Védőoltások Kínában


Nem arról lesz szó, milyen védőoltásokat adj be magadnak, ha hosszabb időre Kínába jössz, az  egyszerű: Hepatatis A, Hepatitis B, és legyél biztos benne, hogy TBC ellen védett vagy (de ez Magyarországon nem kérdés). Ha nagyon aggódsz, oltasd be magad japán agyhártyagyulladás ellen, de ez inkább csak Dél-Kínára szükséges.

Ennél sokkal nehezebb ügy, ha az otthon kötelező és opcionális védőoltásokat akarod beadatni Kínában a gyerkednek.

Otthon egyáltalán nem is gondolja az ember, hogy ez problémás lehet. A védőnő megadja az időpontokat, elmész a körzeti gyerekorvoshoz, aki ingyen és bérmentve bedja a szurit. Kis sírás és kész is, mehetsz haza – esetleg az opcionális oltásoknak kell fizetned az oltóanyagért, de ez mindig belefér 10000Ft alá.

Na most itt a problémák ott keződnek, hogy se oltási terv, se védőnő, se körzeti orvos, se ingyenes ellátás. Tovább is van, mondjam még?

Vegyük sorra a problémákat:

1. Oltási terv hiánya

Van egy kínai oltási terv, de abban olyan oltások is benne vannak, amik otthon nem kötelezőek. Ez még a kisebb gond lenne, a nagyobb az, hogy külföldiekre nem érvényes. A kórházban a születés másnapján és egy hetesen adandó oltásokat megkapod a szülési csomag részeként (már ha vagy olyan szerencsés, hogy fizeti a biztosító a szülési csomagot), ezeket mindenhol ugyanakkor adják. Utána viszont megkérdik, hogy az amerikai, angol, kínai, otthonod szerinti, vagy saját elképzelésed szerinti oltási tervet szeretnéd követni. Te döntesz, és ennek megfelelően kitöltik az oltási tervedet. OK, első probléma letudva, ez nem is volt olyan nehéz.

2. Védőnő hiánya

Ez mindössze annyiban probléma, hogy neked kell fejben tartani, hogy mikor kell oltásra menni, meg azt is neked kell eldöntened, mikor szeretnéd, hogy egy orvos ránézzen a gyerkőcödre, hogyan fejlődik. Mert amúgy -mint rendszeren kívüli- senki nem fog szólni érte.

3. Körzeti orvos hiánya

No de akkor mégis ki adja be az oltást? Hát a gyerekorvos a kórházban. Ugyanúgy ahogy egy nátha esetében is a kórházba kell menni. Erről asszem volt már szó, de egy sima orvosi vizit esetében (például megfáztál) van három opciód az alábbi költségvonzatokkal egy negyed órás vizitre, ha zsebből kell fizetned:

  • A. Helyi kórház, csak kínaiul beszélnek, hosszú sorok, futószalag-szerű ellátás = 400Ft
  • B. Helyi kórház VIP részleg, beszélnek úgy-ahogy angolul, hamar sorra kerülsz = 4000Ft
  • C. Nemzetközi kórház, teljes angol nyelvű ellátás, orvosok külföldi tapasztalattal =  40000Ft

Igen, valahol a B megoldás körül van az arany középút ha nem beszélsz folyékonyan kínaiul és nincs végtelen pénzed. Azonban védőoltás esetén kicsit módosul a rendszer: Az A opció nem fogad külföldieket, a B opció pedig a legtöbb esetben továbbirányít a C-hez. Nem túl bíztató a pénztárcád szempontjából.

Na de miért is emlegetem a pénztárcánkat, mikor van  biztosításunk?

4/A. Ingyenes ellátás hiánya

Azt gondolná az ember, hogy prémiumkategóriás nemzetközi egészségbiztosítással nem kell aggódnia magától értetődő dolgokon, mint a védőoltás. Mekkorát téved! A biztosító ugyanis nem jótékonysági intézmény. A védőoltás megelőzési jellegű orvosi ellátásnak minősül, amire minden egészségbiztosító kiszab egy százalékos arányt, amit neked kell fizetned, vagy egy maximum összeget, amit hajlandó évente az ügyre áldozni.

Sőt, a csecsemőkori rutinviszgálatok is ebbe a “megelőzés” kategóriába kerülnek.  Esetünkben nem kell hozzájárulnunk a költségekhez minden vizit alkalmával, de az éves maximális allokálható keret 500 dollár, azaz kb. 110000Ft efölött minden zsebből megy.

Nem tűnik kevésnek, de amint az előző pontban írtam, nagyon nehéz nem a C kategóirájú orvosi intézményben kikötni. És mennyibe is kerül itt egy darab oltás?

