Koreai bolt


A környékünkön rengeteg kisebb-nagyobb bevásárlóközpont van. Mivel a távolságok enyhén szólva nem emberléptékűek, gondolván az autóval nem rendelkező látogatókra, a legtöbb ilyen hely ingyenes buszjáratokat üzemeltet amik rendszeres időközönként összegyűjtik a kedves vásárlókat.

Itt a házunk előtt vagy közeli közelében megáll többek között a Carrefour-busz, Lotus-busz, TESCO-busz, Walmart-busz, Sam`s Club busz, IKEA busz, Century Mart busz, és a 4001 Mart busz. A METRO-ba nem jár busz, de ott meg letesz minket a lakóparki járat.

Mindeneseter igyekszünk lehetőleg kerülni az ilyeneket és inkább a közelben vásárolni – havi 1-2 nagybevásárlással. Otthon a nagybevásárlás intézményét nem űztük, itt azonban muszáj, mert több olyan dolog van, amit a kis boltokban nem kapni, vagy csak nagyon dtága felárral. Sajt, vaj, hogy csak két egyszerűbbet említsek.

Ma reggel szakadt az eső, így az ebéd alapanyagainak begyűjtésére Barnival kivételesen buszos körútra mentünk. Halat akartunk ebédre, így a cél a koreai bolt, a 4001 Mart volt.

Odafele Carrefour-busszal mentünk. Ez arról híres, hogy rettenetesen lassú és még jó negyed óráig kering a környéken, mielőtt elindulna a helyes irányba. Alapvetően mehettünk volna sima tömegközlekedéssel is, de most épp jött a busz, ráértünk, Barni meg amúgy is szeret buszozni. Megérkeztünk, de potyautasként nem a Carrefour-ba mentünk be, hiába az ő buszukkal jöttünk. 🙂

Ez egy kisebb bolt, akkora mint otthon egy CBA, és arról tele van koreai specialitásokkal – több tucatféle finom kimcsivel (csípős erjesztett káposzta) például. Mi azonban most a halért jöttünk. Ez olyan minőségű és friss, mint a japán boltban, de kicsit olcsóbb és nagyobb a választék. Reggel fél tízkor volt bent úgy 15 eladó és mi, mint vásárlók. Kényelmesen nézelődtünk Barnival, mert az eső miatt úgy döntöttem hazafele is busszal megyünk, ami azonban csak tízkor indul.

Barninak nagyon tetszett egy “apró” rák, de nem igazán tudtam volna vele mit kezdeni otthon, erre még edzeni kell és szakácskönyvet bújni. (na meg spórolni)

ez valaki más ebédje lesz ma Barni, sajnálom.

Végül egy korábban még nem kóstolt halból (Small yellow croaker, 小黄鱼, magyarul talán kis sárga hal) vettünk két szép darabot. De ha már itt voltunk, bevásároltunk pár egyéb érdekességet is kísérletezés gyanánt. Persze volt olyan is, amit inkább nem vettünk, például ezt:

selyemhernyó-báb konzerv! (a koreai írást pedig meg fogom tanulni)

Kiérve a boltból felhoppantunk a 4001 Mart-buszra, ami ellentétben a többi hasonlóval egy abszolút kulturált járgány szép tiszta ülésekkel. Kora reggel révén mi voltunk az egyetlen utasok.

Várunk az indulásra…

A buszon épp valami jó kis kínai népzenés rock szólt, tetszett nagyon, meg is kértem a vezetőt írja le nekem, hogy hívják őket. Láthatóan nagyon örült neki, hogy érdeklődöm. Sajnos nem jutottam előrébb, mert a leírt együttesnév alapján nem jutottam el a célig a neten. Na majd legközelebb. Legalább egy kicsit felvettem belőle egy rövid videónyit.

Tízkor elindult a busz, és hipp-hopp hazarobogtunk vele. Gyakrabban jövünk ebbe a boltba, teljesen normális árakkal dolgozik, és a koreai konyha nagy kedvencem, valahol a japán és a kínai között van, a japánnál kicsit erősebb fűszerezés, de ugyanolyan letisztult ízvilág és tálalás. A koreai hagymás-gyömbéres marha és a kimcsi a két favorit egyelőre. A busz oda-vissza is 10 perc alatt megjárja az utat a boltba, nem kanyarog. Ezen kívül fél óránként jár, nem kell sokat várni. Ja és persze ingyen van.

Épp időben értünk haza a halacska elkészítéséhez, ami nagyon finom volt, gyakrabban fogunk venni ilyet.

Barni szerint jó, mert szeme van, de mégsem az igazi, mert nyitva a szája

Hogy mit vettünk még? Arról majd Andi ír, ő volt a tesztalany. Én egyelőre csak iderakom a képeket róla, lehet találgatni!

ez még az egyszerűbb feladat
ezt viszont lefogadom senkinek se sikerül kitalálni, micsoda!

Részletek hamarosan!