Kumquat


A kumquatról én fogok írni, mert Andinak nem ízlik, ellenben én két nap alatt benyomtam fél kilót szőrőstűl-bőröstűl (a borsó és a mangó mellett, természetesen :))

Ez egy citrusféle. Olyan mint egy mini narancs, csak sima és világosabb színű héja van. És ez a legérdekesebb része is. Ugyanis az egyetlen citrusféle, aminek ehető a héja. Direkt félbevágott képet raktam fel, amin látszik, mekkora részt tesz ki a héja – elsőre ugye az otthoni beidegződések és a hiányos kutatómunka miatt próbáltuk megpucolni – nehezen ment és maradt utána valami savanyú és nagyon magos cafat – hát persze, hogy nem ízlett. Katt a továbbra a meglepetésért!

a modellek az első bekezdés végére elfogytak

Ellenben héjastul! Van egy nagyon enhye keserű mellékíze, ami a citromhéjra emlékeztet, utána alatta a narancssárga rész édes, és végül a közepe savanyú. Tehát a sóson kívül minden ízt felvonultat egy harapáson belül. (micsoda ötlet, legközelebb megpróbálom picit megsózni evés előtt :))

A magok nem zavarók, ha ügyesen eszed. Én úgy szoktam, hogy leharapom a tetejét, utána kiharapom belőle a magokat, kiköpöm, és jöhet a legjobb része, az alja! Nyamm.

Nálam 5/5, igazán kifinomult és érdekes gyümölcs, salátába is ajánlják szeletelve- tényleg nem lehet rossz. Kicsit ugyan drága, kb 1000Ft/kg, de ha belekalkulálod az eperével veteksző minimális tisztítási veszteséget és az “egy pénzért – három ízt kapok” faktort, akkor máris megéri! A képen méretarányként szolgáló 1Y-es érme beváltható a közeli gyümölcsárusnál 2-3 darabra. Ja, már persze ha Kínában vagy, ha-ha. 😀