Csillaggyümölcs

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , ,
3

A minap megkértem Petit, hozzon valami különlegesebb gyümölcsöt -már ha  talál-, mert kísérletezős kedvemben voltam. Azt hiszem már mindenki látott ilyen gyümölcsöt, képen biztosan. Leginkább az alakja miatt szokták használni, főleg koktélok díszítéséhez. ízre? Igazából semmi különleges, vagy különösen finom. Enyhén savanykás, kicsit alma, kicsit paprika ízü, állagra inkább az utóbbi, csak a héját egy fokkal könnyebb leszedni. Nem volt nagy élmény, szerencsére drága sem, de legalább egy újabb pipa ebben a blogbejegyzés-kategóriában. 🙂

IMG_1137

Protected: Családi videó 2013 január

zaqrack Posted in Család,Tags: , , ,
Enter your password to view comments.

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Peking – kellemesebb folytatás

zaqrack Posted in Család, Utazás,Tags: , , ,
5

A második nap viszonylag jól indult. Ricsi és Barni is átaludta az éjszakát, láznak nyoma se volt. Én keltem elsőnek, hiszen volt dolgom aznapra bőven. A cél: megszerezni a vízumhosszabbítást. Ezért jöttünk, minden más másodlagos.

Persze kérdés volt, a szálloda ki tudja-e adni a szükséges papírokat. 8:30-kor egy felejthető reggeli után a megbeszéltek szerint már lenn voltam a portán, az aznapi recepciós csapat nagyon kedves volt és tudtak is az ügyünkről. Neki is láttak a papíroknak, azt mondták tízre össze is tudják készíteni. A biztonság kedvéért azért csináltam róluk pár fotót amikro felvittem Andinak aláírásra és átküldtem Giftynek, hogy ellenőrizze le, tényleg ezek kellenek – furcsán másmilyen volt, mint a korábbi hasonló papírok.

Gifty a pekingi mindenesünk, ő segít a különféle adminisztrációs ügyekben és intézi a könyvelést is. 

Vissza is írt, hogy ez nem a megfelelő papír, és küldött egy mintát milyen kell. Viharzottam le a recepcióra, ahol elmondták, hogy csak ilyet tudnak adni, de nem szokott vele gond lenni, mások is kaptak már ezzel vízumot. Két telefonálgatós kör után kiderült, hogy ez valóban így van – ez ugyanis egy apartmanhotel ahol van aki akár hónapokig is lakik. A hotel számítógépe közvetlen összeköttetésben van a PSB-vel (Public Security Bureau / Közbiztonsági Hivatal), tehát amit itt bevittek adatot a gépbe, az már bent van a rendszerben, és ezáltal nem gond, hogy máshogy néz ki a papír.

More »

Gyorsjelentes 2

zaqrack Posted in Hétköznapok
4

Nincs melegvizunk.
Leallt a boiler, este hetkor szoltam, fel nyolckor itt is volt a szaki, bekapcsolta, elment, melegitett kb. 30 percig a gep utana ugy nez ki leallr megint. Holnap reggel hivom ujra. Remelem nem cserelni kell az egeszet es emiatt napokig varni. Szerencsere futes es gaz van, igy legrosszabb esetben budosek leszunk. Nem mintha nagyon mennenk barhova is…

Gyorsjelentes

zaqrack Posted in Hétköznapok
2

A masodik nap sokkal jobb volt megirom amint tudom… Fel ora mulva leszallunk a vonatrol. Peking legszennyezettseg 470 es -1 fok, Shanghai 160 es +18. Kicsit jobb 🙂 Minden rendben csak ne kene ejfelig dolgoznom meg.

Peking – erős kezdés

zaqrack Posted in Utazás,Tags: , , , ,
4

Ez a város még mindig ki tud borítani. De azt azt hiszem már mondtam. Hosszú lesz…

Nagyon egyszerű céllal jöttünk – vízumot hosszabbítani, amihez minden papírunk megvolt, kivéve egy “átmeneti tartózkodási hely igazolása” cetli mindannyiunknak. Van ilyenünk, csak Shanghaiban kiadva, azt viszont a pekingi rendszer nem látja – így hiába nem kéne ott lennünk a vízumigényléskor egyikünknek sem, legalább egy szállodai éjszaka igazoltan kell. Persze jöhetnék egyedül és behazudhatnám a többieket, mint a múltkor, de egy kisbabára ez még elmegy – egy teljes családra már nem vagyok benne biztos.

