Egy újabb vállalkozásbarát ügymenet


Korábban  már volt szó többször, mennyire macerás egy céget bejegyezni, beindítani Kínában. Mindezen nehézségek biztos átéléséhez csak egy dolog szükséges: ne legyél kínai állampolgár. Nekik sok minden könyebb.

Mi a mai vállalkozásbarát folyamat? Tegyük fel, hogy már van egy bejegyzett, működő céged, döcög is valahogy és eljön a nagy nap – szeretnéd benyújtani a számlát az elvégzett munkáért az ügyfélnek/megrendelőnek – de nem a külföldi anyavállalaton keresztül, hanem helyben, Kínában.

Őszintén szólva nem tudom pontosan hogy zajlik ez otthon, de ha jól sejtem optimális esetben egy számítógépes számlázóprogramot kell megvenned, de egyszerűbb esetben akár kézzel is írhatsz áfás számlát számlatömbre, amire rányomsz egy céges pecsétet és kész.

Namost Kínában ugyanez a folyamat így zajlik, ha hivatalos “áfás” számlát akarsz kibocsájtani (blokkot/nyugtát sokkal egyszerűbben is lehet):

  1. Az adóhivatalban leadsz egy igénylést, miszerint a céged szeretne számlát kiállítani.
  2. A hivatal által kijelölt üzletben megvásárlod a számlakészítő és nyomtató berendezést
  3. Az üzlet technikusa kiszáll a céged regisztrált címére, és beüzemeli a berendezést.
  4. Itt álljunk meg egy szóra, a szavak mögött van némi mögöttes szükséglet: Egyrészt szükséges egy működő asztali számítógép a telephelyen (laptopról szó sem lehet), másrészt pedig igen, számlát csak a cég regisztrált székhelyén állíthatsz ki. Ha ez Pekingben van és te Shanghaiban üzemelsz? Hát akkor így jártál.
  5. Ha mindez megvan, ismét elzarándokolhatsz az adóhivatalba, ahol adnak neked egy üres számlakönyvet.

Kész is vagy! Már nyomtathatod is a számlákat az ügyfeleid részére!

Ja, majd elfelejtettem, minden hónapban újra kell aktiválni a gépecskét az adóhivatalban, különben visszavonják a jogosultságot.

Újabb kellemes, egyszerű és vállalkozásbarát folyamat. 🙂