Baba-Mama klub

Panda Posted in Család,Tags: , ,
1

Mint minden héten, általában szerdánként van klub, és mivel már rengetegen vagyunk (de tényleg, egyre többen), a legtöbbünk pedig már két manóval, így nem csinálunk ovit egymás lakásából és csak  két-három anyukát hívunk meg legtöbbször, amolyan délutáni játszóház jelleggel.

Így volt ez múlt héten is, amikor én láttam vendégül barátainkat. Szerencsére Ricsi jó nagyot aludt délután, így mire Barnit hazahozta Peti az oviból, kezdődhetett a móka. Mikor Barni hazaért, egyből kérdezte ehet-e kakaós csigát, vagy meg kell várni a vendégeket. Olyan cuki! Persze megengedtem neki, mert azért az ovis koszt nem a kedvence továbbra sem, bár néha lelkesen meséli, hogy evett zöldet vgy ezt vagy azt… 🙂

Aztán szép lassan szállingózni kezdtek a vendégeink, és mivel a fiúk voltak többségben(5 fiú, 2 lány), ezért persze beindult az őrült autótologatás. Ment a harc a kocsikért rendesen, persze mindenkinek jutott, így nem volt nagy veszekedés semmin és viszonylag zavartalanul tudtak csacsogni az anyukák. 😀

IMG_3580

More »

Protected: Családi videó 2013 május

zaqrack Posted in Család
Enter your password to view comments.

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Víziváros – Xinchang

Panda Posted in Felfedezés, Shanghairól,Tags: , , , , ,
1

Hetek óta tervezzük, hogy ellátogatunk a hozzánk legközelebb eső vizivárosba, Pudongon. Még Peti fedezte fel egy bicajozás alkalmával, hát most megnéztük közösen is. (pár kép beszúrva, összes kép a bejegyzés végén…)

Busszal indultunk neki, a gyerekek jól viselkedtek (Ricsi aludt) és 35 megálló múlva már oda is értünk. Tényleg elég elhagyatott környék, nem sokan mászkáltak a kis utcákon, pár ember szállingózott csak. Az idő is kellemes volt, kis szellő, a felhőkön átszürődő fény.

IMG_3630
More »

Barni, az ufók és a tüzes repülő

Panda Posted in Család, Hétköznapok,Tags: , , ,
3

Barniéknál múlt héten volt a “space week”, azaz minden az ürlényekről, ürhajókról, bolygókról szólt. Megtanulták a bolygók nevét angolul, ürhajót színeztek, és alien maszkot készítettek. Ez a legmókásabb, ugyanis az ovis füzetbe csoportképet készítettek, ahol mindenkin az alien maszk látható, így csak a ruha alapján tudtam eldönteni melyik a mienk, ami szintén nem könnyű, tekintve, hogy péntek volt, ami egyenruhás nap. 🙂

IMG_3713

More »

Júniusi tervek

zaqrack Posted in Hétköznapok
1

Mozgalmas júniusunk lesz:

 • június 5-9: nyaralunk, egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a Zhoushan-szigeteken. Természetesen egyelőre minden napra esőt mondanak de azért a 10 napos időjárás-előrejelzés nem a pontosságáról híres… Ezért még versenyben van a kissé délebbre eső Nanji-sziget és környéke is.
 • június 10-12: ezek ünnepnapok, de Barninak 10-11 van ovi én meg a tervek szerint egy napot dolgozom. Pihenünk, kikapcsolódunk a városban a tervek szerint (hogy miért nem ekkor megyünk nyaralni? Mert nem akarunk 100000 más emberrel együtt “pihenni” :))
 • június 18-21: Pekingben leszek, munka. Gondoltunk rá, hogy mindenki jöjjön velem, de Andi arra szavazott, hogy maradnak inkább, megértem.
 • június 24-30: az utolsó hetünk a hazaút előtt, tehát tuti mozgalmas lesz.

emellett az oviban:

 • június 7, gyereknap. Most pénteken lett volna, de rossz idő miatt átrakták, ennek eredményeképp nem tudunk menni 🙁 Jövő péntekre is esőt mondanak, szóval nem értem…
 • június 14 – sárkányhajó-party
 • június 20 – medence-party
 • június 21 – éves értékelés, nincs ovi – én meg Pekingben, valamit ki kell találni…
 • június 28 – utolsó nap, kemping-party

 

 

 

Ayihelyzet

zaqrack Posted in Család,Tags: ,
6

Igen, sajnos megint helyzet van… Ay Ayi-nak ugye van egy “fő” családja, ahol napi 8 órában dolgozik, ezen felül jön hozzánk és Jane-ékhez ebéd körül. Jane ugye a szomszédunk, a másik család meg két épülettel arrébb lakik – így ez elég kényelmes volt az Ayinak és így belefért a napi 12 óra munka.

