Kórházasdi és babavárás Kínában


Az egész ott kezdődik, hogy Kínában nem olyan régi dolog az általános egészségbiztosítás. pár évvel korábban ha beteg voltál, és nem volt pénzed, otthon kúrálhattad magad.

Peti vagyok, dőlt betűvel belekontárkodok elég sokat – de a leírtak pontosságáért nem vállalok felelősséget 🙂 Ma már ez máshogy van, és hacsak nem akarsz soron kívül bekerülni (hosszúak ám a sorok), akkor a kezelési költségeknek csak egy részét kell magadnak fizetned, de elég jelentős részét, nem ám 100Ft vizitdíjró van szó: vidéki kiskórházban 20%,  nagyobb városban 40%, első szintű városban, mint Peking vagy Shanghai viszont 70% az önrész. Ha ennél komolyabb igényeid vannak a biztosításra, irány egy üzleti alapon működő egészségbiztosító.

Kínában sokkal gyakrabban fogsz kórházba menni, mint otthon. Itt ugyanis nincs háziorvosi szolgálat, a nagyobb lakóközösségekben megtalálható vérnyomásmérő és tanácsadó állomás után a következő szint a kórház.

Az alap kínai kórházak amúgy nem drágák (mondhatni kifejezetten olcsók, még ha saját zsebből is fiztesz mindent, a teljes terhesgondozás-szülés megvan pár tízezer forintból), Viszont egy kínai kórházban a mutogatáson kívül nem nagyon tudsz semmit se csinálni, ha nem beszéled a nyelvet. (Sehogy sem akaródzik kínai kórházban szülni, a közös vajúdószobák hallatán… ). Azonkívül mivel a szülés szinte futószalagon megy, rengeteg az indokolatlan császármetszés és nem sokat törődnek az emberrel úgy általában.

A jobb kínai kórházakban, van egy VIP részleg. Ez egyrészt a gazdagabb kínaiaknak szól, de emellett komoly célcsoport az itt élő külföldiek csoportja is, tehát beszélnek angolul, de legyen hozzászokva az ember a kínai kiejtéshez, mert különben időnként nem érti, mit mondanak.

Itt a körülmények sokkal jobbak, mint egy otthoni kórházban – nincs tömeg, ami csak lehet, előjegyzés alapján megy. Mivel a biztosítónk mindent nekünk sem fedez, mi is egy ilyen kórházba jártunk eddig – nagyon kellemes, foteles váróterem van, játszósarokkal, tisztaság, rend és kedves orvosok. Kifejezetten kellemes – de persze ára van. Egy vizit 5-10000Ft, kezelések is ennek megfelelő árban – de azért még mindig  a realitás talaján maradva pl. egy ultrahanggal egybekötött nőgyógyászati vizsgálat gyógyszerrel, ultrahanggal, mindennel 15000Ft körül volt – és ez 100%-os ár, tehát ennyibe kerül a kórháznak. Egy szülés (terhesgondozás nélkül) gyakorlatilag megvan 1.5-2x annyiból, amennyit otthon leadsz hálapénzként. Gyakorlatilag tehát az egész olyan árban mozog, mint otthon a magánrendelők, és azért már a szolgáltatás és gondoskodás szintjében is európai (nem magyar) szinten vannak. Ezek legtöbbször nagy kórházak részlegei, tehát mindent vállalnak, de esetünkben a mi eddigi bevált helyünk szülést azt pont nem… Azonkívül mivel ez a VIP státusz mellett azért mégiscsak egy állami kórház, némi kötöttségek is járnak mellé, amik a nem VIP osztályon ugyanígy fennállnak:

  • Nincs választott orvos, az vezeti a szülést aki épp bent van.
  • A terhesgondozás folyamata szigorúan időpontokhoz és fix rendszerhez kötött
  • Nem árulhatják el a baba nemét (bár arra vonatkozólag nincs pontos információm, hogy ez nem kínai állampolgárokra is vonatkozik-e.

A harmadik a nemzetközi kórházak nem is kicsi csoportja, ahol én kapkodtam a fejem, olyan szép választékosan beszélt a doktornő. A célcsoport itt pedig kifejezetten a nemzetközi biztosításokkal érkező itt élő külföldiek. Itt minden tekintetben európai szintű elbánásban és törődésben részesülsz, ami otthon leginkább a magánkórházaknak feleltethető meg. Persze ennek ára is van – egy sima vizit 20-40000Ft, a kezelések természetesen még drágábbak – egy teljesen normális lefolyású szülésért három napos benntartózkodással nagyjából kétmillió forintot kell kipengetni, a teljes terhesgondozás még ennek jó negyede mellé. 

