Adó és járulékterhek Kínában


A mai naptól kezdve egy darabig nem rendelkezem sem aktív, se passzív magyarországi munkaviszonnyal.

Viszlát, magas adók, viszlát különadók, viszlát einstandolt nyugdíjjárulék, helló több picit pénz, helló öngondoskodás.

Nem, Kína sem adóparadicsom, pláne ha valaki nagyon sokat keres (ez nem én vagyok) és nem éppen kiszámítható gazdasági környezet, de azért 0-1-2 gyerkőccel a háztartásban kellemesebb a helyzet (háromnál nagyjából holtverseny). Mondjuk +1 szoba a lakáshoz jól jönne majd, mikor hazaköltözünk, legyen hát ez a kitűzött cél…

Nézzük csak meg, milyen járulékok is terhelik a munkavállalót Shanghaiban (én mondjuk pekingi alkalmazott vagyok, de asszem kb. 1% az eltérés. Más városokban jelentősen kedvezőbb a járulékteher.

Tehát a bruttó bérből először az alábbi járulékok kerülnek levonásra:

8% nyugdíjjárulék
1% munkanélküliek támogatása
2% egészségbiztosítási járulék

Ez nem hangzik túl jól, összesen 11% (otthon mondjuk 18.5) azonban ha a béred magasabb, mint a területi átlagbér háromszorosa (Shanghaiban az átlegbér jelenleg 4000CNY körül van, ami elgondolkodtató amúgy az otthoni hasonló adattal összevetve…), akkor a fentieket csak erre az összegre vetítve kell levonni. Így máris jobb a helyzet  Helyieknek még ezen felül levonnak 7% lakhatási alapot is, + pár apróbb dolog max 1% arányban.

Ez amúgy részemről kb. mind kidobott pénz, mert nem kapok érte szolgáltatást semmit. Külföldieknek csak tavaly október óta kell ezeket a járulékokat fizetni amúgy, korábban mentesültek. Állítólag amikor elhagyom az országot visszakérhető a befizetett nyugdíjjárulék ha lemondok a kínai nyugdíjjogosultságról (márpedig 15 évet, ami a jogosultsághoz kell, nem tervezünk maradni…) Majd meglátjuk ez valóban működik-e, nem tervezek vele mint bevétel, de ha megkapom, jól jön majd 🙂

Otthon ugye egész alacsony az SZJA kulcs, cserébe jó magas az alapja, mert a járulékokkal terhelt szuperbruttóra számítják. Ellenben itt fogják a járuléklevonás UTÁN maradó összeget, levonnak belőle még 4800CNY-t mint külföldi (helyieknek ez 3500CNY), és erre az alapra számítják a személyi jövedelemadót, ami sávosan működik:

  • 0-1500Y közötti részre 0%
  • 1500-4500Y közötti részre 10%
  • 4500-9000Y közötti részre 20%
  • 9000-35000Y közötti részre 25%
  • 35000-55000Y közötti részre 30%
  • 55000-80000Y közötti részre 35%
  • efelett 45%

Ez azt jelenti, hogy egy helyi bruttó 7000CNY körül kereső helyi munkavállalónak mindösszesen kb. 100CNY (3500Ft) az SZJA fizetési kötelezettsége. Vicces, nem?

Külföldieknek többféle költség leadott számla esetén csökkenti az adóalapot: nyelviskola, repülőjegy haza, ilyesmi…

Én összességében az SZJA-n nem nyerek sokat két gyerkőccel (alacsonyabb alap, de magasabb kulcs mint otthon), de a járulékokon annál inkább. És mit vesztek – mit is kapok az otthon befizetett járulékok után? Úgy van, semmit. (az OEP felé külföldi munkaviszony alatt is fizetendő havi kb. 6000Ft biztosítási díj amúgy, tudnám minek, amikor otthon is érvényes a nemzetközi biztosításunk…)

Cserébe a munkaadótól még az otthoni 28%-nál is többet vesznek el, ami eléggé megnehezíti a munkaerőfelvételt… de ez már más téma, ebben a bejegyzésben munkavállaló voltam, nem munkaadó.