Viszont most a fő család elköltözik úgy fél órányira tőlünk mert összevesztek a főbérlővel. Az Ayi meg persze megy velük, hiszen egyrészt fő család, másrészt öt éve dolgozik nekik, mellette nőttek fel a gyerekek, hozzájuk jobban kötődik – így aztán persze nem tudja megoldani, hogy napközben átjön hozzánk és Jane-ékhez. Mindez két héten belül.

Jane-ékhez továbbra is járni fog, mert így reggel kezd a családnál, a nyolc óra után pedig átbicajozik a szomszédba és főz nekik vacsorát. Sajnos mi már nem férünk bele, illetve nekünk este nem is lenne annyira kényelmes. Annyit fel tudott ajánlani, hogy vasárnap délelőttönként tudna jönni, takarítani-főzni-játszani. Ezzel a lehetőséggel élünk is majd, mert legalább heti egyszer eszünk igazán jó kínait júniusban – illetve így a két hónap alatt amíg otthon leszünk, kényelmesen ki tudja takarítani az egész lakást.

Sőt, azt is mondta, hogy segít nekünk majd új Ayit keresni az ismerősein keresztül ami szintén hatalmas segítség lesz. Szomorúak vagyunk, mert Ricsi imádta az Ayi-t és olyan volt, mintha minden nap étterembe mentünk volna – illetve az étterem jött hozzánk. De ugyanakkor már amúgy is gondolkoztunk rajta, hogy keresni kéne egy második Ayi-t,egyrészt hogy Ricsi is megtanulja mellette a kínai nyelv alapjait, mint Barni Xiao mellett, másrészt hogy Andinak legyen egy kis szabadideje, mert a napi másfél órába csak a főzés és egy pici játék fért bele, heti egyszeri takarítással, ami nem sok. Így szeptembertől majd ennek megfelelően keresünk valakit – nem lesz könnyű két ilyen Ayi után mint Xiao és Yue.

Más most a helyzet, mint Xiao esetében akit talán sose látunk többé, hiszen Yue továbbra is itt fog dolgozni a szomszédban. Majd lehet néha hétvégenkén azért áthívjuk isteni ebédet főzni vagy a fiúkkal játszani, akkor is, ha amúgy lesz más fix segítőnk hétköznaponként. A maradék két hétben meg tanulunk tőle a főzés terén amennyit csak lehet.

Köszönjük Yue Ayi!

IMG_2205

 

Étteremajánló

zaqrack Posted in Felfedezés
4

Történt vasárnap, hogy úgy dönttünk, elmegyünk a gyerekruha piacra némiképp bővíteni Ricsi ruhatárát, mivel ugye nő, mint a gomba. A szombati esőnek már nyoma se volt, de a konyhában is rendesen kiéltük magunkat, így piac után éttermezést terveztünk. Andi japán kajára vágyott, így ez volt a terv.

A piacon elég hamar végeztünk – így úgy döntöttünk teljesítjük Barninak tett régi ígéreteink egyikét és utazunk a szupekondenzátoros busszal. A piac előtt megvártuk, felszálltunk és mentünk – pont az ellenkező irányba, mint bevált éttermeink. A busz amúgy utasként gyakorlatilag ugyanaz, mint az elektromos busz, csak némelyik megállóban kicsit tovább áll, amikor tölti magát – de olyan 30 másodperc elég is neki.

Leszálltunk a volt francia koncessziós negyed közepében – a térkép szerint itt sok japán étterem van – nos, volt is, csak épp nem az az árkategória amit terveztünk 🙂 Sétáltunk tovább, majd belefutottunk egy táblába, miszerint ebben az étteremben hétvégén ebédre is lehet a hétköznapi ebédmenüt kérni.

A hétköznapi ebédmenü intézmény itt Shanghaiban – gyakorlatilag minden jobb étterem kínálja 60-100Y közötti összegért, ami ugyan nem kevés, de mégis töredéke annak, mint amennyit egy vacsorára elköltenél ugyanezeken a helyeken.

Az étterem neve Saffron (sáfrány) volt, “modern indiai konyhát” hirdetett 88 és 98 yuan-ért öt/hatfogásos ebédmenüvel és elég bíztatónak tűnt kívülről. 11:25 volt, 11:30-tól adták az ebédmenüt, így bementünk.