Ha külföldi vagy, a fentiek közül tehát bárhova mehetsz, de fizetned kell a költségeket. Mivel a következő csemetét, itt hozom várhatóan a világra, érthetően a legjobb szaktudással rendelkező orvosokat szeretném magam körül tudni, és a lehető legjobb ellátást kapni. És mivel már a kiköltözéskor tudtuk, hogy babát szeretnénk, olyan biztosítást köttettünk Andinak, ami magába foglalja a szülést is. Ez nem olcsó, de kicsit utánaszámolva gyakorlatilag csak a másfél-kétszerese annak, amit otthon lead az ember járulékként (egy főre számolva, családot nem tekintve) – ami azért elgondolkoztató…

Mivel korlátlan biztosításunk van, ezért egyértelműen a nemzetközi kórház jöhet számításba, mert ugye nem árt, ha értem is mit mondanak. 🙂 Itt jön csak a turpisság: A biztosítást március 1-én kötöttük. A biztosító mindent áll, (azért van egy elég magas limit) de a terhességgel, szüléssel kapcsolatos vizsgálatokra 8 hónap türelmi idő van a biztosítás megkötésétől (és ez a legrövidebb várakozási idő a piacon elérhetők közül). Igen, az november 1-től érvényes. Én most vagyok a 12.-13. hétben. Mivel 2 fontos genetikai vizsgálatot kell ebben az időben elvégezni, ezért aztán ezt most nekünk zsebből kellett kipengetni, és természetsen már a választott nőgyógyásznál a nemzetközi kórházban: ez 3500Y volt. Nem mondom hogy erre nem áldozunk szívesen, na de akkor is!

Szóval ez van. Míg otthon ingyen van, addig itt komoly összegeket kell egy gyerekre költeni a terhesgondozás folyamán. Mondjuk otthon is fizetünk ugye havonta a magánorvosnak, meg a végén a szülésnél egy nagyobb összeget, de a vizsgálatokért nem. Legalábbis én nem fizettem anno a Barnival, még ultrahangnál sem, mert azt mindig a kórházban intéztük. Mondjuk nem is volt a szülőszoba kanapéval, jakuzzi-val berendezve, nem hozták az általad kiválasztott étteremből 500Y napi értékig tálcán ágyhoz a kaját, és a 6 ágyas szoba se 2-3 ágyas volt, mint itt – ami itt azt jelenti, hogy egy ágy az anyukának és kettő családtagoknak, ha ott akarnak aludni velünk. 🙂

Nagyon kedves volt amúgy a doktornő, akinél szülni fogok, teljesen ledöbbent hogy kibírtam érzéstelenítés, meg gyógyszer nélkül a szülést. Máris kaptam mobilszámot, amin 24órában elérem, és a vizsgálatok végén egy kártyát, a következő időponttal. Egyszóval nagyon precízek a terhesgondozással kapcsolatban, de ennyi pénzért legyenek is!

Ellenben itt minden anyuka arról panaszkodik, és így is van, hogy a csecsemőgondozás, és védőnői szolgálat már nem annyira jó. Illetve hogy gyakorlatilag nincs. A szülés után egyszer eljön hozzád valaki, és ellenőrzi a babát, hogy minden rendben van-e, de az oltások miatt, meg a méricskélés miatt neked kell utánajárnod hova, mikor, és ha ott vagy, nem egyeztetik az új időpontot. (és akkor a vízummal és állampolgársággal kapcsolatos maceráról még szó se volt – igen, a pár hetes babát is vinni kell a hivatalba…) Szóval az lesz szerintem a nehezebb része, hogy a 2 gyerekkel orvoshoz, oltásra, meg mázsálásra járkáljak. Bár Barnus addigra lassan ovis lesz, de ez nem jelenti azt hogy néha nem kell majd velünk jönnie.

Majd később még írunk arról, miben mások az itteni folyamatok, de vegyétek figyelembe, hogy ez mind a nemzetközi kórházban fog lejátszódni…