  • 500Y kedvezményes orvosi konzultáció
  • +200Y oltási díj
  • +oltóanyag díja
Tehát alsó hangon 700Y – 25000Ft oltásonként. Így hamar elfogy a keret. Az oltóanyagra külön térnék ki.
4/B oltóanyag ára 
Három Két opciód van:
  • A. Helyi gyártású oltóanyag. Ez olcsó, maximum 100Y/oltás. A kérdés: Megbízol annyira a kínai egészségiparban és a kínai orvosokban, hogy beadsz a gyerekednek egy olyan oltást, aminek a dobozáról azt se tudod leolvasni, micsoda? (jó, ez erős túlzás, de azért sokan így vannak a kínai karakterekkel. Meg nem feltétlenül csak a karakterekkel van a gond, hanem úgy általban az országban, ahol műanyaggal színezik a vizezett tejet és ártalmas anyagokkal javítanak fel rengeteg élelmiszert, hogy olcsóbb legyen megtermelni, ott az ember bizalma kissé alacsonyabb. Ettől függetlenül nem zárjuk ki ezt az opciót sok külfölditől eltérően – él itt elég ember (nem is rövid ideig…) aki ilyen oltásokat kapott.
  • B. Vegyesvállalat által gyártott oltóanyag. Ez legtöbbször nemzetközi multicéget jelent, akik külföldön gyártják az oltóanyagot de Kínában csomagolják a helyi piacra. Az ára változó: Egy Hepatitis B oltás 100Y, ami kb. annyi mint otthon (de kell belőle 3 adag), viszont egy Prevenar oltás 900Y (30000Ft), és kell belőle négy darab. Otthon ingyen kapod…
  • C. Külföldről importált oltóanyag.  1000-2000Y körüli áron injekciónként. Ez az opció nemzetközi klinikákon volt elérhető, de tavaly májusban megszűnt, a kormány betiltotta. Állítólag pár helyen azért pult alól kapható – ennek megfelelő áron. Persze még mindig próbálkozhatsz kihozni magadnak az otthon előre megvásárolt oltásokat, de találnod kell valakit aki beadja, hacsak nem akarod magadnak – volt erre példa ismerősi körben 🙂 A probléma ismét annyi, hogy magamnak még csak-csak, max elájulok, de a pici babának nem adnám be én az oltást.  Nem is beszélve a nem megfelelően szállított / tárolt oltóanyagból adódó esetleges problémákról… Legyen ez a felelősség másé. Amúgy állítólag pontosan ezért nem fedezik már a biztosítók az oltásokat költséglimit nélkül, mert sokan éltek ezzel az opcióval az ő terhükre.
Gyakorlatilag ha több oltást kell egyszerre beadni és külföldi gyártásút szeretnél (mi nem ragaszkodunk hozzá feltétlenül), olcsóbb hazarepülni. Ja, ez Ricsi esetében nem működik, mert ugye ő még az otthoni rendszerben nem létezik. Se TAJ kártya, se lakcímkártya, se útlevél – se egy sor bármilyen adatbázisban (ez egy másik szép sztori amiről hamarosan írni fogok), és ez még várhatóan pár hétig-hónapig így is marad.
Tehát most ott vagyunk, hogy ha maradnánk a jelenlegi kórházban, a biztosító által fizetett összegen felül kb. 200000Ft-ba fájna az otthon kötelező -és ismétlem, ingyenes- védőoltások beadása Ricsinek. Nem azt mondom, hogy rettenetes összeg és nem férne bele, vagy hogy sajnálnám kiadni a saját gyerekmre, de van jobb helye is, tehát az a minimum, hogy utánajártam más opcióknak is.
  • Felhívtam a közeli kórház VIP részlegét amivel korábban meg voltunk elégedve, ahol azt mondták, nem vállalnak oltást.
  • Felhívtam a közeli gyerekkórház nemzetközi részlegét (Shanghai legjobbjának mondják), ahol közölték, hogy nem vállalnak védőoltást, és kedvesen átirányítottak a nemzetközi kórházba, ahova most járunk. (ettől függetlenül még lehet lesz velük dolgunk, mert két utcára vannak, és csak 500Y egy konzultáció náluk, nem 1000Y, valamint ez egy teljesen felszerelt gyerekkórház minden eshetőségre felkészülve  -tehát lehet gyerekorvoshoz vizitre ide fogunk járni.
  • Végül pedig pár óra keresés után találtam egy jó hírű gyerekkórházat, mindössze 50 perc metrózásra innen, ahol állítólag oltásonként mindössze 4000Ft+oltóanyag díjért vállalják az oltásokat és választható a helyi és a vegyesvállalat által gyártott oltóanyag is. Így még ha a vegyesvállalat által gyártott oltásokat is kérjük, még úgy is jó eséllyel beleférünk a biztosító által allokált keretbe. Holnap egyeztetek velük.
Barninál későn eszméltem, így a három körös Hepatitis oltása már fel is emésztette az ez évi wellness/megelőzés keretét a biztosítónál. Annyi baj legyen, nála úgyse terveztünk mást, wellnesselni meg majd lemegyünk az uszodába 🙂
Ricsinél pedig remélem beválik a talált kórház.
Megint csak azt tudom mondani: Becsüljétek meg az otthoni egészségügyi ellátást, amíg még van…