Mivel vonattal terveztük az utat és a tervek szerint Andi + a gyekőcök nem mennek messze a szállodától semmiképp, így egy eddig ismeretlen szállodában foglaltam egy 2 szobás lakosztályt a belváros közepén – hogy legyen érdekesség a közelben. Jól megterveztem mindent, zökkenőmentes útnak ígérkezett – de aztán persze nem az lett belőle.

Azzal indult a nap, hogy a nappaliban ébredtem a kanapén, mert Barni kitúrt (elférnénk hárman, de a bacilusainkat jobb nem keverni egymással. Egyúttal Andi meglepően kipihent volt, mert Ricsi átaludta az egész éjszakát. Mindennek tetjébe kék volt az ég és sütött a nap – erre nem volt példa, mióta visszaértünk. Leellenőriztük és valóban 80-as szintre süllyedt a légszennyezettség. Megnéztem gyorsan Pekingbet is: 430. Hű de sok kedvem lett elindulni, plane hogy Ricsi ugyan már elég jól volt, de Barni még köhécselt és Andi + én sem éreztük magunkat túl jól.

De menni kellett, mert a jövő hét már ünnepi szezon, nehéz jegyet szerezni, utána meg bezárnak a hivatalok és mire kinyitnak újra, már lejárt a vízumunk. Azt meg nem szeretném. Szóval összekaptuk magunkat, aminek az utolsó 15 perce erőteljes kapkodássá fajult – de gond nélkül elértük a vonatot.

More »

Protected: Családi videó 2012 December

zaqrack Posted in Család
Enter your password to view comments.

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Légtisztítók

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: ,
3

Remélem utoljára írok a levegős témáról…

Szóval a kis légtisztító beszerzését két másik követte. A kicsi bekerült a fiúkhoz (mert az a legcsendesebb), a nappaliban két nappal később már zümmög egy nagyteljesítményű de nagyon erőlködött, hiszen a lakás nagy része egy légtér és nem pici. Így gondoltam ha már lúd legyen kövér, és vettünk egy harmadik közepes teljesítményüt a hálónkba. Így már nincs gond a teljes lakást tisztán tartani. Ők ni az új lakók. Barni és Ricsi előszeretettel próbálják nyomkodni a gombokat 🙂

Nappali – Philips AC4074

Háló – Philips AC4004

Ráköltöttünk ugyan majnem a teljes egyhavi előirányzott spórolt pénzünket, de nem bánom – érezhetően jobb lett a lakásban a levegő minősége és nagyon jól működnek a gépecskék. Színkódokkal jelzik a levegő minőségét: kék-kékeslila-pirosaslila-piros, egyre romló sorrendben. A nagyon a karika pereme világít, a picin ledek jeleznek vissza.

Mikor beraktuk a szobákba, először mind piroson állt, majd úgy 1-2 óra elteltével kék lett mind és mi jobban éreztük magunkat. Aztán pár nappal később jött egy nagyobb légszennyezettség és egész nap erőlködtek, hogy kékeslila szintű maradjon a minőség. Mikor kinyitottuk az ajtót/erkélyt, egyből piros lett – és persze ha főzünk valamit, (illetve mostanában inkább Yue Ayi, a szuperszakács főz :)) akkor is piros 🙂

Aztán kitisztult a levegő valamennyire a városban és mégis, egész nap piroson dolgoztak a gépek. De miért? Mi lehet a baj? Megtisztítottam a szenzorokat, mégis minden piros maradt, vagy jobb esetben pirosaslila. De ma rájöttünk.

Az első jel az volt, mikor a fiúk és Andi elmentek aludni és csak én maradtam a szobában – egyből kék lett. A végső bizonyosságot viszont az adta meg, hogy ma egy pirosaslila állásból elmentünk az orvoshoz, és mire visszaértünk boldog kék színben világított minden gép. Megérkeztünk és mire levettük a kabátokat, már megint piros lett.

Szóval úgy látszik mi vagyunk a szennyezőanyagok – csak nem port, hanem bacilusokat és vírusokat adunk ki épp magunkból (rajtam kívül mindenki minimum náthás). De ez csak azt jelenti, hogy jól működik a gép és ezt is érzékeli + szűri. Örülök, hogy megvettük őket  – befektetés volt, úgy gondolom – főleg a baci/vírusszűrés miatt – hazavinni Budapestre sem hülyeség őket (meg aztán ott se a legjobb a levegő). Ha meg mégsem, hát eladjuk. Kereslet van rá, most is majdnem az összes Kínában levő légtisztítót sikerült eladni pár hét alatt…

A méretek szemléltetésére íme a szobában is a két gép:

legt

 

Légszennyezettség-kabala

zaqrack Posted in Shanghairól,Tags: ,
2

Ma belecsaptunk a lecsóba egy 300 feletti nappal, dél körül 380 is volt a légszennyezettség. Bár szomgriadó vagy gyárleállítás még nem történt, azért a hatóságok sem ülnek ám tétlenül! Megszületett a légszennyezettség-kabala!

