Ismerkedés az óvodával #1


Ma délután 1:45-re voltunk hivatalosak az óvodába egy negyed órás beszélgetésre és bemutatkozásra Barni két óvónénijével. Izgatottan vártuk az eseményt, Barni kevésbé lelkesen jött (mondjuk legszebb álmából kelt fel)…

Az alacsony lelkesedése pontosan az ovi kapujáig tartott. A hallban ki voltak függesztve a névsorok – három csoport is indult Barni évfolyamában, mi az A csoportba kerültünk be a lista szerint 24 másik gyerkőccel együtt. Felmentünk egyből az osztályterembe, ahol kiderült, hogy a pingvin csoportba került Barni, ami szerintem a választékból a legjobb J Kint volt szépen a lista az aznapi érkezőkről.

Bementünk – 10 percet várni kellett, mert az előttünk érkező Kokomi és anyukája még nem végzett. Barni egyből birtokba vette a tiszta teremben levő játékokat, mi pedig leültünk két kisszékre és vártunk. A dekoráció pingvincentrikus és meglepve szembesültünk vele (illetve sejtettük, de szembesülni vele azért más), hogy már tankönyvet is kaptak – a nyomtatott betűk írását az év végére meg fogják tanulni.

örömmel fedeztük fel Pingut a falon

A két óvónéni kb. velünk egyidős, Hanna és Jessie a nevük. Jessie kínai, Hanna valamilyen más ázsiai (vagy külföldről érkező kínai) – de minketten hibátlanul beszéltek angolul és kínaiul is. Mi az egyszerűség kedvéért angolul beszélgettünk. A munkájukat segíti majd egy csoport-Ayi is, de vele ma nem találkoztunk. Sok mindenre nem volt idő, elmondták amit el kellett, kérdeztünk amit felírtunk magunknak, az alábbiak derültek ki:

  • A lenti kiíráss szerint 25-en lesznek a csoportban, összesen 10 országból: szárazföldi Kína (4), Hongkong (5), Taiwan (2), India (2), Spanyolország (1), Franciaország (1), Anglia (1), USA (3), Japán (3) , Kanada (1), Izrael (1), Magyarország (1). Szép vegyes csapat, az indiaiakat is beleértve összesen nyolcan lesznek nem ázsiaiak (az USA/Kanada gyerkőcök többsége ott született kínai). Az óvónénik szerint 23-an lesznek az osztályban, 10 lány és 13 fiú, tehát valószínüleg 2 lány visszamondta – talán a hongkongi ikrek, Xiaoke és Xiaole? (szó szerinti fordításban kis lehetőség és kis vidámság)
  • A pingvinek csoportlistája
  • A három induló csoportból Barnin kívül az egyetlen Kelet-európai egy litván kislány a C (talán kiskutya) csoportban.
  • Most vasárnap délelőtt lesz egy ismerkedős nap, ahova elkísérheti egy szülő Barnit (ez valószínüleg én leszek). Ezután nincs beszoktatás,mélyvíz van tehát hétfőtől mindenkit megkértek, hogy ne maradjon ott az oviban.
  • A hetirend a követkető:
    • Szerda-csütörtök a kínai nyelvű nap, a többi 100% angol
    • Kedd-csütörtök a hosszú nap, ilyenkor 16:30-ig van ovi. A többi napon 15:30-ig, utána ügyelet.
    • Péntek a “speciális nap” ilyenkor kirándulni mennek, állatkertbe, szülinapokat ünnepelnek, ilyesmi.
  • Mindenképpen szerettük volna ha Barni a heti 3 napot sorozatban, egymás utáni napokon járja és lehetőség szerint kínai napokon. A fentiek alapján úgy döntöttünk, kedd-szerda-csütörtök, de aztán megtudtuk, hogy péntek a kirándulós nap, azt meg nem akartuk, hogy abból kimaradjon, így szerda-csütörtök-péntek mellett határoztunk – de mint kiderült szerencsére ezt nem kell lekötni, akár hetente variálhatjuk melyik három nap menjen (így gyakorlatilag kiesés nélkül tudunk akár hat napos hosszú hétvégét intézni). Azért a rendszeresség miatt igyekszünk tartani magunkat ehhez.
  • Kaptunk egy szép listát a hétfőre bekészítendő indulócsomagról: fogkrém, fogkefe, ágynemű, váltócipő, fénykép a családról, stb. Mindent elintéztünk, a fényképért holnap megyünk (10 példányt csináltunk, így kap mindenki aki kér)
  • Kaptunk egy szuper kérdőívet is, amin jókat derültünk az esti kitöltéskor. Otthon is kell ilyen kérdésekre válaszolni beiratkozáskor? Például:
    • Mi az amit egyáltalán nem eszik meg a gyerek, és mi az amit kifejezetten nem szeret? Előbbihez beírtuk, hogy répa, borsó, bab, bármi amiben kis zöld darabok vannak, a másodikhoz a káposztát és a húst. Azt bezzeg nem kérdezték, mi az, amit szeret, de odaírtam a lap szélére, hogy rizs és hal minden mennyiségben jöhet J
    • Személyiség (ikszelni kellett): aktív, pozitív, fél idegenektől, sokat sír, makacs, hisztis, lelkes, kezdeményezőkész, szégyenlős, hiperaktív, ingerlékeny, introvertált, kooperatív.
    • Mik a fő nevelési elveink otthon: érvelés, kérés, verés, kárpomkodás, ignorálás
  • Befizettem volna a tandíjat is, de szeptemberi számlát csak szeptemberi fizetéssel lehet kapni (kell az adókedvezményemhez) így majd vasárnap fizetem. Az egyenruha (csak kirándulásokra kell és ünnepnapokra, előadásokra) 1000 yuan, amit megint csak tudtam már korábbról, de szembesülni vele más téma. Remélem legalább csinos lesz! 🙂

Mire hazajöttünk, Barni már mondta, hogy szeretne visszamenni az oviba – reméljük ezt az első pár nap után is így gondolja majd. Írok majd még a vasárnapi eseményekről, onnantól csak az óvodai üzenőfüzetre és naplóra (minden nagyobb eseményről rajzolnak madj bele és ragasztanak fényképet) és Barni elbeszéléseire hagyatkozhatunk. Izgi!