvizsgálat, fül-orr-gégész, EKG, ultrahang, tüdőszűrés, vérkép, illetve nők esetében nőgyógyászati vizsgálat.  Kapsz egy papírt, hogy egészségügyileg alkalmas vagy arra, hogy itt dolgozz.
  3. Most jön a meghívólevél. Ezt korábban kiadhatta a jövőbeli munkáltatód, újabban hivatalos szervtől kell bekérni.  Kell hozzá ismét egy rakat papír, de igazából csak formalitás (és pénzlehúzás). Ennek birtokában már igényelhetsz Z vízumot. Ezen a papíron szerepelnie kell annak is, hogy melyik országban szeretnéd intézni a következő lépést, azaz a Z vízum intézést. Hogy miért is? Lásd a következő pontot…
  4. A következő lépés a Z vízum, amit sokan tévesen munkavállalói vízumként aposztrofálnak, de ez téves. Ez egy vízum, ami feljogosít arra, hogy munkavállalási céllal az országba léphess – de nem jogosít fel magára a munkavégzésre. Már ebből a defincícióból is leszűrhető, hogy ha épp Kínában vagy, akkor bizony ennek az igényléséhez el kell hagynod az országot. Általában ehhez “elég” lemenni Hongkongba. Ha épp szigor van (olimpia, expo, pártkongresszus, stb.), akkor viszont bizony csak az útleveled kiállításának országában igényelheted. Tehát dobj hozzá egy retúr repülőjegyet a költségekhez. Igazából ugyanaz kell hozzá, mint egy sima vízumhoz, plusz a 2. pontban beszerzett egészségügyi papír (ez csak Hongkongban kell, ha otthon igényled akkor csak később kérik, ahogy feljebb is írtam) és a meghívólevél, amit a 3. pontban szereztél be.
  5. A Z vízum birtokában beléphetsz Kína területére ismét, és most már fel vagy jogosítva arra, hogy továbbléphess és kiválthasd a munkavállalási engedélyt (Employment Permit). Erre 30 napod van az országba lépéstől kezdve. Ha túlléped, kezdheted gyakorlatilag előröl a sztorit. Az engedélyhez  még egyszer le kell adnod minden papírt és másolatot amit már az első pontban leadtál (természetesen mindent kínaiul és pecsételve), valamint a munkaszerződésed a Kínában bejegyzett munkaadóddal. Ha ez megvan, immár legálisan vállalhatsz munkát a KNK területén belül. De ezzel még nincs vége!!!
  6. Ugyanis még nem vagy feljogosítva arra, hogy tartósan az országban tartózkodj! Ehhez még szükséges egy lakhatási engedély (Residence Permit), ami a fenti engedélyekkel ellentétben pénzbe kerül – kb. 700yuan ismét (20000Ft). Természetsen ismét az ÖSSZES 1. és 5. lépésben felsorolt papírt le kell adnod az igényléshez. Ennek a papírnak a birtokában + még egy adatlapot és igénylést a munkáltatódtól. És ha megkapod, akkor az engedély birtokában az ország területén tartózkodhatsz EGY EGÉSZ ÉVIG (ha nagy multicégről van szó, soksok bejegyzett tőkével akkor 2 vagy 3 évre adják), anélkül, hogy el kéne hagynod az országot. De ha el akarod hagyni az országot, megteheted, mert korlátlan belépésre is feljogosít a papír.

Mindössze ennyi szükséges ahhoz, hogy legálisan munkát vállalhass Kínában külföldiként. Ha pedig lejár az engedélyed (azaz évente, de legjobb esetben is 3 évente), akkor természetesen igényelni kell a hosszabbítást – tehát az 5. és 6. lépést meg kell ismételned.Ha munkahelyet váltasz menet közben, akkor megintcsak az 5. és 6. lépés ismételendő.

Na, kinek jött meg hozzá a kedve? 🙂 Csatoltam egy részletesebb angol nyelvű összefoglalást is a folyamatról:

alien_employment_china