Mert Kínában ugye mindennek kell egy kabala, hát most már Shanghai légszennyezettségének is van, úgy változik a hangulata ahogy jobb-rosszabb a levegő minősége, és a haját is olyan színűre festi, amilyen a riasztási szint.

Neve még nincs, lehet szavazni a környezetvédelmi hivatal honlapján, és itt nálunk is a blogon kommentben 🙂

  •  空气宝宝 Kongqi baobao (levegő bébi)
  • 囡囡 Nannan (Bébi / kedveske)
  • 兰兰 Lanlan (Lanlan)
  • 小 清 新 Xiao qingxin (Kis frissecske)
  •  灵灵 Lingling (Riasztásocska)
  • 佳佳 Jiajia (Szépecske / jócska, esetleg Allison)
  • 朵 朵 Duoduo (virágocska, felhőcske, esetleg fülcimpácska :))
  • 欣欣 Xinxin (vidámka)
  • 圆圆Yuanyuan (kerekecske (gombocska???))

Valahogy a  “koszoska” és a “kis mocsok” hiányzik nekem a listáról. De azért legalább érezni, hogy újabban figyelnek a légszennyezettségre, nem söprik a szőnyeg alá a problémát, mint pár éve, tehát van remény. (Ugyanezt támasztja alá, hogy a hivatalos mért és közzé is tett adatok szinte megegyeznek az amerikai követség által mért értékekkel, ami szintén nem így volt régebben)

Ugyanakkor Pekingbe a múlt heti 800 feletti értékek után meérkezett a szibériai szél és olyan tiszta lett a levegő, mint a Mátra bércein. Konkrétan minden mérési érték zöldben van. Vasárnap megyünk, remélem addig kitart – a mínusz 15 fokot meg kibírjuk valahogy egy kis tiszta levegőért cserébe 🙂

Ja, még egy érdekes adat: Napi mindössze napi szál cigaretta hatszor akkora egészségügyi kockázat, mint a pekingi levegőt szívni minden nap, ha a belélegzett PM2.5 por mennyiségét és a rá tapadó vegyi anyagokat nézzük Több pedig arányosan rosszabb.  Megfordítva: hat nap egy átlagosan szennyezett Pekingben olyan hatással van az egészségedre mint egy szál cigit elszívni, de még a jelenlegi rettenetes Shanghai-i mért értékből is 60 órányi jelenlét kell az egy cigaretta-ekvivalens mennyiséghez.  Szóval a kedves dohányos olvasók ne hüledezzenek a rossz kínai levegőn, inkább szokjanak le! 🙂

 

Ayihelyzet

Panda Posted in Hétköznapok,Tags: , , ,
3

Ugye volt a három jelöltünk, akikről még régebben írtunk. Na, végül egyik sem nyert helyet magának nálunk sem és a szomszédban sem, mert akit kiválasztottunk, ő elég hangos volt, no meg kissé talán túl közvetlen is, nem nagyon érdekelte, hogy nem értem mit mond/kérdez, ő csak mondta a magáét, mert mindig kicsit túlmagyarázott mindent. Végül Jane, a szomszéd, talált egy lányt szintén Sichuan tartományból (az előző Ayink, Xiao is innen jött és oda költözött vissza mikor elment tőlünk – amúgy nem ez a tipikus Ayilelőhely Shanghaiban, hanem a közeli Anhui tartomány).

Gondoltuk, kipróbáljuk milyen, aztán majd eldöntjük, hogy a “Hangos” Ayi, vagy a sichuani a befutó. Konkrétan egy óra kellett a döntéshez, mert szuper volt az új lány, na és nem beszélt sokat, ami a másikról nem mondható el. De gondoltuk, legyen még egy főző teszt, megkértük hogy főzzön valamit és az alapján döntsünk.

Bár gyakorlatilag eldöntöttük már az első találkozásnál, a főzős nap után végleg elhatároztuk -és ez az elhatározás napról napra egyre csak erősödik-, hogy nem engedjük elmenni ezt az Ayit. Későbbiekben Yue, ugyanis így hívják. 🙂

More »