Őszintén szólva belépve egy kicsit elbizonytalanodtam, ez a megfelelő hely-e, ugyanis két külföldi – indiai – pincér fogadott szépen nyakkendőben öltönyben, a dekoráció pazar, a személyzet többi része is hasonlóan kiöltözve. Gondoltam ez nem az a gyerekekkel beülünk enni és potyog a rizs a földre típusú hely. De szerencsére tévedtem, semmi gond nem volt vele, sőt, kifejezetten sokat törődtek a fiúkkal és többen is később még egészen kis babával is jöttek. A vendégek jó kétharmada külföldi volt (de lehet a maradék is nem kínai ázsiai), ami a környéken nem mondható ritkának.

Na jó, nem kertelek tovább: isteni finomat ettünk, eddig is szerettem az indiai konyhát, de ez minden korábbin túltett. Sehol nem tudtam belekötni, minden friss volt és nagyon ízletes.

Lencsesaláta, samosa, sült hagymafészek, tandoori csirke (én elvileg nem szeretem a csirkemellet de ilyen finomat még nem ettem), hasonlóan jó vegetáriánus sült zöldséglapocskák, lencsecurry, gombacurry, basmati rizs, friss naan és mangófagyi a végén + üdítők. Mindezért fizettünk összesen 200yuan-t, ami pont annyi, amennyit ebédre terveztünk. Ugyanez ebédmenü nélkül nagyjából duplaennyi lett volna.

Csak a fiúknak volt némi panasza: Ricsi rákapott a krumplis samosa-ra, konkrétan majdnem megette mindet amit én kaptam – de arra csak utólag jött rá, hogy ez csípős, így megivott vagy 3 deci vizet 🙂 Barni pedig panaszkodott, hogy furcsa itt a rizs, olyan nyers, nincs rendesen megfőzve – hát kérem, aki a kínai ragacsos rizshez szokott, annak tényleg furcsa a szemenként pergő Basmati. 🙂 De azért ők is jól ettek és jóllaktak – szerintem visszajövünk még.

IMG_3507IMG_3508IMG_3513IMG_3519IMG_3523IMG_3527
IMG_3526IMG_3528IMG_3529

Saffron, a set on Flickr.

Hazafele a buszon nagyon jót aludtunk 🙂

Normális?

zaqrack Posted in Hétköznapok,Tags: , , , , ,
3

IMAG0593Mit csinál az ember, ha három órát sikerült aludnia az éjjel és szakad az eső, a gyerkőcök meg nyűgösebbek, mint szoktak? Otthon marad és próbálja minimális erőkifejtéssel megoldani a napot, nem? Hát nem. Legalábbis mi nem. Mi elmentünk a város másik végén levő halpiacra. Busszal.

 

More »

Aranyköpések #6

zaqrack Posted in Család,Tags: ,
2
 • “Apa, menjünk IKEA-ba!” “Miért?” “Mert szeretnék dolgozni!” “És mit szeretnél ott dolgozni?” “Hát dolgokat venni!”
 • “Barni, mit együnk vacsorára?” “Joghurtot!” “Nem kérsz inkább palacsintát?” “Inkább spárgát kérek!” “Spárgát szeretnél enni?” “Nem, palacsintát!”
 • “Barni, kérlek vedd fel az előkédet dinnyeevés előtt!” “De van rajtam egy erős ing!”
 • “Apa, gyere, tároljunk számlát!” (Mondja nekem a LEGO-pénztárgép magyar hangja)
 • (Andi kikiabál a kisszobából Barninak…) “Barni, gyere ide!” “Anya, nem löktem föl a Ricsit!”
 • “Apa, mi ez?” “Olivabogyó.” “Orchidea?” “Nem, olivabogyó.” “De ez orchidea!” “Nem, Barni, ez olivabogyó.” “Orchidea.” “Nem, ez olivabogyó.” “Nem tudom kimondani, hogy olivabogyó. Orchidea.”
 • (Megy az ABCD-rajtam kezdé… dal, benne az NOPQ rész. Barni kombinál…) “P, mint Apa, Q mint kutya!”
 • “Barni, kérsz bagettet?” “Nemigen.”
 • “Apa, ez milyen mozdony?” “Elektromos.” “De hol van az elektromója?”
 • (kezet mosunk…) “Apa, én azt szeretem ha hideg a víz!” “Ez elég hideg víz.“Szerintem ez olyan hideg, hogy meleg!”

Hibátlan vasárnap

zaqrack Posted in Család,Tags: , ,
6

Kitűnő vasárnapunk volt: 29 fok, napsütés, ki szél, reggel normálisan alvó manók. Reggelire friss dinnye és ananász, délelőtt közös játék a kertben, ebédre lazac, spárga, gomba és újkrumpli szép tálakon, délután városi séta, emeletes városnéző buszozás – jegy nélkül :), kicsi hiszti, komp a folyón, kinyitott buszmotor, carbonara vacsorára.

És sok-sok jó kép. Még ilyet sokat 🙂