Óvodahelyzet Shanghaiban


Ma bent voltam a cégnél. Mostanában már rendszeresen együtt ebédel a csapat (sőt, a lányok ebéd után együtt el szoktak menni sétálni) – fontos kis csapatépítő dolog ez, így saját iroda híján – nem érezzük annyira elveszettnek magunkat a többszáz fős ügyfélirodában.

Van, hogy csak eszünk, de szokott lenni közös téma is – ma épp az óvodák kerültek szóba – ugyanis nagyjából azonos korúak a csapat gyerekei –  van egy kolléga aki hozzánk hasonlóan épp óvodát keres a gyerkőcének, egy másik fia pedig már oviba jár szeptember óta.

Természetesen jó oviba nem könnyű bekerülni Kínában. Pláne ha nincs Shanghai hukou-d (erről talán már volt szó, a hukou a kínaiak születési helyét határozza meg – de több annál, mert elméletileg csak ott dolgozhatsz legálisan, ahova a hukou-d szól.  Azért puhítottak a szabályokon – már lehet dolgozni Shanghaiban Shanghai hukou nélkül – csak akkor éppen nem kapsz TB és egészségbiztosítást. Ehhez külön lakhatási engedély kell, amit nagyon nem egyszerű megkapni – többek között az se mindegy, milyen és mekkora cégnek dolgozol.  A lakhatási engedély még be-beszerezhető, de a hukou-t már nagyon szűkmarkúan osztják, kezd megtelni a város.

Lényeg mint otthon is, minden épületnek, kisközösségnek van egy kijelölt óvodája. A bekerülési sorrend az alábbi:

  • első körben azok kerülnek be, akik lakástulajdonosok az adott körzetben.
  • második körben azok, akiknek van helyi hukou-juk
  • harmadik körben a maradék
Az egyik kolléga sikerrel járt, neki ugyanis hukou-ja nincs, de van egy lakás a nevén a körzetben, így simán bekerült a fia az óvodába. Több minőségi kategória van – a gyengébbekbe persze jóval könnyebb bekerülni. Az ő fia a legalapabb kategóriájú óvodába jár: Ez havi 200CNY (7000FT) tandíjat + kajaköltséget jelent, viszont 40-50 fős óvodai csoportokat.

Azért nem spártai körülményeket kell elképzelni, itt sem – Kína -nagyon helyesen- elég fontosnak tartja az oktatást, pénz meg ugye van, tehát simán vannak ilyen közóvodák is ebben az árkategóriában. Igaz – ez egy újonnan épült óvoda, idővel biztos magasabb kategóriába rakják – de ha a körzetben laksz, ez nem jelent díjnövekedést. Ha kisebb csoportlétszámot (25 fő) szeretnél annak ára van,  nagyjából 30% az alapdíjhoz képest.

A másik kolléga, hukou és saját lakás hiányában úgy járt, hogy elment februárban a helyileg illetékes óvodába beiratni a  fiát, erre közölték, hogy tavaly novemberben kellett volna beiratni, hogy idén szeptemberben kezdhessen. Potty. Amúgy ha lenne is hely, lakás tulajdoni lap nélkül az ár máris nem 200Y, hanem erősen az óvoda minőségétől függ. A legalacsonyabb besorolású helyeken nagy cspoportban meg lehet úszni ugyanennyiből (már ha kibírod a várólista végét), de amúgy 500-600Y/hó a tipikus, illetve akár 1000Y/hó is lehet kislétszámú csoport esetén – de ez mind csak akkor, ha tudsz várni vagy időben beiratkozol.
Ha nem ez a helyzet, a megoldás a privát óvoda. Helyi lakástulajdonosokat ezek az óvodák is kötelesek soron kívül ellátni – ugyananakkora havidíjért, mint a közóvodák. Ha nem vagy helyi lakos? Hát akkor bizony fizess… az olcsóbb helyeken 500-800Y/hó – de ekkor gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást (vagy rosszabbat) kapod, mint a közoviban, a jobb helyeken 1000-2500Y/hó. Az utóbbihoz közelítő árú helyeken persze felkészültebb óvónénik, kisebb 20-25 fős csoportok és extra szolgáltatások: művészeti órák, nyelvórák, stb. járnak, illetve a legtöbb privát oviban van lehetőség év közben – pl. májusban bekerülni.
Ha külföldi vagy? Akkor természetesen rád más tarifák érvényesek. A közóvodák többségébe nem is járhat a gyereked, csak a magasabb besorolásúakba Ha járhat, akkor is számíts havi 1800-2000Y körüli költségre. Bizony, ami a helyieknek 200, az a külföldieknek 2000. Ennél olcsóbban nem járhat a gyereked oviba, ha nem kínai állampolgár.  A privát ovikban ugyanez 2000-2500Y/hó körül alakul – és persze a várólista itt is érvényes, mert aki a körzetben lakik az mindig prioritást élvez. Ez azért vetekszik egy otthoni magánovi árával.
Ennél is többre vágysz és van pénzed? Semmi akadálya. Sok magánoviban van nemzetközi csoport. 5000-7000Y/hó körüli áron ezért cserébe legalább egy angol anyanyelvű óvónéni jár (amúgy tipikusan 2 óvónéni + 1 ayi vigyáz egy csoportra) meg pár külföldi gyerkőc a jóval kisebb, 15-20 fős csoportban, akiket abszolút kétnyelvűnek próbálnak nevelni – vannak kínai és angol napok/ foglalkozások De azért ettől még ez mindig ugyanaz az ovi, ahova a kínai csoportban fele-harmadennyiért bekerülhetnél.
És a lista tetején pedig ott vannak a nemzetközi ovik, ahol az alapnyelv az angol/német/stb. és a kínai csak második – ezek 9000Y/hó körül indulnak (igen, ez 300000Ft/hó) + kaja + egyenruha + óvodabusz+ anyámkínja, és persze az ilyen ovik között van olyan is, ami duplaennyibe kerül.
Ezek mind a Shanghai-ban érvényes árak. Vidéken -mint minden-, ez is más.
Hogy velünk mi a helyzet? Várunk Barnabásnak lesz-e a helye a közeli magánovi kínai csoportjában. Ha nem, akkor lehet marad ugyanitt a nemzetközi csoport (ha belefér a keretbe), mert ugyan van még más szimpatikusnak tűnő óvoda a környéken, de azért azt szeretnénk, hogy legalább -ha a csoportban nem is feltétlenül – de legalább az óvodában legyen Barnin kívül más nem ázsiai gyerkőc… 🙂
Amúgy kétszer esett le a kollégák álla a beszélgetés alatt:
  • először amikor elmondtam, mennyibe kerül egy alapszolgáltatásos közovi egy külföldinek
  • másodszor, amikor elmondtam, hogy otthon az ovi ingyen van. Mert lássuk be – ugye nem olyan sok az az havi  200Y alapdíj – de azért mondjuk annak aki nem diplomás, és 2000-3000Y-ből él havonta, annak azért nem mindegy.

Szóval tessék megbecsülni az otthoni ovikat 🙂